logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigabyte P55A-UD4 - Możliwość podłączenia dysku M.2

lolcio 29 Lip 2019 20:45 915 4
REKLAMA
  • #1 18086984
    lolcio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Cześć,
    czy do płyty głównej Gigabyte P55A-UD4 jest możliwość podłączenia dysku M.2? Chciałem zakupić:
    SSD Samsung 970 EVO Plus 1TB M.2 PCIe x4 NVMe
    i podłączyć go przez adapter do PCIe: https://www.morele.net/akasa-adapter-m-2-pcie-ak-pccm2p-01-1061765/

Tylko nie jestem pewiem czy na pewno moja płyta główna to ogarnie :D Będę wdzięczny za info czy jest możliwość podłączenia dysku M.2 na tej płycie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18087008
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Płyta ta nie wspiera chociażby UEFI. Zdaje mi się, że 970 wspiera tryb legacy, więc raczej komputer wykryje dysk. Nie oznacza to jednak, że będzie to dysk bootowalny.
    Krótko mówiąc nie kombinuj wybierz dysk na SATA. Do czego potrzebny Ci dysk na NVMe?
  • REKLAMA
  • #3 18087051
    lolcio
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Dzięki za odpowiedź :)
    Za kilka miesięcy jak uzbieram środki i kupię nową płytę to NVMe przyda się ;) Chciałem modernizację komputera rozłożyć w czasie i zacząć od dysku..
    Jeżeli 970 obsłuży tryb legacy i zrobię sobie inny dysk bootowalny (gruba zainstaluje na zwykłym SSD podpiętym pod SATA) to NVMe będzie wykrywany przez system?
  • REKLAMA
  • #4 18087115
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Przez system to pewnie będzie wykrywany, ale czy będzie bootowalny to tego nie wiem. Na laptopie kiedyś miałem problem z dyskiem na NVMe w trybie Legacy. Niby powinien obsługiwać, okazało się, że coś się zaczęło sypać, laptop zaczął się nieustannie resetować, więc zainstalowałem w trybie UEFI i problem ustał, ty niestety nie będziesz miał takiej możliwości, bo sprzęt nie obsługuje UEFI.
    Wykorzystywanie tego NVMe na tym komputerze pewnie też nie będzie miało większego sensu, chyba że nagle potrzebujesz przestrzeni dyskowej. Co do kwestii modernizacji, to jeżeli chcesz wymieniać płytę to i procesor i ram, wszytko na raz pójdzie :)
  • #5 18087500
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8292
    Dysk na tej płycie nie będzie bootowalny, sterowniki do jego obsługi zostaną załadowane dopiero w trakcie uruchamiania systemu. Nie bardzo się to nadaje do zastosowania jako dysk systemowy.

Adapter można sobie kupić znacznie tańszy: https://allegro.pl/oferta/adapter-m-2-nvme-ngff-key-m-ssd-do-pci-e-x4-7909843587 - te adaptery nie mają żadnej elektroniki, więc nie ma za bardzo sensu przepłacać.

Dysk na płycie P55A-UD4 będzie działał w trybie PCIe 2.0, więc pełnej prędkości deklarowanej dla dysków NVMe na poziomie ~3200MB/s się nie osiągnie.

Co do dysku to warto zwrócić uwagę na dysk A-data SX8200. Kosztuje 600 złotych zamiast 1000 (ceny z Moreli), a wydajność ma również niezłą.
REKLAMA