Jakiś czas temu kupiłem taki router, z myślą że po kilku miesiącach wyjdzie na niego OpenWrt. No ale jak widać nikt nie robi nic w tym kierunku na oficjalnej stronie. Szukałem jakichś nieoficjalnych wersji i trafiłem na jedno forum gdzie ktoś prawdopodobnie zrobił porta z V3, ale nie jestem do niego przekonany. Ludzie pisali tam, że niby wszystko działa i nie ma problemów, ale jednak wolę zapytać. Jeśli ktoś ma jakiś soft na V4, który działa stabilnie i nie ma z nim problemów przy instalacji to bardzo bym prosił o podesłanie.
Osobiście nie korzystał bym z oprogramowania niewiadomego pochodzenie, nie sprawdzonego a na dodatek do urządzenia które jest głównym routerem w domu/mieszkaniu i korzystają z niego domownicy, używasz tego do zakupów czy przelewów bankowych. Bezpieczeństwo sieciowe w dzisiejszych to jednak priorytet.
Oczywiście możesz się ze mną nie zgodzić ale to już twoja sprawa.
Tylko przeczytaj jak się wgrywa na tą wersję, bo na stronie OpenWRT napisali:
WARNING: Do NOT flash the squashfs-sysupgrade.bin to the C50 v4 via the TPlink firmware's web GUI. It will brick the router!
Jeżeli masz nietknięty router z oryginalnym firmware to nie wolno wgrywać tych plików przez interfejs WWW z poziomu przeglądarki bo upierdzielisz router i trzeba będzie robić recovery.
Zainstaluj sobie na Windows program o nazwie Tftpd64-4.64-setup.exe dostępny na moim chomiku i ustaw serwer tftp gdzie wrzucasz pliczek o nazwie tp_recovery.bin do folderu z programem. Ustawiasz IP karty sieciowej na kablu 192.168.0.66 i żeby wgrać nowy soft musisz trzymać wciśnięty przycisk RESET+ włączyć zasilanie i trzymać przez 10 sekund. Zacznie się wgrywać ten plik recovery co będzie widać na ekranie programu tftpd który zainstalowałeś. Czekasz kilka minut aż ikonka zasilania przestanie mrugać i pojawi się ikoną podłączonego kabla LAN. Domyślny adres dla routera to 192.168.1.1 i brak hasła jeżeli wgrywasz Openwrt. Aha pamiętaj żeby wejść w ustawienia karty sieciowej LAN i zmienić IP z 192.168.0.66 na 192.168.1.22 bo inaczej nie połączysz się z Openwrt.
Jak już Cię powita ekran openwrt w przeglądarce to wejdź w zakładkę aktualizacji oprogramowania czy jakoś tak i wybierz plik ze swojego komputera o nazwie :