logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SAMSUNG NP-R720 - Artefakty na matrycy laptopa SAMSUNG NP-R720

wexel31 08 Lip 2019 08:47 600 2
REKLAMA
  • #1 18049820
    wexel31
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam.
    Znajomemu od jakiegoś czasu dzieje się na laptopie z tytułu takie coś jak na filmiku:

https://youtu.be/DMau74umjKo

Czy ktoś wie co może być przyczyną? Taśmy za bardzo nie podejrzewam bo poruszanie klapką z marzycą nie powoduje zmian w wyświetlanym obrazie. Może ktoś się spotkał z bardzo podobnym problemem i wie co może boleć tego Samsunga. Po podłączeniu pod TV przez HDMI obraz na telewizorze jest poprawny.
    Dzięki z góry za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 18049834
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2033
    Witam,
    dwie mozliwosci:
    - wg. mnie bardziej prawdopodobna, uszkodzenie karty graficznej, raczej sprawa nie oplacalna do naprawy
    - tasma od ekranu uszkodzona ale skoro nie ma zmian przy ruszaniu, chociaz na zewnetrznym ekranie wszystko jest poprawne, co raczej wyklucza pierwsza opcje.
    Przejzyj styki i tasme.
    Pozdrawiam
  • #3 18050061
    sk1977
    Spec od komputerów
    Ocena: 742
    Poprawny obraz na monitorze zewnętrznym nie wyklucza uszkodzenia GPU. Do sprawdzenia także tasiemka i sama matryca. Dalsze kroki w zależności czym dysponujesz - można wygrać diagnostycznie GPU, podstawić inną matrycę na próbę, obejrzeć, przemierzyć lub wymienić tasiemkę matrycy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA