logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy hub USB bez zasilania zadziała z Raspberry Pi Zero 1.3?

gvda 14 Lip 2019 12:59 633 3
REKLAMA
  • #1 18060135
    gvda
    Poziom 1  
    Witam, niedawno zakupiłem raspberry pi zero oraz 2 pady i akcesoria z pewnego sklepu elektronicznego, wgrałem na niego recalbox'a(system linux z graficzna nakładką oraz emulatorami różnych retro konsol) i gdy podłączam przez przejściówkę micro usb-usb pada to działa, lecz gdy do przejsciówki podłącze huba (tani 4 portowy chińczyk bez swojego zasilania) a do niego dwa pady to działa tylko jeden, a oba są sprawne, inne urządzenia, takie jak klawiatura tez nie działają w tym samym czasie, max jedno urządzenie.
    Na początku myślałem że może to być problem z prądem na wyjsciu od raspberry, więc w prowizoryczny sposób pozbylem się zasilania z raspberry do huba ucinajac czarny i czerwony przewód i do tego dołączyłem osobne zasilanie, podłaczając do laptopa tak skonstruowany hub wszystko działało, a w raspberry nie działał zaden pad. I tu mam pytanie, czy huby usb działają w ogóle z raspberry pi, czy to po prostu ja robie coś źle? konieczne jest kupienie specjalnego układu nakładanego na malinkę? Próbowałem 2 rózne huby oraz podłączam kable w odpowiednie miejsca na urzadzeniu :)
  • REKLAMA
  • #2 18149693
    wiktor13570
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    Miałem takim sam problem z moim raspberry pi zero (obsługiwany był tylko jeden z portów na hubie) mimo, że huby USB teoretycznie powinny działać. Testowałem wiele różnych rozgałęziaczy - z zasilaczami i bez, ale mój problem rozwiązała dopiero nakładka dedykowana do raspberry. Jeśli nie chcesz szukać rozwiązania i testować różnych hubów to najprostszy sposób to właśnie taka nakładka, lub korzystanie z peryferii na bluetooth dysponując przy tym tylko wbudowanym do malinki fizycznym portem USB.
  • REKLAMA
  • #3 18149758
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18149793
    wiktor13570
    Poziom 12  
    Ocena: 39
    U mnie ten problem pojawił się na Raspbianie i Kodi
REKLAMA