logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logo sterowanie wyjściem analogowym z kilku zmiennych

klima124 17 Lip 2019 11:39 1320 5
REKLAMA
  • #1 18065421
    klima124
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,

Piszę program, w którym steruję falownikiem za pomocą wyjścia analogowego 0-10V, wartość jest wpisana na stałe dla 4 róznych trybów pracy.
    Nie mam pomysłu jak połączyć kilka trybów do jednego wyjścia.

• REKLAMA
  • #2 18065480
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Jakie LOGO!? Masz bloczek Analog MUX?
  • REKLAMA
  • #3 18065484
    klima124
    Poziom 7  
    Rafik4 napisał:
    Jakie LOGO!? Masz bloczek Analog MUX?

0BA0 + OBA2

tak jest bloczek MUX , ale trzeba do niego robić logike zależności S1 do S2, w tedy wywołuje mi daną wartość.

Mam 4 tryby pracy i w każdym z nich jest inna wartość . Logo sterowanie wyjściem analogowym z kilku zmiennych
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18065487
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    No i w czym problem? Wpisujesz wewnątrz bloczku cztery prędkości lub podajesz je na ten bloczek z innego miejsca, dorabiasz logikę i gotowe.

• REKLAMA
  • #5 18076079
    klima124
    Poziom 7  
    Natrafiłem na kolejny problem, potrzebuję zrobić pauze a nastepnie uruchomić na nowo proces .
    jeśli z jakiegoś powodu, np wcisniecie grzybka awaryjnego zostanie zatrzymany proces ( trwa okolo 1 h) , operator podchodzi do maszyny żeby poprawić elementy, a poźniej wraca i wciska start, w tym momencie proces na nowo rusza a timer rozpoczyna odliczanie od wartości w której została wcisnieta pauza.

Przydałby sie bloczek delay off, który dopoki trigger ma stan 1 odlicza czas a dopiero upłyniecie Ta lub wcisniecie reset powoduje wyzerowanie licznika
  • #6 18076509
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Możesz zrobić na timerze generator który "cyka co 1 sek" potem w liczniku ustawiasz że 3600 cyknięć resetuje układ. Jak maszyna nie wykonuje pracy to ustawić że licznik nie klika.
REKLAMA