logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć moduł ESP8266 do płyty głównej do zdalnego włączania PC?

sneykers 21 Sie 2019 23:15 1230 9
REKLAMA
  • #1 18128544
    sneykers
    Poziom 10  
    Witam, szukam urządzenia lub modułu który po podłączeniu do do płyty głównej w miejsce włącznika komputera i połączeniu z wi fi będzie mógł uruchomić mój komputer za pomocą appki przez telefon nawet jeśli będę poza domem, szukam wszędzie ale jedyne co znalazłem to moduł ESP8266 5V WiFi ale nie wiem czy będzie dobry i jak go połączyć.
  • REKLAMA
  • #2 18128601
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Poszukaj "MODUŁ PRZEKAŹNIKA WIFI". Wyjścia COM i NO łączysz równolegle do styków włącznika.
  • REKLAMA
  • #3 18128606
    sebba1
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    komputer musi być po wifi?, na kablu prawie każdy odpali przez Wake on LAN + konfiguracja routera (dostęp przez WAN, DNS dla zmiennych IP i funkcja Wake on LAN). Bios musi mieć taką opcję i jakiś fajniejszy router. Ja mam Asusa dsl ac68u i jego aplikacja ma tą funkcję bardzo ładnie odpala. Laptopy Della mają funkcję Wake on Wlan, więc odpalają przez Wifi.
  • #4 18128608
    freebsd
    Poziom 42  
    sebba1 napisał:
    komputer musi być po wifi?
    Nie - może być nawet niepodłączony do sieci komputerowej.
    Komputer jest uruchamiany analogicznie jak włącznikiem.
  • #5 18128644
    sneykers
    Poziom 10  
    Jak podłączyć moduł ESP8266 do płyty głównej do zdalnego włączania PC?

O taki moduł chodzi?
  • REKLAMA
  • #6 18128890
    freebsd
    Poziom 42  
    sneykers napisał:
    O taki moduł chodzi?
    Wygląda OK.
  • #7 18130824
    sneykers
    Poziom 10  
    Dziś dostałem moduł ale do jego konfiguracji potrzebuje kolejnego modułu usb to ttl więc czekam i zobaczę czy się uda :)
  • #8 18130893
    freebsd
    Poziom 42  
    Zw wstawionego obrazka nie wynikało, że potrzeba dodatkowych rzeczy. Moje modułu miały wbudowany serwer http.
  • REKLAMA
  • #9 18133159
    sneykers
    Poziom 10  
    Hm jedyne co zauważyłem to po podłączeniu moduł tworzy własną sieć wi fi mogę z nią się połączyć ale nie wiem jak skonfigurować
  • #10 18138226
    sneykers
    Poziom 10  
    Niestety nie udało się tego zrobic za pomocą tego modułu próbowalem lecz na konfiguracji utknąłem wpisując komendy przez program mogę je wysłać ale nie zostają potwierdzone. Ktoś ma jakiś inny modul lub pomysł jak zdalnie odpalić kompa?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje modułu do zdalnego włączania komputera przez Wi-Fi, sugerując użycie ESP8266. Odpowiedzi wskazują na możliwość zastosowania modułu przekaźnika Wi-Fi, który można podłączyć do styków włącznika komputera. Inna opcja to wykorzystanie funkcji Wake on LAN, która wymaga odpowiedniej konfiguracji routera i BIOS-u. Użytkownik otrzymał moduł, ale napotkał trudności w konfiguracji, potrzebując dodatkowego modułu USB to TTL. W trakcie prób zauważył, że moduł tworzy własną sieć Wi-Fi, ale miał problemy z dalszą konfiguracją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA