logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak używać internetu z modemu i być podłączonym do LAN w Win 10?

maciejgo31 02 Lip 2019 21:11 477 1
REKLAMA
  • #1 18041327
    maciejgo31
    Poziom 6  
    Witam forowiczów. Próbuję ogarnąć taki schemat: wbudowany modem w laptopie z windows 10, skonfigurowany, działa. I do tego mam małą sieć lan, na 3 urządzenia, z routerem (bo wybijam sygnał na wifi do jednego z nich). W tej sieci lan nie potrzebuję internetu, więc nie chodzi o udostępnianie połączenia internetowego. Chciałbym tylko mieć dostęp do internetu w laptopie z modemem, a lanem być połączonym z tą siecią.
    Do tej pory mimo wysiłków mam internet, dopóki nie podłączę się w port kablem. Czyli na mój ptasi móżdżek, jakby tylko jeden interfejs pracował w danej chwili.
    Czy można to zmienić?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18041383
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Witaj. Po połączeniu kablem zostaje przydzielona temu połączeniu brama domyślna (i prawdopodobnie ma ona wyższy priorytet niż brama domyślna połączenia WWAN).

Kilka opcji:
    - serwer DHCP routera nie powinien ustawiać bramy domyślnej (ale ciężko to zrobić na większości domowych routerów)
    - po podłączeniu do obu sieci możesz usunąć kolidującą bramę domyślną albo ustawić wyższy priorytet bramy domyślnej połączenia modemowego - komenda route w wierszu poleceń
    - możesz też (co będzie najprostsze) skonfigurować ręcznie połączenie dla sieci LAN pomijając bramę (nadać jedynie adres IP oraz maskę podsieci). To da dostęp do sieci LAN, a brama domyślna będzie tylko jedna z połączenia modemowego. Jeśli nie łączysz się kablem z innymi sieciami - to takie rozwiązanie bym polecał, jeśli łączysz się z innymi sieciami przez kabel - to będzie delikatnym utrudnieniem.
REKLAMA