logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG UJ6307 – bardzo wolne Wi-Fi, filmy na YouTube tylko w 360p, co sprawdzić?

Louisi 19 Cze 2019 09:51 1047 6
REKLAMA
  • #1 18018704
    Louisi
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich serdecznie,

Od jakiegoś czasu mam problem z wi-fi w telewizorze LG uj6307. Internet działa i łączy się z modemem, ale bardzo laguje. Przykład filmy mogę oglądać na YouTube tylko w 360p, gdzie jest straszna pikseloza. Wszystko było restartowane modem, telewizor i nic to nie dało. Wszystkie inne urządzenia jak laptop, telefon, działają płynnie bez żadnego problemu. Poradź cię proszę co można zrobić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18018800
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1630
    Podłącz do routera kablem sieciowym. Jest poprawa?
    Tam jest wi-fi wbudowane czy dongle na USB?
  • REKLAMA
  • #3 18018804
    Louisi
    Poziom 8  
    Nie bardzo zrozumiałem.
    Mam podłączyć telewizor przez kabel sieciowy do modemu.
    Wifi jest wbudowane. Co to oznacza dongle?
  • REKLAMA
  • #4 18019279
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1840
    Louisi napisał:
    Nie bardzo zrozumiałem.
    Mam podłączyć telewizor przez kabel sieciowy do modemu.
    Wifi jest wbudowane.

Podłączając sieć do TV przewodem Ethernet - i oczywiście konfigurując połączenie na nowo - to po uzyskaniu pełnej prędkości transferu można zlokalizować uszkodzenie karty WiFi w telewizorze.
    Louisi napisał:
    Co to oznacza dongle?

Jeśli masz popsutą wyszukiwarkę - proszę, wklejam link:
    https://pl.wiktionary.org/wiki/dongle
    Kolega @GanCegall zapytał, czy masz WiFi uzyskane dzięki włożeniu w gniazdo USB dodatkowego adaptera WiFi USB (tego dongla), czy WiFi jest wbudowane w TV.
  • REKLAMA
  • #5 18019285
    Louisi
    Poziom 8  
    Wifi wbudowane jest w tv. Może też warto byłoby zobaczyć specyfikację tv...
    Btw internet na kablu działa

Dodano po 1 [minuty]:

Nie jest to raczej wina modułu a samego połączenia. Internet dostracza UPC. Na Vectrze wszystko śmigało elegancko. Tylko nie mogę dojść w jaki sposób to ustawić. Jakiś DNS etc
  • #6 18019475
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1840
    Louisi napisał:
    Wifi wbudowane jest w tv. Może też warto byłoby zobaczyć specyfikację tv...

My mamy sprawdzać specyfikację Twojego TV i sieci?!
    Louisi napisał:
    Btw internet na kablu działa
    Dodano po 1 [minuty]:
    Nie jest to raczej wina modułu a samego połączenia. Internet dostracza UPC. Na Vectrze wszystko śmigało elegancko. Tylko nie mogę dojść w jaki sposób to ustawić. Jakiś DNS etc

Jeśli od tego samego dostawcy masz dobry transfer w sieci LAN Ethernet - to co Ty wypisujesz o jakiś czarach z serwerami DNS? Nie od nich zależy transfer po Twoim pokoju; robiłeś to też w poprzednim routerze, czy tylko tak sobie konfabulujesz z tymi DNS-ami?

Zacznij od uzyskania pewnego połączenia WiFi w TV, np. zmień lokalizację routera (blizej TV) dla uzyskania wysokiego transferu WiFi.
    Położenie innego routera w tym samym miejscu, co poprzedni nie musi skutkować dobrym połączeniem, bo anteny umieszczone wewnątrz mogą być w innych miejscach obudowy.
    Różne urządzenia zachowują się również różnie.
  • #7 18019501
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1630
    Dokładnie. Adapter wi-fi w TV do wymiany, albo jazda na kablu skoro działa dobrze.
    Co do ustawień to powinien tam być WPS, czyli automat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z połączeniem Wi-Fi w telewizorze LG UJ6307, który działa z dużymi opóźnieniami, co uniemożliwia oglądanie filmów w wyższej jakości. Inni uczestnicy dyskusji sugerują podłączenie telewizora do routera za pomocą kabla Ethernet, co pozwoliłoby na zdiagnozowanie problemu z kartą Wi-Fi. Wskazują również na możliwość zmiany lokalizacji routera dla lepszego sygnału oraz na sprawdzenie ustawień WPS. Użytkownik zauważa, że internet działa poprawnie na innych urządzeniach, a problem może leżeć w połączeniu Wi-Fi, a nie w samym module telewizora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA