logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przepustowość łącza jest dużo wolniejsza niż powinna/wolniejsza niż na innym PC

Vharias 24 Sie 2019 08:38 3657 14
REKLAMA
  • #1 18132198
    Vharias
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,

w dniu wczorajszym zwiększyłem prędkość internetu (dostawca UPC) z 250 Mbps na 500 Mbps. Przyjechał Pan monter, podłączył nowy router, sprawdził czy wszystko hula i pojechał. Zrobiłem test za pomocą strony https://www.speedtest.net/pl i okazało się, że najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć na moim komputerze to ok. 10 pingu / 195 Mbps - pobieranie / 29 Mbps - wysyłanie, a więc zdecydowanie zbyt mało. No i problem polega na tym, że niestety nie wiem czym może to być spowodowane, ponieważ w domu jest też drugi PC (podłączony do routera również kablem UTP kat. 5e) i osiąga właściwe pomiary na speedteście.

Na początku myślałem, że to być może wina popsutego/wygiętego kabla, jednak zamieniłem kable między komputerami, a wyniki osiągnąłem identyczne - mój komputer nie przekracza pobierania z prędkością 200 Mbps, mojego brata dochodzi do ok. 460-490 Mbps. Dodam, że oba komputery posiadają zainstalowany Win10 z najnowszymi updatami, najnowszymi sterownikami do kart sieciowych itd. (moja płyta główna to msi b360mpro-vdh / karta sieciowa Realteka RTL8111H Gigabit LAN controller).

Próbowałem już zamieniać kable, zmieniać porty w routerze, przełączać w ustawieniach mojej karty sieciowej protokoły z IPv4 na IPv6, aktualizować sterowniki do niej, szukałem rownież w ustawieniach routera, czy nie jest przez dostawcę internetu włączone jakieś ograniczenie - nic...

Info skopiowane z ustawień sieci:

Adres IPv6: 2a02:a316:613d:400:2b4:f961:27de:885d
    Adres IPv6 połączenia lokalnego: fe80::5133:da26:4c62:1495%8
    Serwery DNS IPv6: 2001:730:3ed2:1000::53
    2001:730:3ed2::53
    2001:730:3ed2:1000::53
    2001:730:3ed2::53
    Adres IPv4: 192.168.0.31
    Serwery DNS IPv4: 192.168.0.1
    Sufiks podstawowej domeny DNS: home
    Producent: Realtek
    Opis: Realtek PCIe GbE Family Controller
    Wersja sterownika: 10.35.510.2019
    Adres fizyczny (MAC): 30-9C-23-D9-AC-6D

Poniżej dołączam screeny, które wydaje mi się, mogą być przydatne. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Przepustowość łącza jest dużo wolniejsza niż powinna/wolniejsza niż na innym PC

Przepustowość łącza jest dużo wolniejsza niż powinna/wolniejsza niż na innym PC
  • REKLAMA
  • #2 18132210
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18132686
    Vharias
    Poziom 9  
    Tomequ123, dzięki, ale niestety wyniki speedtestu są takie same zarówno na czystym rozruchu jak i w trybie awaryjnym. Wysyłanie jest okej, a obecnie przy włączonym drugim PC, pobieranie spadło mi do 150 Mbps. Na infolinii UPC Pan jedynie przywrócił router do ustawień fabrycznych (nie zadziałało) i zasugerował aż w nocy nd/pn. zrobi się aktualizacja jego oprogramowania (ponoć to nowa sztuka, która powinna je pobrać, bo działa na starej wersji systemu). Mówił też, żebym postawił na nowo system, uważacie, że tak?
  • REKLAMA
  • #5 18133124
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5429
    Tomequ123 napisał:
    Sam możesz pobrać firmware

Na modemorouterze operatora - w życiu sam nie pobierzesz softa jeśli do konkretnego modemu ten soft nie jest wysyłany.

@Vharias
    jaki obecnie jest soft w Compalu (ConnectBoxie), powinien być ten:
    CH7465LG-NCIP-6.12.18.25-2p4-NOSH
    Lub nawet już ten:
    CH7465LG-NCIP-6.12.18.25-2p6-NOSH

Ale, jeśli piszesz to:
    Vharias napisał:
    mój komputer nie przekracza pobierania z prędkością 200 Mbps, mojego brata dochodzi do ok. 460-490 Mbps

I u brata jest ok, to coś w Twoim systemie.

Przywróć W10 do ustawień początkowych i doinstaluj ponownie co potrzeba.
  • #6 18133470
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    Nikt nie zwrócił uwagi na fakt iż autor tematu speedtesty robi prawdopodobnie przez przeglądarkę co generuje duży nacisk na CPU. Proponuje test przeprowadzić w aplikacji speedtest dostępnej w sklepie windows albo próbować pobrać plik z serwerów testowych. Jeżeli przepływność na komputerze brata jest odpowiednia to i na twoim również być musi - ale komputer może sobie nie radzić z speedtestem w wersji przeglądarkowej o czym nawet sam speedtest ostrzega aby szybsze łącza testować z aplikacji.

To co pisze to nie teoria tylko mam w domu troszkę starszych komputerów (do oglądania YTba) i bez względu na procesor C2D czy Core 2 Quad mają problem z dobiciem 200Mb/s w czasie speedtestu (CPU nie generuje aż tyle losowych danych) ale pobierając coś spokojnie wysycam łącze.
  • REKLAMA
  • #7 18133479
    KOCUREK1970
    seb235 napisał:
    Proponuje test przeprowadzić w aplikacji speedtest dostępnej w sklepie windows albo próbować pobrać plik z serwerów testowych.

Jeśli jakikolwiek test to tylko ten:
    https://pro.speedtest.pl/
    https://pro.speedtest.pl/pomiar_certyfikowany_i_niecertyfikowany
    Pomiar musi być certyfikowany.
  • #8 18133538
    seb235
    Poziom 28  
    Ocena: 74
    KOCUREK1970 napisał:
    Pomiar musi być certyfikowany.

Skoro na innym komputerze jest ok, to problem jest po stronie komputera tak więc ten certyfikowany pomiar w zasadzie wiele nie zmienia.
  • #9 18133722
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18133740
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Vharias napisał:
    w dniu wczorajszym zwiększyłem prędkość internetu (dostawca UPC) z 250 Mbps na 500 Mbps. Przyjechał Pan monter, podłączył nowy router, sprawdził czy wszystko hula i pojechał. Zrobiłem test za pomocą strony https://www.speedtest.net/pl i okazało się, że najlepszy wynik jaki udało mi się osiągnąć na moim komputerze to ok. 10 pingu / 195 Mbps - pobieranie / 29 Mbps - wysyłanie, a więc zdecydowanie zbyt mało.

To i tak dobrze. U mnie było 120 (za tyle płaciłem), a faktycznie było 12-15, a czasem w podrygu 25 Mb/s sprawdzane na dwóch różnych komputerach.
    Był gość z serwisu UPC, wymienił modem i dalej to samo.
    Teraz zwiększyli do 250 Mb i teraz sprawdzałem, to praktycznie nic się nie zmieniło.
    Wydaje mi się, że to nie sprawa komputera, ale przepustowości linii, a ta deklarowana szybkość, to u nich na wyjściu linii, czyli mała ściema.
  • #11 18133806
    marcin878787
    Poziom 23  
    Ocena: 33
    Ja bym jeszcze sprawdził jaka będzie prędkość na systemie live cd.
    Chociażby na najnowszym hiren boot cd pe.
    Wykluczy to bądź potwierdzi problem po stronie systemu.
    Są strony do testowania pobierania plików np. Link
    Poza tym w speedteście możesz sprawdzić jaka będzie sytuacja przy jednym połączeniu.
  • REKLAMA
  • #12 18134208
    KOCUREK1970
    seb235 napisał:
    Skoro na innym komputerze jest ok, to problem jest po stronie komputera tak więc ten certyfikowany pomiar w zasadzie wiele nie zmienia.

Ty sugerujesz wykonanie testu na jakiejś stronie a ja wskazuję wykonanie go narzędziem certyfikowanym.
    A wierz mi nie takie rzeczy się po tym teście okazywały.
    gimak napisał:
    Wydaje mi się, że to nie sprawa komputera, ale przepustowości linii

Vharias napisał:
    mój komputer nie przekracza pobierania z prędkością 200 Mbps, mojego brata dochodzi do ok. 460-490 Mbps.

Więc to nie problem łącza a konkretnej maszyny.
    A, że na obydwu jest W10 to wszystko jest możliwe.
  • #13 18134330
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    KOCUREK1970 napisał:
    gimak napisał:
    Wydaje mi się, że to nie sprawa komputera, ale przepustowości linii

Vharias napisał:
    mój komputer nie przekracza pobierania z prędkością 200 Mbps, mojego brata dochodzi do ok. 460-490 Mbps.

Więc to nie problem łącza a konkretnej maszyny.
    A, że na obydwu jest W10 to wszystko jest możliwe.

Pytanie czy komputer brata był testowany na tej samej końcówce.
    Przykład który ja podałem, dotyczy tej samej końcówki i był robiony na dwóch różnych komputerach - jeden chyba 12 letni Asus z XP, a drugi też Asus z 8.1 tyle, że dwuletni i wyniki bardzo zbliżone. Test był robiony na Speedtest.pl, tak jak chce UPC, więc w tym wypadku sugestia nasuwa się sama.
  • #14 18143388
    Vharias
    Poziom 9  
    Dzień dobry,

przepraszam, że dopiero teraz, ale sprawy osobiste.
    Udało mi się rozwiązać problem - postawiłem wczoraj na nowo system.
    Dziękuję za Wasze sugestie!

Pozdrawiam
    Patryk
  • #15 18145925
    Vharias
    Poziom 9  
    Postawiony na nowo system.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu po zwiększeniu łącza z 250 Mbps na 500 Mbps, gdzie jego komputer osiągał jedynie 195 Mbps pobierania, podczas gdy drugi komputer w domu uzyskiwał prawidłowe wyniki. Po wymianie kabli i próbach z czystym rozruchem oraz trybem awaryjnym, problem nie ustąpił. Użytkownik skontaktował się z infolinią UPC, która przywróciła router do ustawień fabrycznych, ale to również nie pomogło. Wskazano na możliwość problemów z systemem operacyjnym, co potwierdziło się po reinstalacji Windows 10, która rozwiązała problem. Użytkownicy sugerowali również testowanie prędkości za pomocą aplikacji zamiast przeglądarki oraz sprawdzenie ustawień BIOS i sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA