logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmieniłem program domyślny na notatnik i nie wiem jak to cofnąć

orangg 25 Cze 2019 15:22 3117 5
REKLAMA
  • #1 18029134
    orangg
    Poziom 2  
    Witam, kupiłem program Paint Tool Sai i przez przypadek zmieniłem program domyślny licencji na notatnik bo nie miałem pojęcia jak to działa, był to plik bez aplikacji zwykła (biała kartka z zagiętym rogiem) jest to plik z rozszerzeniem .slc.

Nie mam pojęcia jak to przywrócić wydałem na program sporą sumkę i bardzo liczę na waszą pomoc!!
  • REKLAMA
  • #2 18029146
    sebba1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Należy Kliknąć prawym przyciskiem myszy na ten plik z rozszerzeniem, które chcemy zmienić. Potem jak pojawi się okno, na dole listy klikamy na właściwości, w nowym oknie trzeba kliknąć zmień.
  • REKLAMA
  • #3 18029151
    orangg
    Poziom 2  
    W tym rzecz ze nie wiem na co mam zmienić żeby była taka ikonka jak poprzednio i gdzie tego szukać.
  • REKLAMA
  • #4 18029160
    sebba1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    W pierwszej kolejności należy uruchomić Edytor rejestru. Robimy to wciskając kombinację Win+R i wpisując w panelu Uruchamianie komendę regedit. Potem odszukujemy klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts.

Znajdziemy tutaj listę folderów, które nazywają się tak samo, jak poszczególne rozszerzenia plików. Usunięcie danego katalogu sprawi, że powiązanie między plikiem a programem zniknie (nawet wtedy, gdy aplikacja ta jest nadal zainstalowana).
  • REKLAMA
  • #5 18029171
    orangg
    Poziom 2  
    Nie ma tam tego rozszerzenia.

Dodano po 44 [minuty]:

Pomóżcie proszę.
  • #6 18029424
    Jcom2013
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Dzień dobry
    Trzymaj cały czas lewy klawisz "SHIFT", a myszką naciśnij prawym przyciskiem myszy, który rozwinie menu na plik z rozszerzeniem, który pan chce zmienić.
    Z menu naciśnie pan napis "OTWÓRZ ZA POMOCĄ", następnie naciśnie pan napis "WYBIERZ PROGRAM DOMYŚLNY".
    Wybiera pan z list program i zaznacza na górze w menu, że ma z tego uruchamiać lub na dole list jest do szukania na dysku program, który zaznacza pan i akceptuje krzyżykiem lub haczykiem w menu.

Od tej pory każde rozszerzenie na przykład *.txt będzie uruchamiał się na przykład w programie "notepad++"

Żeby pojawiła się opcja "OTWÓRZ ZA POMOCĄ", trzeba cały czas trzymać lewy klawisz "SHIFT", po czym puścić klawisz "SHIFT", gdy ukaże nam się opcja "OTWÓRZ ZA POMOCĄ",

Koniec Zmieniłem program domyślny na notatnik i nie wiem jak to cofnąć
REKLAMA