logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć program na kolektor MC3090 - w jakim języku?

gattuzo 09 Lip 2019 14:14 858 9
REKLAMA
  • #1 18052091
    gattuzo
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Witam
    Jakiś czas temu napisałem prosty program do inwentaryzacji towarów w firmie wykorzystujący laptopa (excel) i czytnik LS2208. Ale apetyt rośnie w miarę jedzenia i pomyślałem że możnaby wykorzystać kolektory MC3090 które leży kilka niewykorzystanych w firmie. Podzwoniłem i zorientowałem się ile kosztowałoby tego typu oprogramowanie i doszedłem do wniosku że może spróbowałbym sam. Ogólne pojęcie o programowaniu mam parę rzeczy już stworzyłem.
    Pierwsze pytanie podstawowe: w czym tworzy się tego typu programy.
    Pzdr.
    PK
  • REKLAMA
  • #3 18053580
    gattuzo
    Poziom 9  
    Windows CE.
    Możesz przybliżyć wady i zalety zdalnego pulpitu.
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • #4 18054407
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Ocena: 226
    Można więc użyć FPC (najwygodniej w połączeniu z Lazarusem), można użyć Visual C++ . Są też kompilatory, które potrafią przerabiać kod z Win32 na WinCE, ale nigdy nie korzystałem.

Odnoście RDP - zaletą jest to, że aplikacja może mieć "stałe" łącze bez żadnych cyrków. To RDP odpowiada za wznowienie połączenia, więc aplikacje, które wymagają stałej łączności uruchamia się wygodniej na komputerze stacjonarnym, a mobilny terminal tylko przekazuje. Wadą natomiast jest brak natywnego wsparcia dla urządzeń czy gorsza wydajność oraz... Niemożność jakiegokolwiek używania aplikacji po utracie połączenia. To tak z podstawowych cech. Oczywiście dużo zależy od tego, czego się oczekuje i co chce zrealizować.
  • #5 18055182
    gattuzo
    Poziom 9  
    Może w skrócie opiszę jak to widzę.
    1. Terminal pobiera bazę towarów (nazwa, ean, symbol czterocyfrowy)w postaci pliku tekstowego
    2. Robimy spis inwentaryzacyjny skanując kody na towarach lub wpisujemy kody ręcznie gdy brakuje kodu kreskowego
    3. Po zakończeniu tworzony jest plik tekstowy (symbol, ilość) przesyłany przez wifi albo przez podłączenie terminala do komputera.
    Pzdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18056160
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Zatem zadanie nie wymaga jakiegoś stałego połączenia - może się odbyć synchronizacja na koniec.
    Cóż, podałem przykłady kompilatorów - pozostaje tylko utworzyć aplikację wg potrzeb.
  • REKLAMA
  • #7 18065881
    gattuzo
    Poziom 9  
    Czy są jakieś darmowe wersje na których mógłbym potestować programowanie wystarczające do napisanie tego typu aplikacji? Myślę że kupno licencji nie przerasta budżetu firmy niemniej jednak wolałbym sprawdzić to czy owo.
    Pzdr.
  • #8 18066335
    Dżyszla
    Poziom 42  
    Środowisko MS - Visual Studio jest dostępne za darmo, z tego co się orientuję.
    Tu informacje o konfiguracji: https://www.sygic.com/pl/developers/professio...gure-visual-studio-for-windows-ce-compilation
    A tu nagranie: https://www.youtube.com/watch?v=N5-lZEcXwqk
    Jest więcej też w sieci na ten temat.
  • #9 18067335
    gattuzo
    Poziom 9  
    Nie wiem czy dobrze doczytałem ale aktualny MS - VS nie daje możliwości programowania na urządzenia mobilne. Można to zrobić na starych wersjach (2008 lub 2010) tylko czy one są jeszcze dostępne?
    Pzdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat programowania aplikacji na kolektory MC3090, które są dostępne w firmie. Rozpoczęto dyskusję na temat wyboru systemu operacyjnego, z sugestiami dotyczącymi Windows CE oraz możliwości użycia pulpitu zdalnego. Wskazano na różne języki programowania, takie jak FPC w połączeniu z Lazarusem oraz Visual C++. Użytkownicy omówili również proces inwentaryzacji, który obejmuje pobieranie bazy towarów, skanowanie kodów kreskowych oraz synchronizację danych. Pojawiły się pytania o dostępność darmowych wersji narzędzi programistycznych, a także o starsze wersje Visual Studio, które mogą wspierać programowanie na urządzenia mobilne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA