logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nissan Atleon - Czy zbiorniczek płynu hamulcowego ma odpowietrzenie??

TooSlow95 19 Sie 2019 20:50 2472 7
REKLAMA
  • #1 18124281
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Ocena: 42
    Witajcie,

Pomóżcie koledzy, bo walczę i jest coraz gorzej. Można się załamać..

Wymieniłem w Atleonie cylinderki hamulcowe tył plus zarobiłem dwa przewody hamulcowe tył. Z przodu walka z zaciskami - wymiana klocków i rozruszanie.

Odpowietrzam zgodnie z kolejnością.

Tył ładnie odpowietrzony - w wężyku zniknęły pęcherzyki.

Prawy przód odpowietrzyłem - też ładnie płynu w wężyku przybywa.

Lewy przód (najbliżej pompy) nic z odpowietrznika nie leci. Tylko delikatnie ciurka pomiędzy zaciskiem a odpowietrznikiem (z gwintu).

No to trójnik z przodu - odpowietrzam.

Przewód elastyczny nowy.

Nic to nie zmieniło. Nadal ciurka sobie - tak kropla po kropli.

Natknąłem się na wężyk idący ze zbiorniczka płynu prosto pod auto - bez podłączenia.

Jak go zamknę kciukiem, potem nacisnę kilka razy pedałem hamulca i odetkam wężyk, to czuć ciśnienie - syczy.

Czy to faktycznie tak ma sobie zwisać? Przecież tym sposobem traci się ciśnienie ze zbiorniczka (?).

Już tracę nerwy.. Sił mi brak do tego - czego nie ruszysz, jest problem. A części brak.

Pomóżcie
    Załączniki:
    • Nissan Atleon - Czy zbiorniczek płynu hamulcowego ma odpowietrzenie?? Atleon zbiornik płynu hamulcowego 2.jpg (210.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nissan Atleon - Czy zbiorniczek płynu hamulcowego ma odpowietrzenie?? Atleon zbiornik płynu hamulcowego.jpg (602.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18124328
    Marek39
    Poziom 22  
    Ocena: 153
    korek ma odpowietrzenie , w zbiorniczku nie ma ciśnienia i to jakaś epidemia z tymi pojedyńczymi tłoczkami ostatnio -a na zapłonie odpowietrzasz? bo wiesz ABS
  • REKLAMA
  • #3 18124350
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Nie ma ABSu, więc nie odpowietrzam na ABS.

W takim razie od czego ta czarna rurka z boku zbiorniczka?

Znów poszedłem do auta - jak nacisnę kilka razy pedał hamulca, to pojawia się w niej ciśnienie. Jak w nią dmuchnę, to pojawia się w zbiorniku bańka powietrza.

Nie mam zielonego pojęcia co to jest i gdzie ten wężyk powinien być - wątpię, żeby miał tak sobie po prostu zwisać nie podłączony z drugiej strony do niczego.
  • REKLAMA
  • #4 18124547
    dizba
    Poziom 33  
    Ocena: 806
    A ten wężyk nie jest przypadkiem od pompy sprzęgła ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18124593
    andexp
    Poziom 24  
    Ocena: 276
    Sprawdź czy odpowietrznik jest drożny. Wykręć go i przedmuchaj, może być zarośnięty rdzą lub błotem.
  • #6 18125178
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Odpowietrzniki są nowe. Jeszcze przedmuchałem, ale były drożne.

Pompa sprzęgła.. No właśnie, o tym nie pomyślałem. Choć sprzęgło akurat pracuje idealnie. Ale warto sprawdzić.

Dam znać jak dojdę do czego to.

Możliwe, że faktycznie w tym aucie jest jakieś dziwne odpowietrzenie zbiorniczka hamulcowego - choć z czymś takim się jeszcze nie spotkałem.
  • #7 18128287
    jano720
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Witam. Tydzień temu zmieniałem przewody w Passacie i jeden
    z przewodów elastycznych mimo że nowy okazał się niedrożny.
  • #8 18133403
    TooSlow95
    Poziom 11  
    Witajcie, temat można zamknąć.

Nowy odpowietrznik okazał się wadliwy. Nie wpadłbym na to, że oryginalnie zamknięty w solidnej folii odpowietrznik może nie przepuszczać. Przedmuchałem go wcześniej ustami, ale dopiero przy próbie kompresorem na 8 bar okazało się, że nie przechodzi tyle powietrza, co na starym.

Na dowód, że może być zepsuty odpowietrznik nowy, bez rdzy i syfu załączam zdjęcie.

Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Załączniki:
    • Nissan Atleon - Czy zbiorniczek płynu hamulcowego ma odpowietrzenie?? odpowietrznik Atleon.jpg (432.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem odpowietrzania układu hamulcowego w Nissan Atleon po wymianie cylinderków hamulcowych i przewodów. Po odpowietrzeniu tylnych hamulców oraz prawego przedniego, lewy przedni odpowietrznik nie działa prawidłowo, co prowadzi do wycieku płynu hamulcowego. Użytkownik zauważa niepodłączony wężyk ze zbiorniczka płynu, który wydaje się tracić ciśnienie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie drożności odpowietrznika oraz rozważają, czy wężyk nie jest od pompy sprzęgła. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę wadliwego odpowietrznika, który mimo nowego wyglądu nie przepuszczał powietrza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA