Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii

procsa 12 Aug 2019 21:27 2871 17
    procsa
    Level 31  
    Witam, jak wiadomo od zawsze na rynku jest masa podróbek baterii szczególnie od samsunga, posiadam 3 sztuki od S7 EDGE i zastanawiam się czy wzrokowo idzie stwierdzić która podróbka która oryginał ?

1 2 3

Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    2 na bank oryginał gdyż wczoraj taką wyciągałem. 3 może też, natomiast 1 wygląda na podróbkę.
    procsa
    Level 31  
    Trafnie ! Ale tak na poważnie może Ty wiesz gdzie kupić 100% oryginał ?? Bo własnie nr. 2 to jest oryginał wyjęty z mojego tel. (pojemność spadła do 2800), nr. 3 kupiłem jako "wyjęta z nowego" telefonu i niby oryginał, ale jej pojemność nie przekracza 3000mAh, natomiast nr. 1 kupiłem jako nowy oryginał, może i nowa jest ale pojemność też nie przekracza 3000mAh...

Nie wiem już gdzie mam szukać oryginału 3600mAh, znalazlem takie coś na znanej stronie : https://north.pl/karta/galaxy-s7-edge-bateria-do-smartfona,708-EE-0813.html
    Według zdjęcia podglądowego identycznie wygląda jak oryginał, napiszę do nich o prośbę przesłania zdjęcia sprzedawanego towaru.

Tutaj też dostępna niby oryginalna (cena się zgadza)ale po zdjęciach już raczej podróbka... : https://magboss.pl/gh43-04575a-gh43-04575b-ba...35f-galaxy-s7-edge-oryginalna,p,pl,44365.html
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    W magboss zawsze kupowałem oryginały i to jedyne miejsce gdzie masz pewność oryginału. Zdjęcie na stronie może się różnić.
  • Helpful post
    gathor10
    Level 27  
    Tylko 2 jest oryginalna. 1 i 3 to kopie.
    procsa
    Level 31  
    Dostałem zdjęcia z "magboss" i faktycznie wygląda jak stary oryginał, tylko mają na stronie inna fotkę (podróbki ;p).

Wychodzi na to , że firma north jak i magboss sprzedają oryginalne baterie. Natomiast nigdzie na allegro nie natrafiłem na oryginalną baterię.
    gathor10
    Level 27  
    Masz zdjęcia oryginału i sobie porównaj :)
    Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii
    procsa
    Level 31  
    Skąd masz ten egzemplarz ? i w jakiej cenie ? :)

Tutaj fotki z magboss, jednak małe różnice są, pytanie, czy Twoja to na 100% oryginał :) wyglądają identycznie, skąd masz taką "świeżynke" ?

gathor10
    Level 27  
    Fotki z magboss pokazują oryginalną baterię.
    procsa wrote:
    pytanie, czy Twoja to na 100% oryginał
    Tak, 100%.
    procsa wrote:
    Skąd masz ten egzemplarz ?
    Mam autoryzowany serwis Samsunga i części kupuje bezpośrednio od producenta.
    procsa wrote:
    i w jakiej cenie ?
    Tego powiedzieć nie mogę. Poza tym Ty nigdy nie kupisz baterii w tej samej cenie co ja ;)
    procsa
    Level 31  
    OK, dzięki to już wszystko wiem. No dobra, ale taniej jak 50zł oryginału nie kupię, prawda ? Tak też myślałem, że jak oryginał to te co są powyżej 100 zł, na takich stronach jak mgboss czy north.
  • Helpful post
    gathor10
    Level 27  
    procsa wrote:
    ale taniej jak 50zł oryginału nie kupię, prawda ?
    Nowego, nie ma szans. Pamiętaj, że ktoś musi kupić taką baterię, później ją sprzedać z zyskiem jakieś hurtowni, która to sprzeda ją z zyskiem jakiemuś drobnemu sprzedawcy (magboss w porównaniu z nimi to właśnie taki mały sprzedawca), który natomiast sprzeda ją Tobie. Koszt nowej oryginalnej baterii na bank wyniesie powyżej 100zł.
    Jak chcesz to zrób zdjęcie w wysokiej rozdzielczości tego kodu QR na górze baterii i Ci powiem czy to oryginał.
    procsa
    Level 31  
    Tak myślałem, już kiedyś miałem przeboje z baterią jeszcze do S4, było to samo...

