logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie linii telefonicznych do centrali Mikrotel 2/6 - rozkład pinów DB25

abc1603 13 Wrz 2005 21:05 2264 6
REKLAMA
  • #1 1815676
    abc1603
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    mam centralkę mikrotel 2/6 .
    mam opis programowania i program ale nie wiem jak podłączyć linie telefoniczne?
    jest do tego gniazdo db25 (jak drukarkowe) ale nie mam rozkładu pinów - czy ktos mógłby mi pomóc - będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam Olek
  • REKLAMA
  • #2 1815824
    romanoo
    Poziom 11  
    Witaj. Rzecz pierwsza skad masz program do tej centralki, o ile pamietam to tych urzadzen z wersja programowania z kompa bylo bardzo malo. DB 25 jest napewno do podlaczenia drukarki do druku rozmow i o ile pamietam to tylko do tego. Linie miejskie podlanczasz do przelacznicy, taka dodatkowa skrzyneczka troche mniejsza od zeszytu szkolnego W skrzyneczce masz L1 L2 -tu podlacznczasz linie i 6 zaciskow abonenckich. To chyba tylke jakby byly pytania to wal. Moze cos pomozemy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1817579
    jerzyb1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    uruchamialem taka centrale i co zauwazylem napisalem- nie jestem pewny czy to dotyczy wszystkich central mikrotela ja mialem 2 linie miejskie 6 wewnetrznych
    jezeli masz program do programowania tej centrali
    to tez na pewno musisz miec orginalny kabel polaczeniowy db25 na rs232
    z komputera wszystko sprogramujesz jak rowniez z aparatu telefonicznego - wtedy musisz podac kod 4 lub 8 cyfrowy zalezy co chcesz programowac
    kod jest inny dla kazdej centrali i jest wpisany na ostatniej stronie instrukcji obslugi
    jak masz rachunek na centrale to kod moze ci podac producent
    tylko nie za bardzo wiem po co chcesz tam grzebac skoro nie wiesz gdzie podlaczyc linie miejskie a gdzie abonentow
  • #4 1817820
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Cytat:
    z komputera wszystko sprogramujesz jak rowniez z aparatu telefonicznego - wtedy musisz podac kod 4 lub 8 cyfrowy zalezy co chcesz programowac
    kod jest inny dla kazdej centrali i jest wpisany na ostatniej stronie instrukcji obslugi

Chyba coś ci się pomyliło- Mikrotel ma kody 6-cio cyfrowe w standardzie 111111 a kod uproszczony to 3 cyfry
    a kolega abc1603 ma chyba centralę niekompletną - bez przełącznicy

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1818189
    jerzyb1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    przepraszam za moj blad
    dzwonilem do znajomego z ktorym ta centrale uruchamialem i potwierdza on wszystko co napisalem tylko ze nie byla to centrala mikrotela
    zasugerowalem sie za szybko 2/6
  • #6 1818438
    romanoo
    Poziom 11  
    Witam. To chodzilo o centrale CLASSIC 12 Platana -dawniej digitex. Na ostatniej stroni instrukcju byl kod taki sam do wszystkich central.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1820931
    pol_s
    Poziom 25  
    Ocena: 34
    Jak znajdę rospiskę tego złącza to podeślę
    Tylko w przyłącznicy masz zabezpieczenia linii miejskich , przekaźniki zrzucające przy braku zasilania l.m. na abonentów.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia linii telefonicznych do centrali Mikrotel 2/6, zwłaszcza rozkładu pinów złącza DB25, które użytkownik mylnie uznał za port do linii miejskich. Wyjaśniono, że DB25 służy do podłączenia drukarki do rejestracji rozmów, a linie miejskie należy podłączać do osobnej przełącznicy (skrzyneczki) z zaciskami L1, L2 oraz 6 zaciskami dla abonentów. Podkreślono, że do programowania centrali potrzebny jest oryginalny kabel DB25 na RS232 oraz kod programowania, który jest unikalny dla każdej centrali i znajduje się w instrukcji obsługi. Wskazano, że Mikrotel 2/6 ma standardowo 6-cyfrowe kody (np. 111111) oraz uproszczone 3-cyfrowe. W dyskusji pojawiły się także pomyłki dotyczące innych central, jak CLASSIC 12 Platana, które nie dotyczą Mikrotela. Zapowiedziano przesłanie rozkładu pinów złącza DB25, jednak podkreślono, że zabezpieczenia linii miejskich i przekaźniki znajdują się w przyłącznicy, a nie w samym złączu DB25.
REKLAMA