logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool WBA34983DFCX - woda pod pojemnikiem na warzywa w lodówce, temp. ok

knedel 24 Cze 2019 18:19 8805 7
REKLAMA
  • #1 18027514
    knedel
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Lodówka z jednym agregatem bez systemu no-frost.
    1. Odpływ skroplin na pewno drożny (sprawdziłem wielokrotnie).
    2. Uszczelki drzwi lodówki i zamrażarki w porządku - sprawdziłem metodą kartki papieru.
    3. Temperatura w lodówce 4 - 5°C, w zamrażarce -18°C.
    4. Lodówka odsunięta od ścian o minimum 10 cm.
    5. Temperatura w kuchni gdzie stoi lodówka 20 - 27°C (zależnie od pory roku), wilgotność powietrza 40-50% - problem istnieje niezależnie od temperatury i wilgotności w kuchni.

Kupiłem ją nową. Od zakupu pod szufladą i w szufladzie na warzywa (najniższa szuflada w lodówce) zbiera się w sumie około 15 ml wody na miesiąc. Owoce i warzywa leżą luzem w szufladzie, bez dodatkowych plastikowych pojemników.
    Czy z tym da się cokolwiek zrobić, czy takie modele tak mają? Pani z call center Whirlpoola zaproponowała by rozmrozić i umyć całość, wysuszyć i włączyć ponownie po kilkunastu godzinach. Nie bardzo wierzę w sens jej pomysłu, bo zimą przy mrozach rozmrażałem zamrażarkę, myłem, suszyłem także lodówkę i to nie pomogło.

Spróbowałem inaczej skierować skropliny z tego pionowego plastikowego kanału

i zrobiłem jak na poniższym zdjęciu, ale to nie pomogło.
    Mam jeszcze na nią gwarancję.
  • REKLAMA
  • #2 18027618
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    knedel napisał:
    czy takie modele tak mają?
    No niestety, ten model tak ma. Można dać (przykleić) osłonę ze skosem na zewnątrz tego plastikowego wystającego elementu aby kropelki spływały bliżej ścianki tylnej. Lub druga ewentualność to przykleić "łapacz" do tylnej ścianki kierujący kropelki do korytka spływowego.
  • REKLAMA
  • #3 18027644
    knedel
    Poziom 11  
    brofran napisał:
    Mozna dać ( przykleić ) osłone ze skosem na zewnątrz tego plastikowego kanału aby kropelki spływały bliżej ścianki tylnej.

Tak zrobiłem, co widać na zdjęciu. Wg moich obserwacji krople z pionowego kanału wymuszającego cyrkulację powietrza obecnie skapują do fabrycznej rynienki odprowadzającej skropliny.
    brofran napisał:
    przykleić " łapacz " do tylnej ścianki kierujący kropelki do korytka spływowego.

Myślę, że to rozwiązałem poprzez ten doklejony i zasylikonowany kawałek plastiku ze skosem.
    Być może wyolbrzymiam problem i te 15 ml na miesiąc w szufladzie i pod szufladą na warzywa to normalne zjawisko kondensacji i nic z tym nie wyczaruję?
  • #4 18027933
    brofran
    Poziom 41  
    knedel napisał:
    Myślę, że to rozwiązałem poprzez ten doklejony i zasylikonowany kawałek plastiku ze skosem.
    Ale na fotce widać 2 kropelki które zwisają dalej od ścianki i na pewno do rynienki nie spadną . :cry:
    Musisz udoskonalić swój patent . :D
  • #5 18030306
    knedel
    Poziom 11  
    Czy wg Twojej wiedzy opisywana ilość wody może być powodem reklamacji lodówki?
  • REKLAMA
  • #6 18030325
    brofran
    Poziom 41  
    knedel napisał:
    Czy wg Twojej wiedzy opisywana ilość wody może być powodem reklamacji lodówki?

A jak byś chciał im to udowodnić ? :D
  • REKLAMA
  • #7 18030347
    knedel
    Poziom 11  
    Właśnie w tym problem - nie mam pojęcia jak do tego podchodzą serwisy gwarancyjne. Czy możesz podpowiedzieć?

Kiedyś miałem nówkę sztukę z oszronioną tylną ścianką wewnętrzną lodówki i temperaturą w chłodziarce 8 - 18°C (regulacja) - mierzoną jednocześnie kilkoma różnymi termometrami. Mimo że powinno uzyskać się 4°C, Był to model WBA 34272 DFC W. Serwisanci przyjechali i uzupełnili czynnik chłodniczy ale to nie pomogło. Po dwóch miesiącach lodówkę wymieniono na obecny model z opisywaną "wadą".
  • #8 18046943
    knedel
    Poziom 11  

Serwisant Whirlpoola przyjechał, stwierdził że skraplanie się wody w szufladzie i pod nią jest zjawiskiem naturalnym. Kasy za wizytę nie wziął. Zaproponował sprytny sposób na wyciszenie drgań przenoszonych z kompresora na leżący na nim pojemnik na skropliny. Nakleić np. kawałek taśmy dwustronnej gąbkowej. Zobaczę, czy się to sprawdzi.

Słyszałem, że generowany poziom hałasu można jedynie sprawdzić wysyłając lodówkę do komory dzwiękoszczelnej na certyfikowane pomiary - nieopłacalne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lodówką Whirlpool WBA34983DFCX, w której zbiera się woda pod pojemnikiem na warzywa. Pomimo sprawdzenia odpływu skroplin, uszczelek oraz odpowiednich temperatur, problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że jest to normalne zjawisko kondensacji, a także proponują różne rozwiązania, takie jak dodanie osłony do odprowadzania skroplin. Serwisant Whirlpoola potwierdził, że skraplanie wody jest naturalne, a użytkownik rozważał reklamację z powodu problemu z hałasem i drganiami kompresora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA