"Elektroda" jest chyba WŁAŚCIWYM miejscem, gdzie zadać można to pytanie ?...
W czasach, gdy nad byle drzwiami, czujniki sieją dookoła częstotliwościami nawet i 60 GHz, na zakresie "Ka" (słyszę je na odbiorniku mojego "Whistler"-a w aucie..), NIE MA na rynku MIERNIKÓW pola, LINIOWYCH i szerokopasmowych, na zakres POWYŻEJ 8GHz, na której to częstotliwości granicznej kończą się możliwości popularnego miernika "ACOUSTIMETER AM-10" (na obrazku).
Ergo - skoro można produkować sprzęt na częstotliwości już powyżej 100GHz, dlaczego nie ma MIERNIKÓW POLA ?..
Pytanie retoryczne
I drugie pytanie - konkretne...
Proszę o KONTAKT kogoś, kto wie , skąd zdobyć, lub potrawi (i chce) WYKONAĆ mi (przenośny) miernik liniowy i szerokopasmowy, na bazie dostępnych swobodnie na rynku czujników mikrofalowych, żeby pokrywał w miarę liniowo zakres od powiedzmy 100MHz do co najmniej 60 GIGA-Hz, najlepiej do 100 GHz, bo to nie powinno być trudne, skoro spokojnie istnieją stosowne przetworniki częstotliwości i elementy nadawczo-odbiorcze ?... A tylko NIE udostępnia się ich do handlu, ergo - produkcji ?..
Wykonałbym to sobie SAM, ale NIE dysponuję niezbędnym warsztatem (pomiarowym..) i wiedzą praktyczną, ani rozeznaniem w ofercie komponentów...
Myślę, że temat to NOŚNY ?
I obiecujący ZBYT ?
Chyba, że nam NIE WOLNO mierzyć sobie tego, czym nas narastająco częstują dookoła
POMIMO TO - proszę o kontakt mailem.
Pozdrawiam, Hansje.