logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studiowork 57i - Monitor gaśnie, przelutowanie nie pomogło, co dalej?

KubaBuchalski 17 Wrz 2005 15:39 1094 5
REKLAMA
  • #1 1826127
    KubaBuchalski
    Poziom 11  
    Przeglądałem troszkę forum i zauważylem, iż problem jest dość "standardowy". Ja jednak przelutowałem punkty lutownicze i nadal to samo. To znaczy monitor po jakimś czasie ciemnieje aż wkońcu się wyłancza. Czasem odrazu się wyłączy bez ciemnienia. Typowe fachowe stukanie w monitora obudowę nie działa ;/ Zastanawiam się nad wymianą alektrolitów w zasilaczu ale nie wiem czy to może mieć wpływ. Czekam na pomoc - liczę na profesjonalizm (bo mi go brak ;) )

przeniesiono z "upload.."
    remot
  • REKLAMA
  • #2 1826417
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Piszesz <monitor po jakimś czasie ciemnieje aż wkońcu się wyłącza. Czasem odrazu się wyłączy bez ciemnienia>, jeżeli to ciemnienie do zaniku obrazu trwa kilka sekund to napewno usterka jest w obwodzie żarzenia (płytka kineskopu - trafopow.) Natomiast nie rozumiem co oznacza <aż w końcu się wyłącza> czy staje się całkiem ciemny - to wtedy to co wyżej, czy wyłącza się do stanby ? Opisz to dokładniej.
  • REKLAMA
  • #3 1826849
    KubaBuchalski
    Poziom 11  
    Dokładnie dzieje sie tak, że włączam komputer i jest wszystko OK. Czasem tak gra nawet 2 godziny, czasem jednak po kilku minutach zmniejsza się żarzenie aż w końcu całkowicie się wyłancz. Nie zmierzylem czy napięcie spadło do zera, widać to po braku specyficznego pomarańczowego blasku. Jeżeli żarzenia brak, to ekran jest całkowicie czarny, dioda natomiast sygnalizująca pracę monitora dziala. napięcie wysoki również jest, choć nie zmierzylem jaką ma wartość. A to, ze jest stwierdziłem po tym, iż po wyłączeniu monitora słychać jak wysokie "schodzi" z kineskopu. Dziwnym jest, że monitor po jakimś czasie sam wraca do stanu "normalności". Jeżeli jest to wina układu żarzenia, to co mogę konkretnie tam zadziałać?
  • REKLAMA
  • #4 1826954
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1827070
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Z tego co teraz napisałeś na bank zimny lut w żarzeniu, możliwe że nóżki podstawki kineskopu w płytce PK - jeśli nie to idź po druku, przewodach, rezystorze o którym pisze kolega poprzednik aż dojdziesz do nóżek trafopowielacza. Po drodze na pewno znajdziesz usterkę.
    Powodzenia.
  • #6 1951299
    KubaBuchalski
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim :) Wszystko narazie działa ;)
REKLAMA