logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć makro VBA do kopiowania danych między arkuszami?

Fryta87 17 Cze 2019 10:39 498 1
REKLAMA
  • #1 18015513
    Fryta87
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Cześć, przejrzałam podobne tematy do mojego problemu ale niestety nie potrafię tego odzwierciedlić w moim zadaniu.

Chodzi o to że mam dwa pliki A i B. Plik A jest aktywny i w nim chcę żeby działało makro, które ma na celu:
    -otworzyć plik B Arkusz2 i wyszukać liczb które znajdują się w plikuA w kolumnie A. Jeśli je znajdzie to przekopiować z tego samego wiersza komórki niepuste od kolumn E i wkleić począwszy od kolumny K do pliku A.
    Jeżeli nie znajdzie tych liczb w arkuszu2 to przejść do arkusza3 i wykonać to samo.

Będę wdzięczna za wszelką pomoc i sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 18017101
    kinggustav
    Poziom 27  
    Ocena: 93
    To po kolei małymi kroczkami. Gdzie jest ten drugi plik? Potrafisz go otworzyć?
    Jak już otworzysz to zrób pętlę po wierszach i wyszukuj w niej po kolei liczby w drugim pliku. Przyda się zmienna (lub dwie) typu Range. Jeżeli znajdziesz to zapisz kopiowanie odpowiedniego kawałka. Uruchamiaj powoli, sprawdzając wszystko czy działa jak chcesz. Wykorzystuj do tego pracę krokową, podglądanie zmiennych, itp. Rozumiem, że na początek wystarczy, że zadziała, nie musi być optymalnie, potem można dopracowywać.
REKLAMA