logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki TV wybrać - PHILIPS LED 49PUS8303 vs SONY LED KD-49XF7596 ?

sobiehombre 01 Lip 2019 22:06 984 11
REKLAMA
  • #1 18039728
    sobiehombre
    Poziom 2  
    Witam.
    Jak w temacie powyżej który z powyższych tv wybrać ?
    Różnica w cenie znikoma. Opinie oba mają dobre.
    TV docelowo ma być podłączony do Cyfrowego Polsatu. Dodatkowo podpięta będzie konsola PS4 oraz usług typu Netflix, HBO GO czy Youtube. Internet będzie wykorzystywany w mniejszym stopniu.
    Proszę o radę
  • REKLAMA
  • #2 18040287
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3898
    Musisz sam porównać i wybrać, najlepiej w sklepie. Ja skłaniałbym się w kierunku Philipsa bo:
    - bardziej podoba mi się,
    - mam bardzo dobre doświadczenia z tą firmą,
    - świetna jakość obrazu,
    - wygoda (obsługa).
    Przeciwko Sony przemawiają przede wszystkim (moje osobiste) doświadczenia. Miałem kilka awarii sprzętu, serwis był drogi, a części trudno dostępne. Jednym słowem - niesmak pozostał. Poza tym stosowana w Sony filozofia obsługi mniej mi odpowiada. Opisywanej czasem "gorszej jakości obrazu" i rzekomych "plam" czy też "poświaty" na ekranach Sony Bravia sam nigdy nie dostrzegłem. Obraz jest nieco inny, ale... Zależy co kto lubi. Poza tymi kwestiami oba telewizory są bardzo zbliżone, więc najlepiej kierować się własnymi upodobaniami estetycznymi, ceną i warunkami gwarancji oraz obsługi posprzedażowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18046158
    xelote
    Poziom 8  
    Zgadzam się z przedmówcą - też osobiście wolę markę Philips. Oprócz tego na korzyść Philipsa wypada ambilight, który jest naprawdę fajnym dodatkiem wieczorami ;)
  • #4 18048054
    sobiehombre
    Poziom 2  
    Słyszałem od kilku sprzedawców ze Philipsy są mocno narażone na kurz. Przez co często ulegają uszkodzeniu
    Ktoś potwierdza te informacje ?
    Ewentualnie jakaś inna opcja 100hz 49 cali poza Philipsem ?
  • #5 18048081
    Mobali
    Poziom 43  
    Generalnie kurz raczej nie służy żadnemu telewizorowi, pewnie bez względu na przyklejone do obudowy firmowe logo ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 18048398
    Mobali
    Poziom 43  
    TA sama przypadłość "występuje" w Samsungu u rodziców. I pewnie inne marki też nie są wolne od tego typu wrażliwości na kurz. Nasz drugi telewizor to właśnie Philips, kupiony w 2009 roku. Kiedyś pracował jako główny (a więc prawie bez przerwy), teraz jako "mebel" w innym pokoju. Przez te lata absolutnie żadnych problemów. A nie jest oszczędzany, o filtrowaniu powietrza nie myślałem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18048493
    Mobali
    Poziom 43  
    Ludwik XVI napisał:
    problem masowo występował tylko w Philipsach
    Między innymi w podanym powyżej przez Ciebie linku, jeden z komentujących także wskazuje Samsunga. Tę markę z opisanym "problemem" także mogę potwierdzić. Trzeba też podkreślić, że prawdopodobnie usterka nie występuje masowo, ale jest raczej związana z pewnym określonym typem matrycy montowanej w wybranych modelach konkretnych telewizorów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 18049665
    sobiehombre
    Poziom 2  
    Jakieś propozycje 49-tek z 100hz matrycą z 18 roku ?
    Ewentualnie czy ktoś ma jakieś doświadczenie z Sonym XG8396 ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat wyboru między telewizorami PHILIPS LED 49PUS8303 a SONY LED KD-49XF7596. Wiele osób preferuje markę Philips, podkreślając jakość obrazu, estetykę oraz funkcję Ambilight. Jednakże, pojawiają się obawy dotyczące podatności Philipsów na kurz i smog, co może prowadzić do uszkodzeń. Z kolei Sony ma dobre opinie, ale niektórzy użytkownicy wskazują na problemy z serwisem i dostępnością części. W odpowiedziach zasugerowano również inne modele, takie jak Sony 49XF9005, który oferuje 120Hz i technologię FALD. Użytkownicy poszukują telewizora z matrycą 100Hz, który będzie kompatybilny z Cyfrowym Polsatem oraz konsolą PS4.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA