Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zanussi Pocket 400 X - ustawienie programatora

jollif 20 Aug 2019 21:37 1281 4
    jollif
    Level 2  
    Cześć.
    Kolega załatwił mi starą używaną teoretycznie działającą pralkę Zanussi Pocket 400X, którą chce wykorzystać na brudne rzeczy robocze. Mam tylko wątpliwość czy wszystko chodzi OK i czy dobrze ustawiam dany program bo nie pobrało proszku i może faktycznie ustawia się innych program niż ja bym chciał. Z opisów na froncie i pokrętle programatora wygląda, że jak chcę ustawić np. program D czyli "bielizna kolorowa", na szufladzie jest "D colorati delicati" z czerwonym kwadratem niezamalowanym to wciskam pokrętło i kręcąc w prawo kropkę z literą "D" ustawiam na początku na czerwonym niezamalowanym po prawej stronie. Program działa około 25min, ale nie pobiera proszku. Czy dobrze rozumuje jak ustawia się ten programator?
    Zanussi Pocket 400 X - ustawienie programatora20190820_1..131.jpg Download (145.19 kB) Zanussi Pocket 400 X - ustawienie programatora20190820_1..116.jpg Download (177.25 kB)
    jollif
    Level 2  
    Mam dla modelu Zanussi pocket 400 i jest tam napisane tylko to co na screenie, nie ma informacji jak ustawiać wybrany program.

Edit. tak, napełniła się wodą i prała, podejrzewam że źle ustawiam i mógł być wybrany inny program.
  • Helpful post
    Kenworth 18
    Level 43  
    Z rozpisu programów na pokrętle programatora wynika, że kolega miał ustawiony program K i pralka powinna pobrać środek piorący z przegrody 2. Włącz program piorący taki w którym pralka ma pobrać detergent z przegrody 2, uchyl nieco szufladę i obserwuj czy detergent jest pobierany z przegrody 2. Prawdopodobnie programator steruje za pomocą linki stalowej zaworem w dozowniku detergentów i możliwe, że ów zawór nie jest prawidłowo sterowany i komora 2 nie jest zasilana wodą, ale to tylko moja hipoteza, którą należy zweryfikować.
    jollif
    Level 2  
    Dzięki, zmyliło mnie to, że program który wybrałem pokrywał się ze wskazaniami na tarczy. Jak ustawić.. Chcemy np. program D więc bez wciskania kręcimy pokrętłem i ustawiamy kropkę pokrętła na literę D, następnie wciskamy pokrętło z kropką na tej literze i kręcimy w prawo ustawiając pogrubioną kreskę (w zależności od programu) na czerwoną kreskę niezamalowaną i następnie pociągamy pokrętło do siebie i program zaczyna lecieć i działa jak powinno.

P.S do moderatorów, temat niewiele wnosi i można go usunąć.