logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ustawienie parametów pieca gazowego kondensacyjnego Dietrich amc 25

Panderecki 05 Sie 2019 21:39 25137 32
REKLAMA
  • #1 18099241
    Panderecki
    Poziom 6  
    Ocena: 12
    Witam,
    Mam założony nowy piękny piec dietrich amc25.
    Pytanie mam odnośnie ustawienia pieca na okres zimowy. Instalator wspomniał o ekonomicznym zastosowaniu krzywej grzewczej, a w ustawieniach przy obecnej konfiguracji tego nie ma, ale od początku.

1) Jest założony czujnik temperatury zewnętrzny.
    Na piecu ostatnia ikonka ustawień określa grzanie w okresie zimowym poniżej 15°C
    pytanie moje jest takie jak ustawić zakres temperatury pokojowej do której ma grzać piec ? czy reguluje się za pomocą termostatów grzejnikowych w każdym pomieszczeniu ?

2) Przeczytałem instrukcję i zabrałem się za ustawienie strefy - CIRCA - czy potrzebnie ? bo
    ustawiłem:
    - tryb pracy ręczny (zamiennie programowanie - jeśli bym chciał określić różną temperaturę w ciągu dnia)
    - temp pomieszczenia 21°C
    - strategia regulacji na reg. na podst. T zewnętrznej (do wyboru automatyczna, T wew, T zewn i T wew i zew)
    - Krzywej grzewczej nie ruszałem, ale jest ustawione nachylenie 1.5 - grzejnikowa. i 50°C - wartość w środku
    (nie wiem jaka ma być ustawiona temp. max na piecu - teraz jest 80 albo 85°C)
    Po zatwierdzeniu widnieje na kafelku, że: ustawiono tryb "ochrona przed zamarznięciem" i 6°C

co robię źle ?
    Instalator twierdzi, że czujnik zewnętrzny ustala temperaturę w pomieszczeniu wg. krzywej grzewczej i sugeruje wyłączyć Strefę "CIRCA"
    ale w tej sytuacji nie ma na piecu ustawień krzywej grzewczej :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18100234
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    80 a tym bardziej 85 stopni to za dużo (tak gorące grzejniki to poparzenie) i proponuję, by to było nie więcej niż 75 stopni (taki grzejnik i tak może sparzyć, ale to byłoby przy 20-stopniowym mrozie - jako maksimum, a w typową zimę - 50-55 stopni).
  • REKLAMA
  • #3 18100579
    Panderecki
    Poziom 6  
    Zbigniew Rusek napisał:
    80 a tym bardziej 85 stopni to za dużo (tak gorące grzejniki to poparzenie) i proponuję, by to było nie więcej niż 75 stopni (taki grzejnik i tak może sparzyć, ale to byłoby przy 20-stopniowymmmrozie - jako maksimum, a w typową zimę - 50-55 stopni).

dziękuję za odpowiedź,

czy tylko te ustawienia są wystarczające na sezon grzewczy ?

Piec ustawiony na grzanie w okresie zimowym od 15°C ma się załączyć wg. czujnika zewnętrznego.
    Skoryguję moje pytanie czy można i jak ustawić zakres temperatury pokojowej do której ma grzać piec ? czy reguluje się za pomocą termostatów grzejnikowych w każdym pomieszczeniu ? Nie ma przy takim ustawieniu pieca krzywej grzewczej, temp max itp.
  • #4 18100865
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Nie podałeś jakie masz grzejniki, ile ich jest i jakiej mocy przy 50/40 lub 50/30, z jakiego roku budynek. Ogrzewasz mieszkanie czy dom, ile metrów? Jakie jest ocieplenie? Jak szybko się wychładza? Od tego jakie zapotrzebowanie będziesz miał w danej temperaturze wewnętrznej i zewnętrznej zależy ile energii cieplnej będziesz musiał dostarczyć do mieszkania/ domu. To przekłada się na to jaka temperatura będzie musiała być ustawiona na grzejnikach o danej wielkości dla np -10 a jak i dla -20.

Tak w ogóle, masz podłogówkę czy grzejniki?
    Bo jest tyle zmiennych a ty nie podałeś żadnych danych. Aby było prościej podaj ile spaliłeś gazu/węgla przez ostatni rok i w jakim kotle, jeśli masz takie dane.

Albo policz i podaj wynik ze strony
    http://cieplowlasciwie.pl/

Ale uwaga, strona coś ostatnio pokazuje niestworzone rzeczy. Pokazuje mi zapotrzebowanie 2 razy większe niż ostatnio liczyłem (i co mniej więcej wyszło ze spalania, było trochę mniejsze z racji łagodniejszej zimy), nie ważne jak wpiszę dla mieszkania co jest nade mną a co pode mną.

Ogólnie sterowanie pogodowe kotłem gazowym jest bardzo wygodne ale trzeba sporo posiedzieć samemu i poszukać właściwych ustawień czyli ustawień krzywej grzewczej (przykładowo parametr "a" i "b" dla wykresu y=ax+b), czasu opóźnienia reakcji (jeśli jest też taka regulacja w tym kotle) itp

PS DD AMC 25 ma moc minimalną dla 50/30 5,5KW. Jeśli masz ciepły nowy domek do 100-120m2 lub przykładowo średnio ocieplone mieszkanie z 70m2, to kocioł na tej mocy minimalnej będzie pracował non stop przy mrozach ok -20 do -25. Jeśli jest tak jak piszę, to nie mam pojęcia, po co ci sterowanie pogodowe. Wtedy ustawiasz minimalną temperaturę na jakiej grzejniki będą odbierać te 5,5KW, a i tak kocioł będzie taktował przez 95% sezonu grzewczego. Jeśli jest tak jak piszę, to lepszy byłby termostat pokojowy, ewentualnie bardziej rozbudowany programator.

Sam ma DD ale MCR Home o minimalnej 5,2kW i kocioł nie pracował jak do tej pory dłużej niż 10-12 godzin na dobę przy baterii grzejników w prawie nieocieplonym mieszkaniu 67m2 na parterze. Nastawa temperatury to 48 stopni, stała. W większe mrozy dałem 50, tylko dlatego, że podbijanie temperatury z rana o 1 stopień trwało troszkę zbyt długo jak na mój gust.

Gdybyś miał kocioł DD AMC 15 to by była całkiem inna rozmowa, tam jest minimalna 3,4KW
  • #5 18101161
    Panderecki
    Poziom 6  
    Wojewoda82 napisał:
    Nie podałeś jakie masz grzejniki, ile ich jest i jakiej mocy przy 50/40 lub 50/30, z jakiego roku budynek. Ogrzewasz mieszkanie czy dom, ile metrów? Jakie jest ocieplenie? Jak szybko się wychładza? Od tego jakie zapotrzebowanie będziesz miał w danej temperaturze wewnętrznej i zewnętrznej zależy ile energii cieplnej będziesz musiał dostarczyć do mieszkania/ domu. To przekłada się na to jaka temperatura będzie musiała być ustawiona na grzejnikach o danej wielkości dla np -10 a jak i dla -20.

Bo jest tyle zmiennych a ty nie podałeś żadnych danych. Aby było prościej podaj ile spaliłeś gazu/węgla przez ostatni rok i w jakim kotle, jeśli masz takie dane.

Dziękuje za obszerną odpowiedź
    Nie wiem czy te brakujące dane wyjaśnią sytuację z konfiguracją na piecu u mnie ale na pewno pomogą w określeniu być może pewnych parametrów.

Instalacja miedziana, grzejników jest w sumie 17, budynek wolnostojący, 200m powierzchni z suterynami (dom z 1993 roku) ogrzewanie bez podłogówki, bez ocieplenia zewnętrznego, ocieplony solidnie stropodach. Jeśli chodzi o ogrzewanie w latach ubiegłych to spalanie na poziomie ok 7m drewna opałowego - brzoza i 2 T węgla
  • Pomocny post
    #6 18102342
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Ok, 200m2 w nie najnowszym budownictwie to będzie w okolicach 16-18KW potrzebnego ciepła w największy mróz przy -20. W okolicach 0 stopni będzie to z 7-8KW. Liczę pi razy oko bo nie znam bryły budynku, materiału jakiego jest zbudowany, strefy klimatycznej, temperatury jaką chcesz w domu itp. W tym przypadku rzadkie taktowanie będzie tylko przy mocno wiosennych temperaturach rzędu 10 na plusie. 17 grzejników, jakie by nie były to spora bateria wiec spokojnie da się pewnie puścić w okresach wiosenno-jesiennych na nie okolice 40stopni na zasilaniu i będzie ok. Tutaj pogodówka jak najbardziej ma sens przy tej mocy kotła i wielkości budynku. Górna granica jaką musisz ustawić na zasilaniu CO aby przy np -20 było ok w domu to możesz dojść z praktyki ile do tej pory miałeś na kotle. pewnie okolice 60-65 stopni, zależnie od wielkości grzejników.

Wartość opałowa brzozy to ok 1900kWh/m3 a węgla 8000kWh/tonę.
    Daje to 29300KWh potencjalnego potrzebnego ciepła. Spalałeś to pewnie w zwykłym piecu zasypowym lub mix retorta i kominek. Czyli mnożymy przez średnią sprawność 60% co daje 17580kWh realnego ciepła z poprzedniego opału. Czyli gazu ci pójdzie rocznie w kotle kondensacyjnym ok 1600m3 co daje rachunek około 3150 za samo paliwo gazowe plus ok 600zł abonament (taryfa na bank W-3). Oczywiście, to są szacunki, zależne też od srogości zimy, długości sezonu grzewczego itp
  • #7 18102581
    Panderecki
    Poziom 6  
    Ustawilem właśnie 60°C
    Dziekuje Panie Wojewoda82 za obliczenia, powiem tyle, że liczę max na sezon grzewczy ok 4000zł czyli za 6m-cy.

Może jest na forum instalator lub użytkownik dietrich amc25 i podpowie jak ustawić nastaw CIRCA
    Ustawienie parametów pieca gazowego kondensacyjnego Dietrich amc 25 Ustawienie parametów pieca gazowego kondensacyjnego Dietrich amc 25
  • #8 18113761
    Panderecki
    Poziom 6  
    Patrząc od góry z foto
    CIRCA na kafelku po mimo ustawienia temperatur od 19 do 21 w ciągu dnia pisze, że ustawiono tryb "ochrona przez zamarznięciem" czy tak ma być przy + temperaturach za oknem?

Natomiast przy ustawieniu tak samo ale CIRCA1, na kafelku wyświetlony jest prawidłowy zadany program.

Już zgłupiałem bo nie chce ani nie mam podziału na strefy 1, 2
  • Pomocny post
    #9 18115940
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 156
    Ile masz obwodów grzewczych czy masz sprzęgło hydrauliczne czy 1 obwód bezpośredni, ten kocioł ma bardzo dużo możliwości konfiguracji ,i współpracuje z termostatami ot jak i on-off, niektóre obwody wystarczy wyłączyć, jeśli masz 1 obwód bezpośredni może być włączony zarówno w circ a i circ a1 .
    Circ a podłączasz termostat pod płytkę przednią za wyświetlaczem jak i czujnik cwu jeśli zasobnik idzie bezpośrednio z kotła do. Cirk a1 podłączasz do płytki bocznej tez może być zarówno bezpośredni jak z z własna pompą przez sprzęgło to do zworki dajesz w bocznej płycie dajesz termostat, a cirk a jako nieużywany można zrobić nieaktywny. Ten kocioł ma tak rozbudowaną automatykę że serwisanci mają problemy z jego konfiguracją :P i ciężko wytłumaczyć nie będąc przy kotle a instalator widocznie nie do końca skonfigurował i wytłumaczył, może się okazać potrzebna pomoc jakiegoś dobrego serwisu :) sprawdź czy kocioł został wogule zarejestrowany .
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #10 18119108
    Panderecki
    Poziom 6  
    dobroslaw napisał:
    Ile masz obwodów grzewczych czy masz sprzęgło hydrauliczne czy 1 obwód bezpośredni, ten kocioł ma bardzo dużo możliwości konfiguracji ....

Mam 1 obwód grzewczy na cały dom. Piec też grzeje wodę CWU - tu jest OK.
    Przy każdym grzejniku mam termostat.

CO albo CWU podłączony jest pod płytkę tą mniejszą pod wyświetlaczem, wiem, że jedno na pewno.

Z moich testów jak włączę CIRCA to po konfiguracji jakby nie widzi piec tego co ustawiłem, bo mianowicie na kafelku jest info: "ochrona przed zamarznięciem" i 6°C
    a przy włączeniu CIRCA1 ustawiam tak samo jak przy CIRCA i info na kafelku jest zadany program.

Ale dalej nie wiem czy dobrze robię, bo jak też Pan zauważył instalator nie wszystko mi wytłumaczył (poustawiał) :)

dobroslaw napisał:
    instalator widocznie nie do końca skonfigurował i wytłumaczył, może się okazać potrzebna pomoc jakiegoś dobrego serwisu :) sprawdź czy kocioł został wogule zarejestrowany .

czekam na Pana szanownego montażystę - instalatora :)
  • #11 18120089
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 156
    Jeśli sobie nie poradzi niech wzywa jakiś serwis gwarancyjny, De Dietrich ma dobre podejście czy instalatorów i klientów i zazwyczaj takie usługi dobry serwis rozpisze na konsultacje DD zwłaszcza jeśli chodzi o nowe kotły i ich konfiguracje :)
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #12 18190460
    Panderecki
    Poziom 6  
    Witam ponownie,
    CWU podpięty mam pod płytkę przednią za wyświetlaczem a C.O. do płytki bocznej czyli CIRCA1, czujnik temperatury zewnętrzny chyba też pod boczną.
    Ustawiona max temperatura 65 stopni,
    krzywa grzewcza na 1.4
    regulacja temperatury ręczna nie programowa na 20 stopni a włącza się grzanie poniżej 18 stopni na zewnątrz.
    (można też oczywiście ustawić Programowo czyli o danej porze zadana temperatura)

może komuś przydadzą się ustawienia i uwagi do konfiguracji kotła Dietrich amc 25.
  • #13 18197627
    Panderecki
    Poziom 6  
    Orientuje się może ktoś czy przy ustawieniu kotła na określony program ogrzewania, w sytuacji gdy warunki pogodowe nie pozwalają na załączenie się samoczynne czy można wymusić ogrzewanie - stałą zadaną wartością temperatury grzania wody w obiegu np na 35 stopni?

Jeśli tak, to co w sytuacji gdy piec wyliczy zadaną temperaturę np 25 stopni ?
  • REKLAMA
  • #14 19015313
    Panderecki
    Poziom 6  
    Witam serdecznie po upływie roku.

Chciałbym podzielić się spostrzeżeniami użytkowania kotła Dietrich amc 25, może przydadzą się potomnym informacje.

Koszt ogrzewania po poprzedniej zimie od początku sezonu grzewczego do wiosny ok 3000zł, przy ogrzewaniu dodatkowo wody użytkowej. Grzanie wody użytkowej CWU w sezonie wiosna - lato wychodzi na miesiąc ok 100zł.
    Zalecam zmienić umowę z PGNiG na rozliczanie comiesięczne.
    Dom ok 150m kw, ocieplony dach pianą PUR, efekty zadziwiające na plus.

Ustawienia:
    z czujnikiem temperatury zewnętrznej
    Ustawiona max temperatura 65 stopni CO
    krzywa grzewcza na 1.4
    (czasami wczesną jesieni można ustawić na 1.3, przy większych mrozach 1.5
    zależność temperatury żądanej względem temp na zewnątrz.)
    temperatura na krzywej przy 0st na zewnątrz - 45st woda.
    regulacja temperatury: programowanie
    sobota i niedziela nastawy: rano 22, w domu 22, noc 19.
    poniedziałek - piątek nastawy: rano 22, poza domem 20, w domu 22, noc 19.

(czasami gdy temperatura na zewnątrz jest ok 16-18 stopni a jest potrzeba żeby uruchomił się piec to tymczasowo ręcznie ustawiam wymuszenie grzania na 40 stopni wody CO.

CWU: tryb komfort: 45 stopni, stała temperatura.

W środku kotła syfon i inne podzespoły po roku użytkowania nie wymagał czyszczenia / serwisu.
  • #15 19067809
    wnowak
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Piec De Dietrich AMC 15

Nie mam podłączonych żadnych sterowników temperatury: ani pogodowego, ani pokojowego. Jakimś cudem udało mi się zrobić wygrzewanie wylewki wg programu. Teraz przez zimę chciałbym utrzymywać stałą temperaturę zasilania (bo nie mam jeszcze termostatów). Nie rozumiem jak to działa. W ustawieniach palnika mamy parametry:
    AP002 Ręczne zapotrzebowanie ciepła. Ustawiam na wartość 1 = z wartością zadaną
    AP026 Temperatura zasilania dla ręcznego zapotrzebowania na ciepło. Ustawione 20 °C.

Ponadto w ustawieniach strefy.
    CP010 Temperatura zadana zasilania dla strefy, stosowana gdy strefa jest ustawiona na stałą wartość zadaną zasilania. Ustawione 25 °C.
    CP320 Tryb pracy strefy. Ustawione 1 = Ręczny

W ogóle w której strefie mam konfigurować temperaturę, jak pod żadną nie jest podpięty żaden termostat?
    Temperatura zasilania w sygnałach jest 13 °C i piec na razie nie pali.

PYTANIE:
    Która z tych temperatur jest uwzględniana przez piec:
    z palnika AP026 czy ze strefy CP010?
  • #16 19070062
    Panderecki
    Poziom 6  
    Nie jestem pewien czy chodzi Panu faktycznie ustawienie ręczne zapotrzebowanie na ciepło tak jak Pan pisze w pierwszym przypadku czy może o wartość zadaną stałą temperaturę. W tym, przypadku powinno być ok 40st ogrzewania wody. (To jest temperatura ogrzewania wody a nie temperatura żądana w pomieszczeniu). To pewnie byłoby w Pańskim przypadku dobre. Bo nie ma Pan czujnika pogodowego lub termostatu pokojowego.

Co do stref to w zależności jak podpiął instalator do małej czy do dużej płyty. Teoretycznie nie jest to ważne (tak mi się wydaje) byleby działy ustawienia.
    Tak musi być tryb ręczny (w pańskim przypadku) nie programowanie.
    a czy działa to widać po ikonie na piecu.

WAŻNE:
    1) jak ustawił Pan tak jak pisałem na samym początku to kocioł grzeje wodę wg. zadanej stałej temperatury. Proszę ustawić np. na 40 stopni. w tym przypadku to co ustawił Pan na strefie nie będzie działało.

2) Proszę spróbować tak. Wyłączyć stałą żądaną temperaturę, a ustawić STREFĘ tak jak Pan pisze i powinno działać wg ustawień strefy (tylko nie wiem wg czego piec ustawi temperaturę bo nie ma czujnika.
  • #17 19071190
    wnowak
    Poziom 12  
    Panderecki napisał:
    Nie jestem pewien czy chodzi Panu faktycznie ustawienie ręczne zapotrzebowanie na ciepło tak jak Pan pisze w pierwszym przypadku czy może o wartość zadaną stałą temperaturę. W tym, przypadku powinno być ok 40st ogrzewania wody. (To jest temperatura ogrzewania wody a nie temperatura żądana w pomieszczeniu). To pewnie byłoby w Pańskim przypadku dobre. Bo nie ma Pan czujnika pogodowego lub termostatu pokojowego.

Skoro nie mam termostatu, to chyba nie mogę ustawić temperatury w pokoju? Chodzi mi o ustawienie temperatury wody wypływającej z pieca.
    A co oznacza "Ręczne zapotrzebowanie na ciepło"? Myślałem, że to oznacza właśnie ręcznie zadaną temperaturę wody...
    W opisie pisze "Temperatura zadana zasilania dla ręcznego zapotrzebowania na ciepło." Więc, dałem żeby temperatura zasilania była +20 °C. W strefie dałem +25 °C, żeby się przekonać którą z tych temperatur piec uwzględni i dalej nie wiem.

W pokoju mam temperaturę +12 °C - mogłoby być mniej - gdzieś do +5 °C, więc chyba to zasilanie w okolicach +20 °C powinno wystarczyć? W wiaderku zebrały się przez noc skropliny z pieca, co dowodzi że w nocy piec palił gaz. Jak patrzę na piec, to palnik nie pracuje 0%.
    Przy zasilaniu +40 °C ogrzewania wody, mogłaby temperatura w pokoju wzrosnąć do dwudziestu kilku stopni. To jest dom w budowie - nie zamieszkany, więc nie potrzebuję takiej temperatury, a chcę przyoszczędzić gaz. W przyszłym roku będę miał termostat.

Jutro podjadę na budowę, to jeszcze spróbuję pokombinować to co Pan napisał.

Ten piec ma możliwość sterowania jedną strefą zarządzaną przez płytkę CU-GH08 (termostat strefy wpięty do płytki CB-03): CIRCA
    oraz 3 stref wpiętych do płytki SCB-10: CIRCA1, CIRCB1, CIRCC1.
    Ponadto można jeszcze ustawić temperaturę "poza wszelkimi strefami" - na samym palniku, tak jak napisałem AP026.
    Skąd ten piec wie dla której strefy wysyła teraz ciepłą wodę i którą temperaturę ma uwzględniać...
  • #18 19071966
    Panderecki
    Poziom 6  
    Czuję się zobowiązany wyjaśnić.
    Ja mam podpięte tak do CU-GH08 CWU a do SCB-10-1 Strefa CIRCA1 CO z regulatorem pogodowym zewnętrznym. U Pana to chyba odpowiednik AP, CP.

W kafelku gdzie się ustawia strefę CIRCA1 u mnie ważne jest:
    1) Tryb: Programowanie (ustala się na dany dzień i godzinę żądaną temperaturę w pomieszczeniu i Ręczny stała temperatura żądana każdego dnia i o każdej porze.
    2) Nastaw temperatury (dotyczy trybu programowanie)

Tyle mam ustawione i grzeje. Co dalej... Wspomniałem wcześniej są sytuacje takie, że na zewnątrz jest +15st kocioł grzeje wodę ledwo powiedzmy do 30stopni i żona mówi, że zimno. To robię tak:
    W to okienko
    wybieram
    Ręczne zapotrzebowanie na ciepło
    ustawiam 40 stopni.

Cytat:
    "Ręczne zapotrzebowanie na ciepło"? Myślałem, że to oznacza właśnie ręcznie zadaną temperaturę wody...

TAK temperatura wody. Może zmylić wartość dał Pan tylko 20 stopni.
    UWAGA: Przy ustawieniu tego będzie to nadrzędne ustawienie. Czyli kocioł będzie grzał ciągle wodę do 20stopni.
    Proszę spróbować wyłączyć (nienastawione) a ustawić temp w strefie.

Cytat:
    Ten piec ma możliwość sterowania jedną strefą zarządzaną przez płytkę CU-GH08 (termostat strefy wpięty do płytki CB-03): CIRCA
    oraz 3 stref wpiętych do płytki SCB-10: CIRCA1, CIRCB1, CIRCC1.

Zgadza się, wie bo instalator podpiął konkretną tylko jedną.
    Nie jestem fachowcem ale wydaje mi się, że można podpiąć do kolejnych stref np. podłogówkę lub powiedzmy garaż.
    Coś mi się wydaje, że u Pana to będzie ta główna bez numerka.

Cytat:
    Ponadto można jeszcze ustawić temperaturę "poza wszelkimi strefami" - na samym palniku, tak jak napisałem AP026.
    Skąd ten piec wie dla której strefy wysyła teraz ciepłą wodę i którą temperaturę ma uwzględniać...

albo strefa i ustawiona temperatura (regulator pogodowy, termostat, to o czym pisałem wyżej, albo ręczne zapotrzebowanie na ciepło.
    Też się nad tym zastanawiałem czy tak wolno robić.
  • #19 19225225
    Panderecki
    Poziom 6  
    Witam,
    Mam kolejne pytanie do bardziej zaawansowanych :)
    de dietrich AMC 25

Ostatni kafelek - tam gdzie jest tryb sezonowy Lato / Zima / Ochrona przed zamarz. Temp. zewnętrzna poniżej której aktywowana jest ochrona przed zamarznięciem.

Jaka powinna być przybliżona wartość tej temperatury ? i gdzie można ustawić parametry tej ochrony przed zamarz. ?

Chodzi o to, że jak mam ustawiony tryb programowanie powiedzmy 21 stopni w danych godzinach, a przy ustawieniu Tzew. ochr. pzamar. -3, to powyżej tej temp (-3 na zewnątrz) widnieje tryb zima i grzeje kocioł wg zadanej temp. powiedzmy że, grzeje wodę w obiegu na 45 stopni, a jak spadnie temp na zewnątrz poniżej -3 aktywuje się tryb Tzew. ochr. pzamar i kocioł grzeje wodę w obiegu 62 stopnie.

Według jakich ustawień kocioł ustala temperaturę obiegu ?, Nie mogę znaleźć ustawień trybu Ochrona przed zamarz.

(proszę nie mylić z ustawieniem trybów: programowanie, ręczny, ochrona przed zamarz. i urlopowym).
  • #20 19318801
    wnowak
    Poziom 12  
    Dzięki Panie Panderecki. Przepraszam, że chwilę trwało, bo na budowie nie mam jeszcze Internetu, żeby odpowiedzieć na forum patrząc na parametry pieca. Poprzednie odpowiedzi plus moje eksperymenty doprowadziły, że panuję nad temperaturą obiegu bez zainstalowanych termostatów pogodowego i pokojowego. Nie wiem, czy z powyższych postów jest wszystko jasne, bo może trochę pogmatwane, ale jakby ktoś miał pytania z tym związane to pytać i postaram się wyjaśnić. Można ustawić zarówno stałą temperaturę zasilania na palniku CircA jak i na płytce SCB-10: CircA1, CircB1, CircC1.
    Różnica jest taka, że ustawiając na SCB-10 nie mamy kontroli nad zaworem trójdrogowym wbudowanym w piec, bo wtedy jest osobne wyjście do kontroli zewnętrznego zaworu trójdrogowego na płytce SCB-10 przy każdym z obwodów CircA1, CircB1, CircC1.
    Co do temperatury zamarzania, to mi się wydaje, że ona dotyczy tylko przypadku, kiedy nie mamy uruchomionego ogrzewania w zimie.
    Jaka ta temperatura ma być? To zależy od ocieplenia budynku. Pytanie przy jakiej temperaturze zewnętrznej zacznie woda w domu zamarzać.
    Natomiast wydaje mi się, że piec dobiera temperaturę obiegu według ustawień krzywej grzewczej (przy zainstalowanym termostacie pogodowym (zewnętrznym) lub według ustawionej stałej temperatury zasilania (przy braku termostatu zewnętrznego). Tylko w trybie ochrony przed zamarzaniem powyżej tej granicznej temperatury piec nie pracuje w ogóle tylko czuwa.
  • #21 19319208
    Panderecki
    Poziom 6  
    Cytat:
    Można ustawić zarówno stałą temperaturę zasilania na palniku CircA jak i na płytce SCB-10: CircA1, CircB1, CircC1

Tak jest taka opcja, wydaje mi się, że pisałem o tym. Ustawiamy np 40C i grzeje kocioł cały czas 40C, wydaje mi się, że do małych ciepłych domków takie ustawienie się sprawdza.
    Cytat:
    ustawiając na SCB-10 nie mamy kontroli nad zaworem trójdrogowym wbudowanym w piec
    u mnie był jakiś problem w ustawieniach na jednej płycie CWU i CO. Mam nadzieję, że tak też działa kocioł jak powinien.
    Cytat:
    Tylko w trybie ochrony przed zamarzaniem powyżej tej granicznej temperatury piec nie pracuje w ogóle tylko czuwa
    tak, ja miałem z tym parametrem problem, bo jak spadła temp poniżej ustalonej t.o.p.z to kocioł grzał na na ponad 60C wodę w obiegu, co było z górką przesadzone. Dowiedziałem się od instalatora, że nie ma opcji żeby woda zamarzła w obiegu jak obniżę ten zakres, bo zanim kocioł zaciągnie powietrze z zewnątrz to jest mieszane (nie pamiętam teraz dokładnie gdzie) W każdym bądź razie można ustawić temp.o.p.z nawet na -15C żeby się nie wchodził kocioł w te ustawienia.

Dodano po 1 [minuty]:

Cytat:
    Natomiast wydaje mi się, że piec dobiera temperaturę obiegu według ustawień krzywej grzewczej (przy zainstalowanym termostacie pogodowym (zewnętrznym) lub według ustawionej stałej temperatury zasilania (przy braku termostatu zewnętrznego). Tylko w trybie ochrony przed zamarzaniem powyżej tej granicznej temperatury piec nie pracuje w ogóle tylko czuwa.

Tak dokładnie
  • #22 19661448
    leszcz70
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Wojewoda82 napisał:

Ale uwaga, strona coś ostatnio pokazuje niestworzone rzeczy. Pokazuje mi zapotrzebowanie 2 razy większe niż ostatnio liczyłem (i co mniej więcej wyszło ze spalania, było trochę mniejsze z racji łagodniejszej zimy), nie ważne jak wpiszę dla mieszkania co jest nade mną a co pode mną.

Ogólnie sterowanie pogodowe kotłem gazowym jest bardzo wygodne ale trzeba sporo posiedzieć samemu i poszukać właściwych ustawień czyli ustawień krzywej grzewczej (przykładowo parametr "a" i "b" dla wykresu y=ax+b), czasu opóźnienia reakcji (jeśli jest też taka regulacja w tym kotle) itp

PS DD AMC 25 ma moc minimalną dla 50/30 5,5KW. Jeśli masz ciepły nowy domek do 100-120m2 lub przykładowo średnio ocieplone mieszkanie z 70m2, to kocioł na tej mocy minimalnej będzie pracował non stop przy mrozach ok -20 do -25. Jeśli jest tak jak piszę, to nie mam pojęcia, po co ci sterowanie pogodowe. Wtedy ustawiasz minimalną temperaturę na jakiej grzejniki będą odbierać te 5,5KW, a i tak kocioł będzie taktował przez 95% sezonu grzewczego. Jeśli jest tak jak piszę, to lepszy byłby termostat pokojowy, ewentualnie bardziej rozbudowany programator.

Sam ma DD ale MCR Home o minimalnej 5,2kW i kocioł nie pracował jak do tej pory dłużej niż 10-12 godzin na dobę przy baterii grzejników w prawie nieocieplonym mieszkaniu 67m2 na parterze. Nastawa temperatury to 48 stopni, stała. W większe mrozy dałem 50, tylko dlatego, że podbijanie temperatury z rana o 1 stopień trwało troszkę zbyt długo jak na mój gust.

Gdybyś miał kocioł DD AMC 15 to by była całkiem inna rozmowa, tam jest minimalna 3,4KW

Witam
    Od kilku dni jestem użytkownikiem kotła DD AMC 15 - mój instalator „poległ” w czasie uruchomienia
    Czy może ktoś mi poradzić
    Jest kocioł sprzęgło ogrzewanie podłogowe i grzejniki + c.w.u
    Sterownik TC Smart i zewnętrzny czujnik temperatury
    Czy mogę ustawić stała temperaturę na grzejniki i na podłogówkę
    Kocił posiada elektronikiem - płytę do podłączenia „urządzeń” SCB-10, jest tam możliwość podłączenia tych „urządzeń” ale jak to wszystko zgrać razem

Dodano po 1 [minuty]:

Wojewoda82 napisał:

Witam
    Od kilku dni jestem użytkownikiem kotła DD AMC 15 - mój instalator „poległ” w czasie uruchomienia
    Czy może ktoś mi poradzić
    Jest kocioł sprzęgło ogrzewanie podłogowe i grzejniki + c.w.u
    Sterownik TC Smart i zewnętrzny czujnik temperatury
    Czy mogę ustawić stała temperaturę na grzejniki i na podłogówkę
    Kocił posiada elektronikiem - płytę do podłączenia „urządzeń” SCB-10, jest tam możliwość podłączenia tych „urządzeń” ale jak to wszystko zgrać razem
    Załączniki:
    • Ustawienie parametów pieca gazowego kondensacyjnego Dietrich amc 25 9A69D828-976F-4EE2-B7BE-A190B98A347B.jpeg (705.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 19661652
    wnowak
    Poziom 12  
    Jak chcesz mieć stałą temperaturę zasilania, wtedy niepotrzebny Ci czujnik pogodowy (zewnętrzny). Ale przyda się jako termometr informacyjny.
    Ustaw parametr AP002 (Ręczne zapotrzebowanie ciepła) na wartość 1 (z wartością zadaną), a temperaturę obiegu ustaw parametrem AP026 (Temperatura zadana zasilania dla ręcznego zapotrzebowania na c.o.).
  • #24 19661829
    leszcz70
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    wnowak napisał:
    Jak chcesz mieć stałą temperaturę zasilania, wtedy niepotrzebny Ci czujnik pogodowy (zewnętrzny). Ale przyda się jako termometr informacyjny.
    Ustaw parametr AP002 (Ręczne zapotrzebowanie ciepła) na wartość 1 (z wartością zadaną), a temperaturę obiegu ustaw parametrem AP026 (Temperatura zadana zasilania dla ręcznego zapotrzebowania na c.o.).

dziękuje ale nie jestem z branży dodatkowo "autoryzowany" sprzedawca De Dietrich - zje...... wszystko co można było, nie wiem czy podłączenie hydrauliczne jest ok.
    Ręce opadają nie wiem co mam z tym zrobić
  • #25 19661877
    wnowak
    Poziom 12  
    leszcz70 napisał:
    wnowak napisał:

dziękuje ale nie jestem z branży dodatkowo "autoryzowany" sprzedawca De Dietrich - zje...... wszystko co można było, nie wiem czy podłączenie hydrauliczne jest ok.
    Ręce opadają nie wiem co mam z tym zrobić

Ja też nie jestem z branży, ale sam sobie piec poustawiałem. Fachowiec z branży nigdy nie ma czasu, żeby się "bawić" Twoim piecem.
    Zobacz prywatną wiadomość.
  • REKLAMA
  • #26 19672745
    piotrkafka
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Mam piec AMC25. Dom stare budownictwo... Typowa kostka ok 200m2. Izolacja zewnętrzna styropian szary 10, dach częściowo wata 10, częściowo jakieś stare izolatory stosowane w kątach 60 przy budowie. Mam czujnik zewnętrzny, poza tym w domu na każdym kaloryferze termostat ręczny. Pod pief podłączony zbiornik CWU 150L. CWU bez zarzutu, ale jeśli chodzi o grzejniki, to jestem na etapie prób, bo piec kak dopiero od sierpnia 2021. Kaloryferow mam 16, w tym 2 x 2m, 2 drabinki i reszta standardowe 80 cm. Wszystkie aluminiowej nowe. Moje spostrzeżenia. Ogólnie mam ustawionej kaloryfery na 2, poza łazienkami i 4-ma kaloryferami 80cm, gdzie jest stale na 3. W ostatnie 30 dni spaliłem ok 160 M3 gazu. Czy to dużo, czy nie... jak na taki dom? Piec mam ustawiony następująco. Krzywa na 1.5, temp 70, a nastawny wg programu... Noc 18st , od 6-22 mam 22st. Temp w domu jest ok, pytanie czy zużycie jest adekwatne i czy da radę go obniżyć? Serwisant, który uruchamiał piec powiedział, że jak są chłodne dni, czyli ok 5 st na zewnątrz, to lepiej ustawić w ciągu dnia np 26-30 st, wtedy piec będzie mniejsza ilość gazu pobierał. Szczerze, bardziej ufam temu forum, niż jemu, stąd zwracam się z prośbą o ewentualne sugestie. W domu mam jeden obieg +CWU oczywiście:). Wcześniej miałem piec węglowy, zasypowy i miesięcznie spalalem ok 750 kg węgla kostka.
  • #27 19675012
    wnowak
    Poziom 12  
    Izolacja szary 10, to jest takie bardzo minimum, a powiedziałbym, że szary 15 cm to jest poziom dostateczny. Ja mam 20 cm białego styropianu. Ponadto duży wpływ mają okna, drzwi - jakie mają współczynniki przenikania. No i wentylacja, czy jest mechaniczna z odzyskiem (rekuperacją), czy grawitacyjna. Też mam 200 m², ale ogrzewanie podłogowe. Przez ostatnie 30 dni zużyłem 73 m³ czyli 825 kWh. Ogrzewanie podłogowe 2 kondygnacji + bojler CWU. Piec mam AMC15. Po pierwsze z jakiego powodu masz piec 25kW, a nie 15kW? Moim zdaniem powinieneś mieć 15kW. Ważniejsze są te sprawy zewnętrzne: ocieplenie, okna, wentylacja niż manipulowanie parametrami pieca. Jeśli piec chodzi w miarę płynnie i moduluje palnik (czyli nie robi tzw. taktowania włącz-wyłącz), to manipulując krzywą w niewielkim stopniu zaoszczędzisz (w stosunku do izolacji budynku).
  • #28 19683101
    piotrkafka
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Ok, wykład na temat okien, drzwi, izolacji mamy za sobą, a pytanie jest o piec. A co do styropianu, to niestety nie zawsze jest możliwość by dać coś grubszego... Ograniczał mnie dach... A dachu nie zamierzałem zmieniać przy termoizolacji. Okna, drzwi są nowe, ale jeśli chodzi o przepuszczalność ciepła, nie wiem jakie mają.
    Dlaczego mam 25kw, a nie 15kw... W planach jest podłączenie pod ten piec drugiej części domu, czyli kolejne 150m2. Czyli skoro manipulowanie krzywą nie do końca spełnia swoje zadanie, to by piec miał pracę ciągłą, a nie cykliczną lepiej ustawić go na wyższą temperaturę? Zamiast np 21 w dzien, mam ustawić 30 i wtedy ciągle działanie pieca, miało by zmniejszyć zużycie? Dobrze rozumiem?
  • #29 20471749
    JurekJr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, szukam odpowiedzi na pytanie co oznacz parametr " wpływ czujnika pokojowego" w ustawieniach kotła AMC25 DIEDITRICH w obiegu CIRCA, obieg grzejnikowy, reg temp według Tzew i Tpok. Mam ustawione na 5. Co to ustawienie wogóle oznacza i jaki ma wpływ na pracę kotła lub pompy obiegu CIRCA??
  • #30 20735443
    DJTrueBeliever
    Poziom 18  
    Ocena: 20
    JurekJr napisał:
    Witam, szukam odpowiedzi na pytanie co oznacz parametr " wpływ czujnika pokojowego" w ustawieniach kotła AMC25 DIEDITRICH w obiegu CIRCA, obieg grzejnikowy, reg temp według Tzew i Tpok. Mam ustawione na 5. Co to ustawienie wogóle oznacza i jaki ma wpływ na pracę kotła lub pompy obiegu CIRCA??

Waga parametru z termostatu pokojowego w algorytmie sterowania - czyli dokładnie to, na co wskazuje nazwa. Załóżmy, że masz ustawioną wagę x, wówczas parametr z pogodówki ma wagę max(x)-x (wagi uzupełniają się do maksymalnej ustawialnej wartości).
    Cała filozofia polega na tym, że jak pokojowy będzie dawał znak "mieszkanie nagrzane" a pogodowy "jest mróz", to sygnał pokojowy będzie starał się zredukować temperaturę zasilania, a ten parametr określa jak bardzo może to zrobić. Wartość 5 określa, że to wciąż pogodówka tak naprawdę "rządzi" sterowaniem, a pokojowy może co najwyżej zredukować albo podnieść parametr o x/max(x). Wartości powyżej połowy maksymalnej możliwej odwracają cały algorytm - wtedy pokojowy zaczyna mieć większy wpływ niż zewnętrzny, ale z praktycznego punktu widzenia nie ma to większego sensu - no chyba, że masz wyjątkowo szczelną termoizolację budynku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat ustawień pieca gazowego kondensacyjnego De Dietrich AMC 25 na sezon grzewczy. Główne zagadnienia obejmują konfigurację krzywej grzewczej, ustawienia temperatury pokojowej oraz wykorzystanie czujnika temperatury zewnętrznej. Użytkownicy podkreślają znaczenie odpowiednich ustawień dla efektywności energetycznej, wskazując na konieczność dostosowania temperatury zasilania oraz strategii regulacji. Wiele osób dzieli się swoimi doświadczeniami, sugerując, że optymalne ustawienia to maksymalna temperatura 60-65°C oraz krzywa grzewcza w zakresie 1.4-1.5. Pojawiają się również pytania dotyczące funkcji ochrony przed zamarznięciem oraz wpływu termostatów na działanie pieca. Użytkownicy zauważają, że brak odpowiednich ustawień może prowadzić do nieefektywnego zużycia gazu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA