logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo Ideapad Y560 - Nie widzi SSD M2 uszkodzony PC101

ak6 21 Sie 2019 21:31 711 5
REKLAMA
  • #1 18128309
    ak6
    Poziom 31  
    Ocena: 139
    Witam
    Zainstalowałem w laptopie system na SSD M2. Operacja przeszła bez problemu.
    Po instalacji zobaczyłem, że coś podeszło pod prawy klawisz touchpada. Zdjąłem palmrest i rozebrałem klawisze. Oczyściłem i złożyłem klawisze i palmrest. Złożyłem wszystko z powrotem i laptop przestał widzieć SSD M2. HDD 2,5 wykrywa prawidłowo.
    Rozebrałem ponownie komputer, tym razem wyjąłem płytę główną. Zauważyłem upalony element oznaczony jako PC101. Pod mikroskopem widać wyraźnie, że upalony był już dość dawno. Zdążył się mocno przykurzyć.
    Co to za element i czy może mieć wpływ na wykrywanie SSD M2?
    Z tego co mi właściciel laptopa mówił, to miał na samym początku problemy z wykrywaniem SSD M2 przez ten laptop. Potem problemy "samoczynnie" ustąpiły, aż do dzisiejszej powtórki.

Laptop się uruchamia. Można wejść do BIOS. Wykrywany jest prawidłowo HDD 2,5" oraz napęd DVD

Płyta: DAKL3AMB8G1
    REV: G
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18128453
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    ak6 napisał:

Co to za element i czy może mieć wpływ na wykrywanie SSD M2?

Kondensator 10µF/25V/0805.
    Nie ma żadnego wpływu na SSD.
  • REKLAMA
  • #3 18128464
    ak6
    Poziom 31  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Jaką ma funkcję? Tylko stabilizuje?
    Można go wywalić i szukać dalej przyczyny, czy wlutować nowy i dopiero bawić się dalej?
    Pytam, bo nie mam w tej chwili takiego kondensatora.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18128545
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    To jeden z wielu kondensatorów filtrujących, jego brak nie wpłynie na pracę laptopa.
    Docelowo radzę wymienić.
  • REKLAMA
  • #5 18128635
    ak6
    Poziom 31  
    Kondzioł chwilowo wylutowany.
    Niestety nie mogę znaleźć przyczyny braku widoczności SSD. Bios strasznie ubogi. Zresztą dwie godzinki temu instalowałem na nim system i poszło.
    Przychodzi mi do głowy tylko sprawdzenie samego SSD na innej maszynie. Problem w tym, że w żadnym z ośmiu komputerów, które mam w tej chwili pod ręką nie mam tego złącza. :/
  • #6 18128661
    ak6
    Poziom 31  
    Kondzioł chwilowo wylutowany.
    Niestety nie mogę znaleźć przyczyny braku widoczności SSD. Bios strasznie ubogi. Zresztą dwie godzinki temu instalowałem na nim system i poszło.
    Przychodzi mi do głowy tylko sprawdzenie samego SSD na innej maszynie. Problem w tym, że w żadnym z ośmiu komputerów, które mam w tej chwili pod ręką nie mam tego złącza. :/

Dodano po 35 [minuty]:

Nie wiem czy pisać. Aż wstyd się przyznać.
    W laptopie są dwa gniazda M.2
    W jednym dysku nie widzi... ale w drugim bez problemu 😁
    A ja utytałem sobie, że dysk był właśnie w tym i koniec!

Zawsze sobie powtarzam, żeby nie brać się za sprzęty po 12 godzinach w robocie i nigdy nie dotrzymuję słowa ;)

Ale jak to mówią nie ma tego złego. Przynajmniej namierzyłem niechcący wywalony kondensator.

Jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc i podanie informacji o kondensatorze.
REKLAMA