logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Forticlient blokuje dostęp do sieci lokalnej oraz internetu

Pawel1924 26 Cze 2019 10:12 12054 5
REKLAMA
  • #1 18030377
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Ocena: 128
    Witam, mam problem z forticlient. Od jakiegoś czasu po połączeniu do vpn, (fortigate 30e), blokowany jest dostęp do sieci lokalnej oraz internetu, zostaje tylko połączenie lokalne po stronie sieci do której się łącze.

Dodam, że ostatnio nic nie było zmieniane w konfiguracji fg.
  • REKLAMA
  • #2 18030385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18030458
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Pawel1924 napisał:
    ostatnio nic nie było zmieniane w konfiguracji fg
    Na pewno? Nie znam akurat Fortigate'a, ale zwykle w samym urządzeniu konfiguruje się parametry klienta instalowanego u użytkownika. Ta konfiguracja jest wysyłana do klienta. A w tym wypadku routingi. Administrator definiuje, jaki ruch gdzie ma być wysłany. Taka konfiguracja, jak u ciebie, ma sens o tyle, że po połączeniu z siecią firmową, cały ruch jest analizowany i zabezpieczany przez UTM a nie lokalnie - nie ma jakichś połączeń "na boku". W końcu to sieć firmy ma być chroniona. To powinno się dać zmienić ale raczej w UTM Fortigate, a nie w kliencie. Ten jest zwykle zablokowany dla przeciętnego użytkownika, aby nic nie grzebał.
    Zobacz tę instrukcję - w punkcie czasowym 3:39 (wyłączenie Split tunel)
    https://www.youtube.com/watch?v=Th1lUdVb4As
  • REKLAMA
  • #4 18030776
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Na pewno nic nie było grzebane, wcześniej nie blokował połączenia lokalnego ani internetu. Wyłączenie split tunelling nic nie daje.

Utworzyłem nowe połączenie vpn ipsec, tym razem jako klientów wybrałem system windows a nie forticlient.

Połączenie przez windowsowego klienta działa ale również odcina dostęp do internetu....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18031397
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Pawel1924 napisał:
    Wyłączenie split tunelling nic nie daje.
    To na tym filmie wyłączono Split Tunel, żeby wszystko szło przez UTM. Jeśli ma być inaczej, Split Tunel powinien być włączony.
  • #6 18161099
    Pawel1924
    Poziom 20  
    Usunąłem poprzednie połączenie vpn, utworzyłem nowe z takimi samymi ustawieniami jak poprzednio i nie blokuje już...
REKLAMA