logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Hamburg CR40 - cztery kreski na wyświetlaczu po wyjęciu karty kodowej

pawel_316 13 Wrz 2005 20:18 2289 9
REKLAMA
  • #1 1815517
    pawel_316
    Poziom 11  
    Witam wszystkich .
    Posłuchajcie mam sobie blaupunkta CR40 i pewnego razu , jak radio sobie grało i wszystko było OK mój kolega wyciągnąl z niego karte kodową. Po czym jak włożyłem ją spowrotem pokazały mi sie cztery poziome kreski na wyświetlaczu i radio nie gra. Wczesniej wiele razy wyciągałem tą karte , pozniej wkładałem i było wczysko ok ??
    Wiecie moze co mu sie stało ??

Z góry dzięki za odp.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1815968
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Brudne styki.
  • REKLAMA
  • #3 1816699
    pawel_316
    Poziom 11  
    Ale jak je wyczyścić bo ten czytnik jest niezle obudowany i zlutowany na stałe ???
  • REKLAMA
  • #4 1816813
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Zacznij od styków karty, delikatnie wypoleruj papierem gazetowym lub umyj alkoholem (Broń Boże rzopuszczalnikiem) i wysusz. Potem odłącz radio od zasilania i spróbuj włączyć z kartą.
    Jeśli wyjmujesz kartę na włączonym radiu, to radio przechodzi w tryb uczenia się, prawdopodobnie źle nauczyło się karty. Jeśli posiadasz mastercode do tego radia to nie jest problemem przyuczenie karty od nowa ale bez jest to niemożliwe.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 1816829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 1817125
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Zależy do czyszczenia czego. Jeżeli karta jest od tego radia to zostaw włączone aż samo się wyłączy, włóż tą kartę i musi latać. Z trybu uczenia nie powinno się nigdy samo przyuczyć do tej samej karty. Blaupunkt o tym pomyślał (dlatego są karty 1 i 2).
  • #7 1822206
    pawel_316
    Poziom 11  
    Dzieki djlj24 , żeczywiście trzymałem je właczone do momentu kiedy zarządał karty, wsadziłem karte wyłączyłem właczyłem i gra. Jeszcze raz wielkie dzięki , pozdro
  • #8 1831615
    kotlo
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam mam podobny problem, z tym blaupunktem mam oryginalna karte od niego i po właczeniu pokazuja mi sie kreski po okolo 1h wyswietla card wkładam karte i nie reaguje na nia wkładałem ja juz stykami do dolu i do góry i nadal nic zero reakcji styki wyczyscilem tak jak ktos pisał i nadal to samo a co ciekawe styki wszystkie sa od dolu a od góry tego slotu sa tylko 3 zastanawia mnie to bo niewiem w która dokladnie strone sie ja wsuwa za wszelkie informacje bede wdzieczny pozdrawiam kotlo
    ps jak załaczam go z klawiszami 1+4 to wyswietla 0000 wklepuje mu kod z kalka ale go nie przyjmuje wywala ----
  • #9 1831789
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Miałem identyczny problem i niestety pomogło dopiero wylutowanie motorolki. Być może juz ktos zmienił kod w zawartosci pamieci bądz zle wpisujesz w kalka ;)
  • #10 1831862
    kotlo
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    nie zagladalem jeszcze do motki nie mam programatora a blaupunkty juz liczyłem wiec kod powinien byc ten chyba ze ktos tam byl przedemna
    jak zrobie programator to pokombinuje dzieki pozdrawiam kotlo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada radio Blaupunkt Hamburg CR40, które po wyjęciu i ponownym włożeniu karty kodowej wyświetla cztery poziome kreski i nie odtwarza dźwięku. Problem najprawdopodobniej wynika z zabrudzonych styków karty lub czytnika. Zaleca się delikatne oczyszczenie styków karty papierem gazetowym lub alkoholem (nie rozpuszczalnikiem) oraz wysuszenie. Radio powinno być odłączone od zasilania podczas ponownego wkładania karty. Wyjmowanie karty podczas pracy radia może powodować przejście urządzenia w tryb uczenia się, co może skutkować błędnym zapamiętaniem karty. Posiadanie mastercode umożliwia ponowne przyuczenie karty. W przypadku problemów z kodem i wyświetlaniem "----" po wpisaniu kodu, możliwe jest uszkodzenie lub zmiana kodu w pamięci, co wymaga interwencji na poziomie układu scalonego (np. wylutowanie pamięci). W dyskusji pojawiła się także informacja, że radio posiada dwie karty kodowe (1 i 2), co zabezpiecza przed problemami z trybem uczenia. W jednym z przypadków problem rozwiązało pozostawienie radia włączonego do momentu, aż poprosi o kartę, a następnie wyłączenie i ponowne włączenie z kartą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA