Frydzioq napisał: Na razie chciał bym się skupić na tym co mam, jeśli da się to zrobić.
Z tym Bis411 jest ciężko bo ma jedno wejście przerzucające stany i przykładowo w Twoim układzie lewa krańcówka też powinna spowodować impuls przerzucający kierunek obrotów a jest zajęta w obwodzie sterowania regulatorem. To już bardziej może by pasował bis412, który ma osobne wejścia do gaszenia i osobne do zaświecania, ale i tak ze względu na obwód sterowania regulatorem potrzebny byłby jeszcze co najmniej jeden przekaźnik. Tak że pożytek z tego bis czy innego bis, tu akurat jest mizerny.
Frydzioq napisał: Ale powiem szczerze że ciekawy jestem rozwiązania na 2 przekaźnikach. więc jak by kolega chciał to poprosił bym schemat.
Przykładowo coś takiego, choć pewnie można by też inaczej:
Obydwie krańcówki lewa-SW1 i prawa-SW2 narysowane w położeniu nienaciśniętym, przekaźniki nie wzbudzone.
Idea układu jest taka że lewy przekaźnik U1 kiedy lewa krańcówka jest naciśnięta jest wyłączony. Jeśli naciśniemy przycisk SW3 to przekaźnik się włączy i silnik kręcący w prawo zjedzie z lewej krańcówki (tu już można puścić SW3) a przekaźnik U1 pozostanie włączony przez cały cykl poprzez zwarte styki lewej krańcówki. Aż do momentu gdy po powrocie z prawej strony zadziała lewa krańcówka wyłączająca wszystko.
Prawy przekaźnik U2 na początku cyklu jest wyłączony. Jak dojedzie do prawej krańcówki to się ten przekaźnik załączy i podtrzyma swoim stykiem załączenie. Jednocześnie wysteruje regulator na ruch w lewo. Ten przekaźnik wyłączy się dopiero kiedy lewy przekaźnik odetnie mu zasilanie na końcu cyklu.
Szeregowe połączenie przycisku SW3 i styku przekaźnika U2 jest tylko po to by wyeliminować "błąd obsługi". To znaczy w sytuacji gdy jest ruch w lewo i ktoś by trzymał naciśnięty ten SW3 w momencie dojazdu do lewej krańcówki to silnik przejechał by przez tą krańcówkę co mogło by być nieciekawe.
To chyba wszystko na ten temat. Mam nadzieję że się nie pomyliłem na schemacie, bo nie bardzo mam możliwość go zweryfikować.