logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć makro VBA w Excelu do ukrywania kolejnych wierszy?

morking 13 Sie 2019 10:28 1197 8
REKLAMA
  • #1 18112436
    morking
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z napisanie makra które chowałoby wiersze po kolei, tzn. jeden przycisk chowa 4 wiersz, po kliknięciu go ponownie chowa się także 5, po ponownym kliknięciu jeszcze 6 i tak dalej, drugi przycisk odrywa te wiersze od tyłu, czyli jeśli ostatni schowany wiersz to był wiersz nr 6 to go odkrywa, po kolejnym kliknięciu odkrywa wiersz nr 5 i tak dalej. Makro chowa wiersze niezależnie od wartości komórek, chodzi mi mniej więcej o pętle która chowa kolejne wiersze po każdym kliknięciu przycisku "schowaj 1 wiersz". Wiem że pewnie napisanie czegoś takiego jest banalne ale jestem nowy w VBA a potrzebuję szybko tego makra.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18112621
    PRL
    Poziom 41  
    Ocena: 924
    Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Cytat:
    a potrzebuję szybko tego makra

Na szybko, to można ukrywać bez makra...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18112837
    morking
    Poziom 5  
    Dziękuję za pomoc, a w jaki sposób zmienić ruch, żeby makro ukrywało je od tyłu: najpierw 6 po kliknięciu 5, potem 4 i tak dalej, a chowało najpierw 4 potem 5.... Chodzi mi o zamianę chowania z pokazywaniem wierszy.
  • #4 18112901
    PRL
    Poziom 41  
    Nie wiem.

Jak się zdecydujesz na efekt końcowy, to napisz...

Cytat:
    ukrywało je od tyłu: najpierw 6 po kliknięciu 5, potem 4 i tak dalej, a chowało najpierw

To jest jakaś różnica między ukrywaniem, a chowaniem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 18113039
    morking
    Poziom 5  
    Chodzi mi o odwrócenie tego makra, żeby wiersze ukrywało od końca, a pokazywało je od początku, tzn ukrywa 8, po następnym kliknięciu w przycisk jeszcze 7 po następnym jeszcze 6....., a drugi przycisk odkrywa je od początku, tzn. odkrywa 6 po następnym kliknięciu w przycisk odkrywa 7 po następnym jeszcze 8....... Mam nadzieję że teraz zrozumiale napisałem. Przy okazji, zauważyłem że poprzedni kod nie działał na pustych komórkach.
  • #6 18113099
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    zauważyłem że poprzedni kod nie działał na pustych komórkach

A po co ukrywać puste wiersze?
    W ogóle to jest bez sensu. Nie wiadomo, jaki jest zakres danych.
    Nie wiadomo jaki wiersz ukryć, a jaki odkryć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18114159
    morking
    Poziom 5  
    Sam ustalę od jakiego wiersza będzie ukrywanie, może i bez sensu ale takie zadanie dostałem, dasz radę to napisać proszę?
  • Pomocny post
    #8 18114234
    PRL
    Poziom 41  
    Cytat:
    takie zadanie dostałem

A są wakacje.

Kod: VBScript
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18114450
    morking
    Poziom 5  
    Dziękuję, wszystko działa :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w stworzeniu makra VBA w Excelu, które umożliwiłoby ukrywanie i odkrywanie wierszy w sposób sekwencyjny. Pierwsza część dyskusji dotyczyła kodu, który ukrywał wiersze od góry, a odkrywał je od dołu. Użytkownik chciał jednak odwrócić tę logikę, aby makro ukrywało wiersze od dołu i odkrywało je od góry. Po kilku wymianach zdań, zaproponowano odpowiednie makra, które spełniały wymagania użytkownika. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że dostarczony kod działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA