logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router wybrać do łącza 400Mb/s w mieszkaniu 48m2, blok wielka płyta?

Dynia_4 03 Sie 2019 14:59 2922 5
REKLAMA
  • #1 18094921
    Dynia_4
    Poziom 2  
    Dzień dobry. Potrzebny router do nowego łącza 400Mb/s. Budżetu nie określam bo nie wiem ile może to kosztować. Ma działać i obsłużyć łącze. Nic więcej nie potrzebuje. Mieszkanie 48m2. Blok wielka płyta.
  • REKLAMA
  • #2 18094941
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 742
    EdgeRouter - jakiś z rodziny.
  • REKLAMA
  • #3 18095184
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    Pierwsze pytanie: co rozumiesz pod pojęciem "router", bo 95% pytających osób na tym forum myli router z access pointem?
    Pytanie drugie: co chcesz osiągnąć?
    Pytanie trzecie: jakie urzadzenia dostarczył operator i jak są skonfigurowane?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18095204
    Dynia_4
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    Pierwsze pytanie: co rozumiesz pod pojęciem "router", bo 95% pytających osób na tym forum myli router z access pointem?
    Pytanie drugie: co chcesz osiągnąć?
    Pytanie trzecie: jakie urzadzenia dostarczył operator i jak są skonfigurowane?

1. Chyba router. Tak mi mówiono u operatora. Mam światłowód doprowadzony do modułu od operatora. I od niego idzie skrętka którą muszę wpiąć do urządzenia które szukam. I to urządzenie ma nadawać sygnał wifi i mieć możliwość podłączenia kablem np. komputera stacjonarnego.
    2. Sygnał wifi w granicach mieszkania i możliwość podłączenia kablem komputera stacjonarnego. Prosta konfiguracja i ładny wygląd będą dodatkowymi atutami.
    3. Prócz modułu to żadnego. Router mogą dać za dodatkową opłatą miesięczną do rachunku. A po zakończeniu umowy i tak trzeba zwrócić to urządzenie. Chce mieć swoje na własność.
  • REKLAMA
  • #5 18095343
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2519
    Ok. Czyli potrzebujesz router z AP. Dla zdecydowanej większości użytkowników faktyczne 400Mbps nie jest do niczego potrzebne (nie ma serwerów publicznie dostępnych o takiej szybkości wysyłania) i jeżeli nie chcesz przepłacać, to poszukaj urządzenia z gigabitowymi portami LAN i WAN oraz Wifi AC 5GHz w cenie ok 400zł. Producent dowolny (np popularne TP-LINKI i ASUSY), tu niema jakichś znaczących różnic (poza ficzerami i wodotryskami). Gdy masz w domu więcej urządzeń (tak minimum 10 jednocześnie pobierających duże ilości danych), to możesz pomyśleć o czymś za ok 700 zł. Jak korzystasz z sieci profesjonalnie (np praca zdalna) to pomyśl o dwóch urządzeniach - router (też polecam Ubiquity ER Pro) oraz access point (np UAP AC Pro). Jak potrzebujesz filtrów treści, rodzinnych itp, to ceny urządzeń od kilku tysięcy w górę.
    W każdym z przypadków przewodowo będzie ok. W kwestii WiFi, to nie ma cudownych rozwiązań, niezależnie od wydanej kasy nie licz na rzeczywiste prędkości znacznie przekraczające 100Mbps, bo a) oprócz AP potrzebujesz też odpowiednich kart w urzadzeniach klienckich, b) fizyka fal radiowych nie chce zależeć od pieniędzy.
    Osobiście kupiłbym przez Internet jakiś TP-LINK/Asus za 400zł a jak nie spełni swojej roli to bym oddał /zamienił w ciągu 14 dni.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18095356
    Dynia_4
    Poziom 2  
    Urządzeń mam kilka ale tylko część z nich będzie używana w tym samem momencie po wifi. Na pewno nie 10. Niczego takiego co napisałeś nie potrzebuje więc chodzi mi o zwyczajny sprzęt dla przeciętnego kowalskiego.
    Jakiś konkretny model ktoś poleci? 400zł myślę, że to rozsądny budżet.
REKLAMA