A mam jeszcze jedno pytanko, czy po wymianie baterii trzeba robić kalibrację (*#0228#), czy jest to nie konieczne ?

Obecnie jadę na baterii nr. 1 z pierwszego postu i po jej zamontowaniu, szybko spadały % , ale przy 1% wytrzymał telefon włączony przez godzinę, a następnie przy 0% 20min włączonego ekranu.

hmm jakie informacje zawiera ten kod QR ? na oryginalnych bateriach jest też drugi z drugiej strony.
  • Helpful post
    gathor10
    Level 27  
    procsa wrote:
    A mam jeszcze jedno pytanko, czy po wymianie baterii trzeba robić kalibrację (*#0228#), czy jest to nie konieczne ?
    Nie trzeba. My tylko resetujemy liczbę cykli ładowania, ale tego kodami nie zrobisz.
    procsa
    Level 31  
    Tak z czystej ciekawości, czy informacja o ilości cykli ładowania/rozładowania baterii zawarta w oprogramowaniu (fg_cycle lub battery_cycle) ma jakikolwiek wpływ na pojemność baterii, czy to są tylko po prostu informacje dla użytkownika/serwisu czy też różnych aplikacji ?

fg_cycle pokazywało 1 a obecnie 2...
    battery_cycle wskazuje 840

Co to jest fg_cycle ?
  • Helpful post
    pawco
    Level 12  
    Tak jak polega "procsa" podał w linku https://magboss.pl/gh43-04575a-gh43-04575b-ba...35f-galaxy-s7-edge-oryginalna,p,pl,44365.html oryginalną baterię można kupić między innymi w magboss.
    Kupowałem wczoraj na dziś dotarła data produkcji 2019-02, oczywiście też się dałem nabrać na podróbę z ale... po czym można ją rozpoznać np. po wadze waży mniej więcej 20% mniej od oryginału.
    W załączniku zdjęcia oryginału i jej wagi.
    Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii
    gathor10
    Level 27  
    pawco wrote:
    W załączniku zdjęcia oryginału i jej wagi.
    Po co dublować coś, co wysłałem w poście #7?
    Waga baterii nigdy nie będzie identyczna tak na marginesie, więc również nie ma sensu jej podawać.
  • Helpful post
    pawco
    Level 12  
    Mam 3 baterię i oryginały mają tą samą wagę ten z przed 3 lat i ten kupiony obecnie różnica 1g (nie wiem czy wszystkie ale na 100% różnica nie może sięgnąć 20% a nawet więcej) kopie mają inną wagę, waga tym samym jest też wyznacznikiem oryginalności.
    A po co dla informacji choćby o aktualnej dacie, nie bądźmy aż tak upierdliwi te kilka kb nie zaważy na stabilności forum a chętnym do kupna da bardziej szczegółowe informacje.
    A tyle ważą podróbki z all...
    Samsung galaxy S7 EDGE - Identyfikacja oryginalnej baterii
    procsa
    Level 31  
    W momencie pisania tematu posiadałem w domu 2x S7 EDGE , przez chyba miesiąc patrzyłem na allegro i nie było tam dostępnej oryginalnej baterii, jedynie te dwie strony wymienione wyżej, ale nie zdążyłem zakupić bo sprzedałem telefony i przesiadłem się na S9+.

Faktycznie nie w padłem na pomysł aby zważyć te podróbki jak i oryginał wyjęty z telefonu, a szkoda.

Pozdrawiam.