logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Philips NL9206AD-4 typ GC7833 - Stacja parowa chyba uszkodzona pompa

esurio77 30 Lip 2019 21:36 5967 9
REKLAMA
  • #1 18088878
    esurio77
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzień dobry, moja stacja parowa Philips Perfect Care Compact odmówiła posłuszeństwa. Objawy: od jakichś dwóch miesięcy leci coraz mniej pary, teraz byliśmy na wakacjach i żelazko stało nieużywane około 3 tygodni. Po tym czasie pary prawie nie ma, również funkcja automatycznego odkamieniania prawie nie działa, tzn. nie leci para. Słychać, ze pompa pracuje, ale jakoś inaczej, niż poprzednio. W funkcji TURBO zaczyna pracować szybciej, a potem wraca do wolniejszego terkotania. Rozebrałem całość, myślałem, że może to przez kamień, ale wszystkie przewody są czyste. Co robić? Szukać pompki i sobie wymienić? Czy to może coś w płytce sterującej (kompletnie się na tym nie znam)? Załączam zdjęcie pompki, może ktoś wie, gdzie to kupić. Dzięki.
    Philips NL9206AD-4 typ GC7833 - Stacja parowa chyba uszkodzona pompa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18092234
    MDD
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Na nort.pl 69,90 zł.
  • #3 18106237
    esurio77
    Poziom 10  
    Dobra, wymieniłem to małe niebieskie, a żelazko dalej nie pracuje prawidłowo, tzn. nic się nie zmieniło. Może teraz ktoś ma pomysł gdzie dalej dłubać lub co kupić i wymienić?
  • REKLAMA
  • #4 18125936
    esurio77
    Poziom 10  
    Koledzy, może ktoś jednak ma jakiś pomysł? Czy wymiana tej dużej płytki ma sens, czy może tylko jeden element można na przykład wymienić? Cała płytka jest dość droga i nie chcę kupić i odłożyć do szuflady. Nie chcę też oddać do serwisu, gdzie może właśnie wymienią mi tą płytkę za jej koszt plus 300. Pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18126185
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3332
    Zbyt mało konkretnych informacji bym mógł nawet nakierować na poszukiwania.

Sęk w tym że stacje parowe to zmora dla serwisów, nade skomplikowane urzadzenie, które są ponad przeciętnie awaryjne..
    Ale do rzeczy, jest szansa na film z dźwiękiem z pracy stacji parowej ? Było by to dobre na początek abym słyszał co gdzie i jak się uruchamia.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #6 18126227
    esurio77
    Poziom 10  
    Pewnie, jutro coś spróbuję nagrać i podrzucę. Dzięki.
  • #7 18708141
    esurio77
    Poziom 10  
    Po roku chciałbym odświeżyć temat, generator dalej stoi nienaprawiony. Wczoraj robiłem próbę, rozkręciłem urządzenie, nic się nie zmieniło (co w sumie jest logiczne). Kolego nioop, czy Twoja oferta jest nadal aktualna? Wstawiam nagranie pracy urządzenia. Po wciśnięciu przycisku prasowania pompka zaczyna pompować wodę, ale wylatuje ona przez zaworek bezpieczeństwa/powrotny (nie wiem jak się nazywa) - ten na filmie u góry. Jeżeli mocno zatkam go palcem, woda wydostaje się ciut poniżej, z łączenia przewodu doprowadzającego wodę z pompki i tego elementu z zaworkiem bezpieczeństwa. Jak widać na filmie woda prawie nie przedostaje się przewodem do elementu prasującego, kapią pojedyncze krople. Czy to znaczy, że przewód jest uszkodzony? Ale jak, zatkany kamieniem? Nie jest nigdzie zagięty, przyciśnięty, nie jest też pęknięty czy przetarty, nigdzie woda się nie wydostaje.
    Załączniki:
    • VID_20200520_174250.3gp (134.52 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 18708212
    esurio77
    Poziom 10  
    Aktualizacja. Wymontowałem przewód, jest zatkany, ale nie wiem, czym? Znalazłem strzykawę i próbuję przetkać, ale woda leci b. powoli, po jednej kropelce. Spróbuję wtłoczyć do przewodu środek odkamieniający. Przewód z przesyłką kosztuje 180 PLN. Będę informował o postępach.
    Philips NL9206AD-4 typ GC7833 - Stacja parowa chyba uszkodzona pompa
  • #9 18710163
    esurio77
    Poziom 10  
    Jest sukces. Przewód przepchnąłem, wodą i płynem do odkamieniania. W środku nie było kamienia tylko jakieś glony (foto). To chyba wynik używania wody z kranu. Stacja działa, wszystko sprawne. Po zmontowaniu zrobiłem kilka razy odkamienianie (foto). Producent twierdzi, że można używać wody z kranu, ale ten przykład pokazuje, że producentom nie należy ufać. Mam nadzieję, że ten wpis komuś się przyda. Pozdrawiam Was użytkownicy wszelkich sprzętów AGD. Temat zamykam.
    Philips NL9206AD-4 typ GC7833 - Stacja parowa chyba uszkodzona pompa Philips NL9206AD-4 typ GC7833 - Stacja parowa chyba uszkodzona pompa
  • #10 19019980
    esurio77
    Poziom 10  
    Aktualizacja: po pół roku stacja ponownie zaczęła dawać coraz mniej pary. Okazało się, że znowu to zatkany przewód gumowy łączący bazę z elementem prasującym. Ze środka znów wypchnąłem (pompką do roweru -polecam!) czarne glony. Zero problemu z kamieniem. Wody używałem destylowanej, więc zagadka skąd ten brud.
    W każdym razie gdyby komuś stacja nie dawała pary, to zanim zaczniecie grzebać i szukać problemu gdzie indziej, polecam odłączyć końce przewodu (nie trzeba go całego wypinać) i "przedmuchać". Z bani. Temat ostatecznie do zamknięcia, dziękuję modowi za odblokowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stacją parową Philips Perfect Care Compact (model NL9206AD-4 typ GC7833), która odmawia prawidłowego działania. Objawy obejmują zmniejszoną ilość pary oraz nieefektywne automatyczne odkamienianie. Po rozebraniu urządzenia i sprawdzeniu przewodów, użytkownik podejrzewa uszkodzenie pompki lub płytki sterującej. W kolejnych postach użytkownik wymienia uszkodzone elementy, a także informuje o próbach udrożnienia przewodów, które były zablokowane przez glony. Po zastosowaniu środka odkamieniającego stacja wróciła do działania, jednak po pewnym czasie problem powrócił, co sugeruje, że regularne czyszczenie przewodów jest kluczowe dla utrzymania sprawności urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA