logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor MAGXJ700T - iskrzenie przetwornicy po 10 minutach pracy

kij21 17 Wrz 2005 13:54 956 5
REKLAMA
  • #1 1825832
    kij21
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam,
    Mam monitor (jak w temacie). monitor chodzi poprawnie przez jakieś 10 minut, a po tym czsie zazczyna strzelać (iskrzyć) przetwornica do tego kopie jeszcze obudowa.

Mam pytanko czy przetwornica jest uszkodzona czy może coś innego, żadne kondensatory nie są wybrzuszone.

Od czego mogę zacząć sprawdzanie ??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1826205
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Zdejmij obudowe i sprawdź w którym konkretnie miejscu strzela i iskrzy.

Dodano po 2 [minuty]:

I sprawdź okolice trafopowielacza może być pęknięty i przebija wysokie.
  • REKLAMA
  • #3 1826255
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Odnośnie kopiącej obudowy - czy gniazdko sieciowe do którego podłączasz monitor ma bolec uziemiający ? Czy instalacja elektryczna jest 3-przewodowa ? Jeśli jest dwuprzewodowa to w gniazdku należy wykonać zerowanie - przewód zerowy połączyć z bolcem uziemiającym.
  • REKLAMA
  • #4 1826311
    kij21
    Poziom 15  
    trafopowielacz nie jest pęknięty, iskrzy w okolicach miejsca gdzie wychodzi kabel wyskokiego napięcia do kinsekopa, ciężko jest to dokładnie ustalić ponieważ wyładowania mają miejsce co 10 minut i są dosyć intensywne, zauważyłem też że kabel wysokiego napięcia ma pęknięcie w koszulce w miejscu gdzie łączy sie z trafopowielaczem, ale nie wiem czy może mieć to wpływ na te iskrzenia, aha a pomiędzy iskrzeniami trafopowielacz "syczy"

co do instalacji to jest 3 przewodowa, a co do kopania obudowy to wydaje mi się że w pomęcia iskrzenia ptzetwornicy (są to dosyć duże wyładowania) może sie jakiś ładunek odkładac na obudowie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1826393
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Weź przewód np. od miernika jednym końcem do masy a drugim zbliżaj do trafopowowielacza - powinieneś wymusić przeskok iskry w tym miejscu gdzie prawdopodobnie padła izolacja. Spróbuj zalać to miejsce żywicą epoksydową - jeśli nie pomoże trafopow. do wymiany. Sprawdź też wartość napięcia zasilającego linię - może być za wysokie. Nie czekaj na dalsze strzelanie bo może Ci uwalić coś poważniejszego.
  • #6 1830489
    kij21
    Poziom 15  
    dzięki bzikk i mietex zrobiłem tak jak pisaliście, faktycznie trtafo było pęknięte, zalałem go i działa pięknie.
REKLAMA