logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd przy instalacji Windows - Shift+F10 nie działa, szukam diagnozy

Windows.k 15 Sie 2019 08:57 1572 7
REKLAMA
  • #1 18116063
    Windows.k
    Poziom 2  
    Podczas instalacji Windowsa wyskoczył błąd, skrót shift+ f10 nie działa, za poprawną diagnozę i nakierowanie mogę nawet zapłacić przelewem.

Błąd przy instalacji Windows - Shift+F10 nie działa, szukam diagnozy
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18116177
    Windows.k
    Poziom 2  
    Lenovo ideapad 330 i7 gtx 1050 win 10 z penrive od kolegi gdy instalowany był Windows zatrzymał się w połowie i przestał się instalować komputer kupiony z outletu

Dodano po 3 [minuty]:

Jeśli uda mi się to zrobić z kimś w domu to naprawdę zapłacę bo dziś święto i laptopa do naprawy pewnie zawiózłbym jutro, zależy mi na czasie bo w niedzielę jadę już za granicę.
  • REKLAMA
  • #4 18116183
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Pobierz ISO ze strony Microsoftu i za pomocą np. rufusa wrzuć na pendrive. Zabootuj laptopa z tego pendrive i zainstaluj. Pendrive od kolegi może być uszkodzony, albo jakaś stara wersja. Najlepiej przygotuj go samodzielnie. Zależy Ci na danych czy możesz je wyrzucić? Laptop może mieć uszkodzony dysk twardy, ale nie ma co stawiać przedwczesnej diagnozy.
  • REKLAMA
  • #7 18116403
    Windows.k
    Poziom 2  
    zrobilem to teraz nie czyta mi wg zadnego usb w biosie ... to moze byc cos z plyta
  • #8 18116419
    marcinadd
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    Nie, to na 99% nie wina płyty, najprawdopodobniej źle przygotowany pendrive. Zobacz czy ten pendrive zadziała na innym urządzeniu. Możesz także wejść w BIOS laptopa i wyłączyć Fast Boot. Wcześniej zabootowałeś laptopa z pendrive to bootowanie z nośników USB powinno być włączone. Ewentualnie można wyłączyć Secure Boot, ale to nie powinno być problemem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas instalacji systemu Windows 10 na laptopie Lenovo Ideapad 330 z procesorem i7 i kartą graficzną GTX 1050 wystąpił problem z błędem, a skrót klawiszowy Shift+F10 nie działał. Użytkownik próbował zainstalować system z pendrive'a, który mógł być uszkodzony lub zawierać starą wersję systemu. Zalecano pobranie najnowszego obrazu ISO ze strony Microsoftu i utworzenie bootowalnego pendrive'a za pomocą Rufusa. Użytkownik napotkał również problemy z BIOS-em, w tym z rozpoznawaniem pendrive'a oraz ustawieniami Fast Boot i Secure Boot. Wskazano, że problem może leżeć w niewłaściwie przygotowanym nośniku USB, a nie w płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA