logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CCD-TR515E - Pisk i poziome pasy na nagraniach po wakacjach

fredt 17 Wrz 2005 16:59 1656 6
REKLAMA
  • #1 1826371
    fredt
    Poziom 11  
    Witam mam problem z kamera sony ccd tr 515e dzialala ok i po powrocie z wakacji objaw jest taki nagle zaczeła piszczec w okolicach glowicy jest to piska raczej elektryczny nim mechaniczny pojawiły sie pasy poziome najbardziej widoczne na bialych miejscach takie strzępienie pozime krawedzi pisk ucichł objaw zostal ,jestem elektronikiem ale naprawiam głównie plyty główne o czasem audio,wyglada jakby głowica sie wolniej kreciła -oczywiscie nie na oko tylko jak myślę jakas przetwornica inaczej chodzi ktoś rzucil temat elektrolitów ele na tej plycie gł kamery jest tylko jeden elek i ma pojemność nie jest wylan,radzcie co robic fajoska kamera jasny obiektyw 0 lux szkoda mi jej
  • REKLAMA
  • #2 1826447
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    Z opisu wynika, że najprawdopodobniej masz uszkodzony dysk wizyjny. A to, niestety, kosztowna zabawka. Sugestie wymiany elektrolitów wstaw między bajki.
  • REKLAMA
  • #3 1826482
    fredt
    Poziom 11  
    Było by szkoda niw wiem może postaram sie od kolegi ma taka z padniety mechanizmem ,pamietam jednak ze kiedyś mialem u mnie starszy model i też identycznie piszczal ale atm wogóle głowica nie kreciła chyba ze ja pokrecono palcem-) czy od obrotów głowicy zależy takie strzepienie?
  • REKLAMA
  • #4 1826585
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Jeżeli występują strzępienia obrazu szczególnie na przejściach krawędzi o róznej jasności to na bank głowica .Prawdopodobieństwo usterki wzrasta szcególnie jeżeli używałeś taśm TDK , BASF lub pochodnych typu B&S . Przy okazji ostrzeżenie co do wymiany : w tym modelu występują zdaje się dwa typy głowicy różniące się szerokością tasiemki sygnałowej . Przed zakupem radzę sprawdzić czy tasiemka jest szeroka około 1 cm czy wąska około 6 mm . Poza tym w 90% przypadków głowica po wymianie wymaga ustawienia PG- shiftera bo albo jest na dole pasek na obrazie albo warczy fonia . Jeżeli nie masz możliwości wejścia do pamięci kamery to może się okazać że sam nie dokonasz wymiany prawidłowo . Przy wymianie warto też sparwdzić stan szczotki odprowadzającej ładunki .
  • #5 1826600
    fredt
    Poziom 11  
    Postaram sie zdobyc głowicę ale jakiego rzędu to kwota ? Jaśli do 150 zł to ok jeśli wiecej musze sie zastanowic ale cos mi sie wydaje ze ok300 mylę się ,moze zaszkodził jej piasek morski byłem nad morzem może wleciał z wiatrem kasety miałe i ma tylko 3 ....szkoda ktoś ma tani sklep z głowicami ?
  • REKLAMA
  • #6 1826907
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Najtaniej jest na Allegro - kupić taką kamerę z innym uszkodzeniem i liczyć że ma dobrą glowicę . To dość popularna głowica ale cena ... niestety 150 zł ? zdecydowanie nisko cenisz
  • #7 1827299
    bartekke
    Poziom 23  
    Ocena: 75
    W tym modelu dysk wizyjny ma PN A-7048-911-A. Cena wg Sony to ok. 450zł. Niestety, kolega ma rację: trzeba ustawić punkt przełączania głowic, a to wymaga wejścia w ustawienia serwisowe kamery.

Podsumowanie tematu

✨ Kamera Sony CCD-TR515E po powrocie z wakacji zaczęła emitować elektryczny pisk w okolicach głowicy oraz pojawiły się poziome pasy i strzępienia obrazu, szczególnie widoczne na jasnych obszarach. Objawy wskazują na uszkodzenie dysku wizyjnego (głowicy), co jest częstą usterką w tym modelu. Wymiana elektrolitów na płycie głównej jest mało prawdopodobna jako przyczyna problemu, gdyż jest tam tylko jeden elektrolit w dobrym stanie. Wymiana głowicy wymaga uwagi na typ tasiemki sygnałowej (szerokość około 1 cm lub 6 mm) oraz konieczności ustawienia punktu przełączania głowic (PG-shifter) w serwisowych ustawieniach kamery, co jest niezbędne do prawidłowego działania po wymianie. Cena oryginalnego dysku wizyjnego (PN A-7048-911-A) wynosi około 450 zł według Sony, natomiast na rynku wtórnym można próbować kupić kamerę z uszkodzeniem mechanicznym, ale sprawną głowicą. Możliwe, że piasek morski mógł uszkodzić mechanizm głowicy. Wymiana i regulacja wymaga specjalistycznej wiedzy i dostępu do serwisowego menu kamery.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA