logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hilti TE 70 ATC nie działa - jak testować elektronikę vs części mechaniczne?

Scuf 09 Lip 2019 11:53 4881 9
REKLAMA
  • #1 18051822
    Scuf
    Poziom 3  
    Ocena: 14
    Młot przy włączeniu do sieci nie działa, jedyny objaw przepływu zasilania to zapalająca się kłódka na uchwycie.

Korzystając z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3499234.html rozkręciłem młot, dostałem się do elektroniki, która jest zalana jakąś żywicą.

Początkowo chciałem sprawdzić elektronikę, nie będąc pewnym gdzie jest problem, bo może być i w częściach mechanicznych samego młota.

Jak sprawdzić, czy wina leży po stronie elektroniki czy części mechanicznych? Nie chciałbym sytuacji, gdzie po usunięciu żywicy okazałoby się, że usterka jest gdzieś indziej itp.

Konkretnie - czy da się podłączyć jakoś młot bez elektroniki, by sprawdzić jego działanie?
    Ewentualnie... czy da się jakoś zasilić elektronikę by sprawdzić czy jest sprawna?

Elektronika:
    Hilti 209314/P
  • REKLAMA
  • #2 18051856
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 757
    Pewnie, że się da podpiąć bez elektroniki, A szczotki sprawdziłaś. W linku powyżej masz schemat, według niego będziesz wiedział jak to pospinać.
  • #3 18063020
    Scuf
    Poziom 3  
    tomtim123 napisał:
    Pewnie, że się da podpiąć bez elektroniki, A szczotki sprawdziłaś. W linku powyżej masz schemat, według niego będziesz wiedział jak to pospinać.

Nie wiem, czy dobrze rozumiem - wystarczy podłączyć poza elektroniką N do N i L do L? To chyba coś nie tak. Może zewrzeć czarny z brązowym do L + N do N? Na schemacie jest też uziemienie, a ja posiadam wtyczkę bez uziemienia.

• REKLAMA
  • #4 18075041
    tomtim123
    Poziom 37  
    Podepnij silnik bezpośrednio tak jak ci na rysunku przedstawiłem omijając elektronikę. Silnik powinien wystartować od razu z pełną mocą. Jeśli silnik będzie pracował normalnie, to masz pewność na 100% , że wina leży po stronie elektroniki. jeśli silnik nie będzie pracował poprawnie to elektronikę masz w porządku. Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #5 18078779
    Scuf
    Poziom 3  
    tomtim123 napisał:
    Podepnij silnik bezpośrednio tak jak ci na rysunku przedstawiłem omijając elektronikę. Silnik powinien wystartować od razu z pełną mocą. Jeśli silnik będzie pracował normalnie, to masz pewność na 100% , że wina leży po stronie elektroniki. jeśli silnik nie będzie pracował poprawnie to elektronikę masz w porządku. Pozdrawiam

Silnik startuje, także wina elektroniki, ale co w takim wypadku można zdziałać, skoro elektronika jest zalana czymś sztywnym.
  • #6 18083240
    tomtim123
    Poziom 37  
    Scuf napisał:
    tomtim123 napisał:

Silnik startuje, także wina elektroniki, ale co w takim wypadku można zdziałać, skoro elektronika jest zalana czymś sztywnym.

Jeśli padnięta elektronika, to najprościej zakup nowej lub używki co jest raczej nie realne, bo ten element będzie bardzo ciężko kupić.
    Musi kolega spróbować w jakiś sposób wydłubać tą masę. Może pomoże podgrzanie opalarką, lub spróbować jakimś rozpuszczalnikiem pomoczyć ?. Tak czy siak spróbować warto. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #7 18101773
    Scuf
    Poziom 3  
    [quote="tomtim123"][quote="Scuf"]
    tomtim123 napisał:

Jeśli padnięta elektronika, to najprościej zakup nowej lub używki co jest raczej nie realne, bo ten element będzie bardzo ciężko kupić.
    Musi kolega spróbować w jakiś sposób wydłubać tą masę. Może pomoże podgrzanie opalarką, lub spróbować jakimś rozpuszczalnikiem pomoczyć ?. Tak czy siak spróbować warto. Powodzenia

Nie wiem tylko czy dobrze napisałem, bo sam ślinik elektryczny się kręci, lecz nie rusza wiertło, nie wiem czy powinno?
  • #8 18101922
    tomtim123
    Poziom 37  
    [quote="Scuf"][quote="tomtim123"]
    Scuf napisał:
    tomtim123 napisał:

Nie wiem tylko czy dobrze napisałem, bo sam ślinik elektryczny się kręci, lecz nie rusza wiertło, nie wiem czy powinno?

Ja też nie wiem czy ma ruszać wiertłem jak jest rozkręcona, na tyle co mogłem, to pomogłem, nie znam tego modelu jak jest zbudowany mechanicznie. Pozdrawiam
  • #9 18977786
    sebastiano-lol
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, ja mam na biurku HILTI TE 60 u mnie świeci się cały czas jedyna dioda serwis, szczotki sprawdziłem są ok. Metodą dedukcji ustaliłem że winę ma licznik motogodzin, każdy taki sprzęt ma od 120 do 160 h pracy później musi trafić na serwis , który podepnie specjalny moduł podczerwieni i w 5 s odblokuje sprzęt, pilotem od mojego tv samsung tylko mogę zgasić diodę po czym gdy wciskam guzik startu zapala się ponownie i du$a. Z ruskiego serwera pobrałem nawet program ODA HILTI i podpiąłem zwykłą IRDA USB i nie działa. Gdyby ktos miał jakiś domowy sposób na reset licznika... Do licznika wchodzą 4 żyły w jednej parze wchodzi ok 11V
  • #10 19027610
    misprzekliniak
    Poziom 1  
    te 70 atc to jest 2 generacja tej maszyny. Jezeli swiecie sie kontrolka kłódki oznacza to ze maszyna jest zablokowana. Posiada TPS - to taki immobiliser ... bez tzw pestki nie uruchomisz. Ale mozesz kupic nowa elektronike i wymienic wtedy uruchomi sie. Ale pamietaj ze maszyna jest obliczona na 120 h pracy, nalezy zmienic olej, o ile jeszcze tam jest.... Oraz uszczelnienia.

Dodano po 2 [minuty]:

sebastiano-lol napisał:
    Witam, ja mam na biurku HILTI TE 60 u mnie świeci się cały czas jedyna dioda serwis, szczotki sprawdziłem są ok. Metodą dedukcji ustaliłem że winę ma licznik motogodzin, każdy taki sprzęt ma od 120 do 160 h pracy później musi trafić na serwis , który podepnie specjalny moduł podczerwieni i w 5 s odblokuje sprzęt, pilotem od mojego tv samsung tylko mogę zgasić diodę po czym gdy wciskam guzik startu zapala się ponownie i du$a. Z ruskiego serwera pobrałem nawet program ODA HILTI i podpiąłem zwykłą IRDA USB i nie działa. Gdyby ktos miał jakiś domowy sposób na reset licznika... Do licznika wchodzą 4 żyły w jednej parze wchodzi ok 11V

Tak ta maszyna ma limit 120 h pracy. Nalezy ZRESETOWAC elektronike, wymienic szczotki dotrzec, o ile wirnik spełnia parametry zmienic olej oraz uszczelnienia....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z młotem Hilti TE 70 ATC, który nie działa po podłączeniu do zasilania, a jedynym objawem jest zapalająca się kłódka na uchwycie. Po rozkręceniu urządzenia i dostaniu się do elektroniki, która jest zalana żywicą, użytkownik zastanawia się, jak sprawdzić, czy usterka leży po stronie elektroniki czy części mechanicznych. Odpowiedzi sugerują, że można podłączyć silnik bezpośrednio, omijając elektronikę, co pozwoli na sprawdzenie jego działania. Jeśli silnik działa, problem leży w elektronice. W przypadku uszkodzonej elektroniki, zaleca się próbę usunięcia żywicy, np. poprzez podgrzewanie lub użycie rozpuszczalnika. Dodatkowo, użytkownicy wspominają o konieczności resetowania elektroniki po osiągnięciu limitu godzin pracy oraz o problemach z immobiliserem w modelach Hilti.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA