logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne.

Meon 28 Lip 2019 23:35 2127 10
REKLAMA
  • #1 18085638
    Meon
    Poziom 11  
    Ocena: 41
    Witam,
    mam problem z instalacją BRC (z nią już zakupiłem auto).
    Po przejechaniu kilkuset metrów prawidłowo przełącza się na gaz, jednak po chwili szarpnie i zacznie piszczeć że jedzie na benzynie.
    Jeśli rozgrzeję auto i kilka razy przełączę na gaz, to już śmiga normalnie na gazie.

U mnie w okolicach jest jeden zakład specjalizujący się w BRC, wymienili filterki, zczytali błędy (brak), samochód był rozgrzany, przez co instalacja działała poprawnie. Skasowali troszkę kaski i wypuścili mnie. Niestety problem pozostał.

Po przeczytaniu setek wypowiedzi na forach, jestem w stanie stwierdzić że winny może być elektrozawór przy reduktorze, bądź sam reduktor.

Niestety serwis BRC jest tak drogi, że w cenie samego reduktora kupię całą nową instalację STAGA do tego auta(co też biorę pod uwagę).

Postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce, jutro będę czyścił elektrozawór, tylko u mnie nie jest od bezpośrednio pod reduktorem, a trochę dalej - jest to to niebieskie, co na zdj poniżej?
    Podpowie mi ktoś też jaką mam instalację, oraz jaki reduktor mogę kupić, gdyby okazało się, że czyszczenie elektrozaworu nie zdało egzaminu?
    Poniżej przesyłam zdjęcia mojej instalacji. Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne. Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne. Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne. Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne. Instalacja BRC w A4B5 1.8 - Często przełącza spowrotem na benzyne.
    Z góry dziękuję, mam nadzieję że uporam się z tą instalacją i będzie jeszcze jeździć.
    Jeśli nie, to kupię instalację innej firmy, ponieważ serwis BRC u mnie w regionie to kolosalne pieniądze.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 18085842
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3358
    Nie masz pewności że to reduktor. Niestety jak już pisałem na rynku montażu/Serwisu LPG jest dramat albo kolejki po kilka tygodni albo serwisanci co potrafią podłączyć komputer i zrobić auto-kalibrację (choć jak instalacja nietypowa to i z tym jest kłopot). Pierwsze LPG piszczy jest błąd. Możliwe że ciśnienie poza granicami ale to jest do podejrzenia. Po prosty trzeba ustalić co się nie podoba sterownikowi LPG.
  • REKLAMA
  • #3 18086142
    Phaeton
    Poziom 19  
    Ocena: 169
    Piszczy bo pewnie czujnik ciśnienia na listwie wykrył spadek ciśnienia poniżej minimum, dokładnie tak jak się dzieje, gdy kończy się gaz, niekoniecznie przez błąd. Trzeba by zobaczyć, czy reduktor daje dobre ciśnienie i czy warunki przełączenia nie mają ustawionej za niskiej temperatury. Tak czy inaczej trzeba załatwić interfejs, ściągnąć program serwisowy i zobaczyć co się dzieje, bo tak to sobie można gdybać. Zczytanie błędów nic nie wykazało, bo trzeba przestawić sterownik w tryb diagnostyki (przynajmniej u mnie w BRC sequent 24 tak jest). Ja bym jeszcze nie skazywał tej instalacji na wyrzucenie, bo jeśli wtryskiwacze są dobre to naprawa pozostałych elementów nie jest szczególnie kosztowna.
    Co do czyszczenia elektrozaworu, to nie wymienili ci tam filterka?
  • #4 18087156
    Meon
    Poziom 11  
    Tutaj mam film mojego elektrozaworu. Jest tylko ten i drugi koło butli?
    Aby go wyczyścić, trzeba zamknąć gaz i całkowicie go rozkręcić i wyciągnąć? Czy istnieje jeszcze jakiś elektrozawór, który warto przeczyścić?
    Btw filtry byly wymienione przez serwis.
    Kolejne pytanie, czy po każdym odkręceniu trzeba wymieniać jakieś uszczelki? Oraz czy są lewe gwinty? VID_201907...183153.mp4 (23.25 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18087560
    sigwa18
    Poziom 43  
    Blądzisz po omacku. Pierwsze komp fejs i sprawdzenia dlaczego piszczy. Ostatnio robiłem Seata Leona wymienili na pałę półosie i skrzynię bo się coś huczało koszt 1300pln . A okazało się że to łożysko konkretnie uszczerbiona jedną kulka w łożysku. Koszt jedną piątą niepotrzebnych wymian. Fejs na allegro kosztuje 50pln program jest na stronie producenta instalacji laptopa trzeba tylko mieć .
  • REKLAMA
  • #6 18087634
    sebap
    Poziom 41  
    Ocena: 1082
    Za co wzięli kasę skoro nic nie zrobili?
    Zużyty reduktor, na pewno zużyte wtryskiwacze. Trzeba podłączyć interfejs i pojeździć z laptopem.
  • REKLAMA
  • #7 18087666
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1678
    Ja mam na stałe zabudowany manometr mierzący ciśnienie gazu na listwie, to jest najlepszy diagnosta (jego wskazania) kondycji reduktora. W opisanej przez autora sytuacji, na pewno przyczyną kłopotów nie jest elektrozawór, bo on ma się tylko otworzyć i zamknąć, więc jak się już otworzył, to sam się nie zamknie - chyba że braknie prądu (przerwa w obwodzie cewki lub w samej cewce). Miałem taki przypadek niezdecydowanej przerwy na cewce (przypadkowe przerwy), która przy sprawdzaniu wykazywała pełną sprawność. Żeby mieć pewność, wyjąłem trzpień z elektrozaworu (elektrozawór zawsze otwarty), problem zniknął, więc wymieniłem cewkę na elektrozaworze i założyłem z powrotem trzpień do elektrozaworu.
    W tym przypadku stawiam na chimery reduktora i tu manometr prawdę pokaże wszystko jak na łopacie - wystarczy po takim przełączeniu popatrzeć co pokazuje.
  • #8 18108854
    Meon
    Poziom 11  
    Witam,
    po wgłębieniu się w temat działania instalacji LPG, reduktora itp.. stwierdzam, że niestety ale gazownicy w mojej okolicy to zwykli oszuści i wymieniacze. Kasują grube pieniądze, nawet za nietrafne diagnozy, tłumacząc się drogim sprzętem do diagnostyki.
    Postanowiłem że kupię kabelek do diagnostyki i wtedy będę coś więcej wiedział.
    Na allegro znalazłem kabelek za 74zł: INTERFEJS lpg USB BRC SEQUENT 24 56 P&D FAST.
    Link do aukcji: https://allegro.pl/oferta/interfejs-lpg-usb-brc-sequent-24-56-p-d-fast-6429109413. Dlatego że aukcja wygaśnie, wyżej podałem nazwę.
    Wystarczy on do diagnostyku mojej instalacji, oraz ewentualnej późniejszej kalibracji przy wymianie podzespołów?
  • #9 18108909
    sebap
    Poziom 41  
    Interfejs tak ale potrzebujesz jeszcze program w pełnej wersji a tego za darmo nie ma.
  • #10 18109467
    sigwa18
    Poziom 43  
    sebap napisał:
    Interfejs tak ale potrzebujesz jeszcze program w pełnej wersji a tego za darmo nie ma.
    Raczysz żartować pierwsze wpisanie w wyszukiwarkę i masz do twojej instalacji LPG. Kabel można nawet za 40 PLN znaleźć bo to zwykła linia K jaka była już w golfie 2 tyle że wtyczka musi pasować i musi mieć odpowiedni układ pinów (nieraz wtyczka pasuje ale schemat kabli jest inny i można ubić kabel). Ja spotkałem się z tym że nie chciało się nawet gazownikom poszukać programu do włoskiej instalacji tylko filtry wymienili i skasowali szwagierkę na 200 PLN. Po znalezieniu porgramu i zrobieniu autokalibaracji już nie pojawiał się check i nie szarpało przy przełączaniu. Dwa dni jazdy korekta mapy i nie idzie poznać czy silnik pracuje na benzynie czy LPG.
  • #11 18109482
    sebap
    Poziom 41  
    sigwa18 napisał:
    Raczysz żartować pierwsze wpisanie w wyszukiwarkę i masz do twojej instalacji LPG.

Do BRC gratis powiadasz? Pokaż bo coś nie widzę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z instalacją LPG BRC w Audi A4 B5 1.8, która po przełączeniu na gaz po krótkim czasie wraca do pracy na benzynie. Po wizytach w serwisie, gdzie wymieniono filtry i zdiagnozowano brak błędów, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie elektrozaworu lub reduktora. W dyskusji poruszane są kwestie diagnostyki, w tym konieczność użycia interfejsu do odczytu błędów oraz kalibracji. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niskiego ciśnienia gazu lub niewłaściwych ustawień przełączenia. Użytkownik planuje samodzielnie wyczyścić elektrozawór i zakupić interfejs diagnostyczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA