logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ramię od koparki Alhmann AL8D - przystawka do ciągnika rolniczego

ertno 21 Lip 2019 22:09 1104 7
REKLAMA
  • #1 18073197
    ertno
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam Szanownych użytkowników.

Jestem w trakcie przeróbki ramienia które oryginalnie pracowało przy koparce Alhmann AL8D, jest wykonany stelaż który umożliwi jej przymocowanie do ciągnika rolniczego.

Potrzebuję pomocy, informacji jak dobrać multiplikator do niej.
    Za wszelką pomoc będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 18075575
    KJaniczak
    Poziom 25  
    Ocena: 179
    Witam.
    Najpewniej i najprościej to sprawdzić na jakich obrotach pompa ma pracować, później jaki jest zakres obrotów wałka WOM w ciągniku i sobie policzyć czy w ogóle multiplikator jest potrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 18076947
    ertno
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. Sprawdzę i dam znać.
  • REKLAMA
  • #4 18087077
    ertno
    Poziom 9  
    Trochę informacji by łatwiej było coś kolegom z forum doradzić.

Rozdzielacz jest oryginalny na ramieniu, zbiornik oleju ma być o pojemności 25-30 litrów.

Ciągnik zetor 10245, 110 km.
    Obroty na wałku na poziomie 600 obrotów na minutę, przełożenie 1 do 3.
    Wydajność pompy 50-60 litrów na minute.
    Załączniki:
    • ahlmann-backhoe-loaders-spec-6704fb.pdf (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ramię od koparki Alhmann AL8D - przystawka do ciągnika rolniczego alhmann al8d.jpg (59.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 18087521
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    ertno napisał:
    ertno napisał:

Przy jakiej predkości obrotowej ma taką wydajność?
  • #6 18088682
    ertno
    Poziom 9  
    W odpowiedzi ze sklepów otrzymałem informacje że takie urządzenie może się nadawać.

https://skraw-met-dystrybucja.pl/przekladnie-...nia-multiplikator-na-wom-pompa-39cm3-59l.html

Mam pytanie czy ktoś ma wiedzę jaka pompa siedzi w tej koparce i steruje tym ramieniem ( o parametry/wydajność itp rzeczy mi chodzi).

Ewentualnie poproszę o namiary na firmę która ma w ofercie części do alhmann.
  • #7 18089244
    LENIWIEC_PL
    Poziom 28  
    Ocena: 320
    Witam.
    Raczej nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi jaka pompa siedzi w koparce bo zapewne nie każdy taką posiada.
    Szukaj jedynie po zdjeciach tabliczki znaminowej oryginalnej pompy to moze tam wyczytasz wydajność.
    Wszystko zalezy tez od tego czy w koparce było 2 pompy hydrauliczne czy jedna większa + dzielnik strumienia.

Dodano po 4 [minuty]:

Witam.
    Raczej nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi jaka pompa siedzi w koparce bo zapewne nie każdy taką posiada.
    Szukaj jedynie po zdjeciach tabliczki znaminowej oryginalnej pompy to moze tam wyczytasz wydajność.
    Wszystko zalezy tez od tego czy w koparce było 2 pompy hydrauliczne czy jedna większa + dzielnik strumienia.
  • #8 18641897
    ertno
    Poziom 9  
    Udało się konstrukcje wykonać by przymocować ramię koparki do ciągnika.
    Część funkcji sterowniczych ramienia chodzi - do pracy łyżką, skrętów, ustawienia podpór itp. Nie mogę rozkminić gdzie jest sterować do posuwu ramienia.
    Do transportu trzeba go na jednym końcu szyny ustawić - złożyć ramię i jechać po drodze publicznej.
    Jakby ktoś podpowiedział jakbym to ugryźć to byłbym wdzięczny.

ps.
    poszukuje 3 zębów do łyżki do koparki alhman al8d.
    otwór wejściowy w łyżce to około 30/32 mm na 30/32 mm, długości 90 mm, później przewężenie i miejsce na przykręcenie na jedną śrubę.

Gdzie takie coś mogę dostać ?

Ewentualnie są jakieś uniwersalne/ jak je dobrać ?

Dodałem załączniki o jaką łyżkę mi chodzi i zęby do niej oraz 2 zdjęcie poglądowe tyczące się ustawienia ramienia koparki na szynie - ja tą funkcję odblokować/uruchomić.
    Załączniki:
    • Ramię od koparki Alhmann AL8D - przystawka do ciągnika rolniczego IMG_1386 new.jpg (232.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ramię od koparki Alhmann AL8D - przystawka do ciągnika rolniczego IMG_1385 new.jpg (234.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerabia ramię koparki Alhmann AL8D, aby przymocować je do ciągnika rolniczego Zetor 10245. Poszukuje informacji na temat doboru multiplikatora do pompy hydraulicznej, której parametry to wydajność 50-60 l/min przy 600 obr/min. Użytkownicy forum sugerują sprawdzenie obrotów pompy oraz ewentualne poszukiwanie tabliczki znamionowej oryginalnej pompy. Użytkownik informuje, że część funkcji ramienia działa, ale ma problem z posuwem ramienia. Dodatkowo poszukuje zębów do łyżki koparki, z wymiarami otworu 30/32 mm i długości 90 mm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA