logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Szukam schematu elektrycznego zasilacza MIWI URMET 19EN po uszkodzeniu kabla

madamaszek 12 Cze 2019 15:35 1086 7
REKLAMA
  • #1 18008144
    madamaszek
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,
    czy ktoś może podesłać schemat elektryczny zasilacza 19EN firmy URMET?
    Koparka przecięła kabel i powstało zwarcie, które spowodowało spalenie rezystora (ten pod tranzystorem T8).
    Niestety nie da się odczytać jego wartości z kodu paskowego, bo jest cały spalony. Nie widać też jego numeru (R ??).
    Po wymianie kabla nie działa wywołanie oraz nic nie słuchać w kasecie na bramie (w unifonie słychać dźwięki z bramofonu).
    Szukam schematu elektrycznego zasilacza MIWI URMET 19EN po uszkodzeniu kabla
    Czy na podstawie opisanego zachowania ktoś może podpowie, co jeszcze ewentualnie mogło ulec uszkodzeniu?

Dzięki za wszelką pomoc.

Pozdrawiam, Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18008284
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Spalony rezystor to 22ohm, nie mam pewności czy nie R7. Może ktoś to jeszcze potwierdzi. Powinienem mieć schemat ale to wieczorem sprawdzę.
  • REKLAMA
  • #3 18008314
    madamaszek
    Poziom 8  
    Dzięki za szybką podpowiedź.
    A wiesz może jaki to model tranzystor T8?
    Pytam na wszelki wypadek, bo być może też go "trafiło".
    Jak uda się znaleźć schemat to jeszcze lepiej.

Pozdrawiam, Marcin
  • Pomocny post
    #4 18008346
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    PNP, typu BC327, możliwe, że wszystkie są takie same.
  • REKLAMA
  • #5 18009244
    madamaszek
    Poziom 8  
    KsiegowyMafii napisał:
    .... Powinienem mieć schemat ale to wieczorem sprawdzę.

Witam, czy udało się znaleźć ten schemat ?
  • REKLAMA
  • #6 18011335
    KsiegowyMafii
    Poziom 12  
    Kiedyś odrysowywałem schemat połączeń, nie mogę póki co zlokalizować tego rysunku ale to proste urządzenie...
  • #7 18011404
    madamaszek
    Poziom 8  
    KsiegowyMafii napisał:
    Kiedyś odrysowywałem schemat połączeń, nie mogę póki co zlokalizować tego rysunku ale to proste urządzenie...
    Pewnie proste dla kogoś kto w tym "siedzi" na co dzień. Ja tylko chciałem kupić trochę elementów na podstawie schematu i za jednym podejściem przelutować stare na nowe, gdyż domofon jest wciąż "pod prądem" i obsługuje tylko elektrozamek, a cała instalacja jest w innej miejscowości.
    W związku z tym, że nie udało mi się zdobyć schematu, postanowiłem kupić nowy zasilacz i nie kombinować ze starym, bo tamten już swoje "przeżył".
    Także dzięki za pomoc. Pozdrawiam. A temat zamykam.
  • #8 18011408
    madamaszek
    Poziom 8  
    KsiegowyMafii napisał:
    Pewnie proste dla kogoś kto w tym "siedzi" na co dzień. Ja tylko chciałem kupić trochę elementów na podstawie schematu i za jednym podejściem przelutować stare na nowe, gdyż domofon jest wciąż "pod prądem" i obsługuje tylko elektrozamek, a cała instalacja jest w innej miejscowości.
    W związku z tym, że nie udało mi się zdobyć schematu, postanowiłem kupić nowy zasilacz i nie kombinować ze starym, bo tamten już swoje "przeżył".
    Także dzięki za pomoc. Pozdrawiam. A temat zamykam.

Dodano po 1 [minuty]:

Temat nie rozwiązany, ale zamykam bo nie mam czasu dłużej czekać na schemat. Kupuję nowy zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje schematu elektrycznego zasilacza MIWI URMET 19EN po uszkodzeniu spowodowanym przecięciem kabla, co doprowadziło do zwarcia i spalenia rezystora pod tranzystorem T8. Użytkownik nie może odczytać wartości rezystora z powodu jego uszkodzenia. Otrzymuje informację, że spalony rezystor to prawdopodobnie 22Ω, a tranzystor T8 to PNP typu BC327. Po braku sukcesów w znalezieniu schematu, użytkownik decyduje się na zakup nowego zasilacza, rezygnując z naprawy starego urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA