logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rotametry są potrzebne w rozdzielaczu podłogówki?

poeta janusz 31 Lip 2019 05:56 12606 9
REKLAMA
  • #1 18089224
    poeta janusz
    Poziom 5  
    Ocena: 19
    Dzień dobry niebawem będę robić podłogówkę a domu 120m2 i zastanawiam się czy rotametry są potrzebne?
    W sumie to jest element który możne się zepsuć.
    Więc po co komplikować system?
    Czy nie wystarczy na początku wyregulować system np za pomocą termometra przykładanego do każdej z pętli, lub na 'czuja' i niech to Sobie hula...?
    Uznaję zasadę że im prościej tym lepiej.

Pozdrawiam
    J.
  • REKLAMA
  • #3 18089411
    poeta janusz
    Poziom 5  
    Czytam że to może się psuć cieknąć itd. Nie chodzi mi o oszczędności bo ceny rozdzielaczy są takie same.

Przecież mogę raz ustawić taki rozdzielacz i spokój.

Rozdzielaczy będę miał dwa, jeden na parter drugi na piętro. Pętli 4 i 5, każda po około 80m bieżących.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18089518
    zlotaronczka
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    poeta janusz napisał:
    Czytam że to może się psuć cieknąć itd. ..... ......

A czym będziesz " ustawiał " ?
    Jak masz zamiar poznać poprawność, symetryczność ustawienia? Będziesz macał podłogi?
  • REKLAMA
  • #6 18089656
    poeta janusz
    Poziom 5  
    zlotaronczka napisał:
    poeta janusz napisał:
    Czytam że to może się psuć cieknąć itd. ..... ......

A czym będziesz " ustawiał " ?
    Jak masz zamiar poznać poprawność, symetryczność ustawienia? Będziesz macał podłogi?

Będzie zimno w jakimś pomieszczeniu to zwiększe przepływ. Ustawiał będę zaworem tym samym co są w rozdzielaczu z rotametrami.

Ja się nie upieram że ma być bez rotametrow. Tylko skoro to jest jakaś nowość kiedyś podłogówka czyli prosty system działała bez tego to po co teraz nagle to niby niezbędne jest
  • #7 18089697
    zales.vip
    Poziom 31  
    Ocena: 588
    Po co Ci podłogówka? Jeszcze się popsuje, zacznie cieknąć i mogą być z nią problemy. Wstaw sobie piec kaflowy, albo zwykłą "kozę"... :)

Oczywiście to jest ironia. Nie chcesz - nie wstawiaj. Po co pytasz czy warto, skoro jesteś przekonany że nie warto? Zadajesz pytanie na forum. Wszyscy piszą że warto, a Ty że nie są potrzebne.... Uważasz że nie są potrzebne - nie wstawiaj.
  • #8 18089769
    zlotaronczka
    Poziom 20  
    Ocena: 101
    @ poeta janusz -"" Tylko skoro to jest jakaś nowość kiedyś podłogówka czyli prosty system działała bez tego to po co teraz nagle to niby niezbędne jest ""

Oczywista oczywistość, cytując klasyka poezji mruczanej. Tyle, że kiedyś podłogówka grzała podłogę a teraz chcesz grzać całą kubaturę.
    Ma być: komfortowo i oszczędnie. A w wypadku systemu o bardzo dużej bezwładności w obie strony to nie jest takie oczywiste.
    Oczywiście, że da się na "czuja" ustawić odpowiednie moce na poszczególnych pętlach ale wystarczy jedna korekta i znowu kilka dni na kolanach.
  • #9 18090652
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2111
    Widziałem i sam zrobiłem kilka podłogówek bez rotametrów i to mity , że trudno uregulować., albo jakaś zmiana wszystko rozwala.
    Podłogowkę raz ustawiasz na lata. Rotametr ułatwia uregulowanie po uruchomieniu instalacji , a po tym jest to bez różnicy dla 99% użytkowników.
    Widziałem też wiele zasyfionych rotametrów w których nic nie widać.
  • #10 18090841
    poeta janusz
    Poziom 5  
    Może rotametry są usprawnieniem dla instalatora który musi w ciągu kilku chwil ustawić obiegi. A jak ktoś ma kilka dni to ustawi bez rotametrow

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię potrzeby stosowania rotametrów w systemach ogrzewania podłogowego. Użytkownik zastanawia się, czy rotametry są niezbędne, biorąc pod uwagę ich potencjalne awarie i komplikacje w systemie. Odpowiedzi wskazują, że rotametry umożliwiają precyzyjne ustawienie przepływów w pętlach, co może być korzystne dla komfortu i efektywności systemu. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że można ustawić system bez rotametrów, jednak ich obecność może ułatwić regulację po uruchomieniu instalacji. Wskazano również, że nowoczesne systemy ogrzewania podłogowego wymagają bardziej zaawansowanego podejścia do regulacji, aby zapewnić komfort cieplny w całym pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA