logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zrobić, by buzzer na 12V dawał pojedynczy sygnał dźwiękowy? Szukam schematu

wasyl1996 07 Sie 2019 22:44 2112 7
REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18105241
    seta1
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Nie bardzo wiem jak Tobie pomóc,

"jak byś mógł schemat na 12v narysować"

Chodzi o to aby przerysować ten schemat ręcznie?
    Czy zajrzałeś do wskazanego linku i poświęciłeś temu 5min?

Ten układ jest na 12V. Zajrzyj tam jeszcze raz, poświęć temu schematowi -teraz 10min i zadaj konkretne pytanie, co mógłbym jeszcze dopowiedzieć.

Mam nadzieję jednak, że orłem jesteś, tylko na razie mniejszym w tym temacie :D

podobny temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3012753.html#14576899
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18105330
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1876
    Schemat; przy tych wartościach R1 i C1 piszczy ok.1sek, od razu po włączeniu zasilania.

Jak zrobić, by buzzer na 12V dawał pojedynczy sygnał dźwiękowy? Szukam schematu

Jeżeli ma piszczeć dłużnej/krócej przy wartości kondensatora C1=100µF, w pierwszym linku wyżej, w sekcji "Doing the Calculations", jest wzór na obliczenie wartości rezystora R1.

100µF - trzeba wpisać jako 0,0001

BUZ - to buzer z generatorem

wasyl1996 napisał:
    lub z możliwością regulacji dźwięk

Z tym, to nie wiem o co chodzi
  • Pomocny post
    #7 18106039
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1876
    Sygnałem wzbudzającym jest tu pojawienie się napięcia zasilania - pojawia się napięcie zasilania - zaczyna piszczeć przez 1 sek, przestaje piszczeć mimo obecności dalej napięcia zasilania.

Po wyłączeniu napięcia zasilania i ponownym podłączeniu - proces się powtarza

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał schematu, który umożliwiłby buzzerowi na 12V wydawanie pojedynczego sygnału dźwiękowego po podłączeniu zasilania. Otrzymał wskazówki dotyczące użycia układu NE555, który można skonfigurować do generowania krótkiego dźwięku. Użytkownik został skierowany do kilku źródeł, w tym do schematów oraz obliczeń wartości rezystorów i kondensatorów, które wpływają na długość dźwięku. Ostatecznie potwierdził, że rozwiązanie działa zgodnie z oczekiwaniami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA