logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować komputer przez płyte/pendrive z win 10?

JointaVolta 26 Sie 2019 10:22 693 15
REKLAMA
  • #1 18135409
    JointaVolta
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Witam
    Jak sformatować komputer przez płyte/pendrive z win 10? Jest wiele poradników do tego a nie spotkałem żadnego który konkretnie by tłumaczył co zrobić żeby sformatować cały dysk z systemem, jeśli przed instalacją systemu zaznacze dysk z systemem i kliknę USUŃ to dysk się sformatuje do 0? W takim razie czym sie różni opcja ,,sformatuj''?
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18135414
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18135453
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ciężko zrozumieć o co Koledze :arrow: JointaVolta chodzi. Wydaje mi się, że chce usunąć dane z dysku. Kolega chyba pod pojęciem "formatuj" rozumie wyczyszczenie danych. To tak nie działa, w tym celu należy nadpisać cały dysk zerami.
  • Pomocny post
    #4 18135495
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 18137038
    JointaVolta
    Poziom 6  
    Chodzi mi o to że mam win 8.1 który nie ma wsparcia do wielu rzeczy, no dobra ma ale strasznie "umowną" nawet do mojego procka... , generalnie nic nie działa, wszystko mnie wku*wia
    Więc nie chce już więcej widzieć tego systemu na oczy, podobnie zdanie ma mój dysk
    Chce mieć nowy system z pendraka a zarazem nie chce mieć zawalonego dysku bo po co mi 2 systemy?!
    Co robić?! na początku opcja formatuj a później usuń?
    A no i na win10 będe miał egzamin w tym roku ale to mniejsza .
  • #6 18137061
    Nozownik
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Po prostu usuń tak aby powstało nieprzydzielone miejsce. Instalator Windows 10 sam sobie utworzy partycje i je sformatuje po swojemu.
  • REKLAMA
  • #7 18137248
    Serwis-IT-Lublin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Najpierw format partycji systemowej jak pisał Tomequ123 następnie usunięcie partycji systemowej wraz z tymi mniejszymi (stworzonymi przez system). Następnie stworzenie nowej partycji (system stworzy 2 partycje ,,pod siebie,,) i sprawa rozwiązana :)
  • REKLAMA
  • #8 18137370
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Serwis-IT-Lublin napisał:
    Najpierw format partycji...
    ...następnie usunięcie partycji systemowej wraz z tymi mniejszymi...

Dlaczego dwa kroki i skoro, IMHO, jeden - tj. samo usunięcia partycji - jest wystarczający?
    Pomijam pytanie zadane w tytule wątku i odnoszę się wyłącznie do cytowanego fragmentu Pana wypowiedzi.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #9 18137705
    Serwis-IT-Lublin
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    @Matuzalem Fakt można tylko usunąć, lecz z przyzwyczajenia zawsze robię tak jak napisałem wyżej.
  • #10 18138835
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Nie wiem czy to co napiszę, w twoim przypadku się na coś przyda, domyślam się że system Windows 8.1 masz legalny, dlatego zrobiłbym to w zupełnie inny sposób, wejdź na tą stronę https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10 wciśnij Zaktualizuj Teraz, dalej postępuj krok po kroku według poleceń które się wyświetlą na ekranie i po dwóch czy więcej godzinach masz dalej legalny system tylko że nowszy bo z 10 w nazwie, po takim zabiegu klucz będzie nie zmieniony, czyli ten co teraz ma Windows 8.1, dodatkowo od tej pory będzie możliwość instalowania Windows 10 z czystego instalatora na klucz od Windowsa 8.1 (oczywiście trzeba się zarejestrować w Microfoft podczas pierwszej aktualizacji, przypisać e-mail do danego systemu, dalej system już rozpoznaje licencje właśnie po e-mailu). Jeżeli nie znasz klucza swojego Windowsa 8.1, najczęściej ta wersja Windowsa miała klucz przypisany do BIOS-u, bardzo często nie było naklejek, możesz odczytać klucz takim programem WinKeyFinder 1.75, lub winproductkey
  • #11 18138946
    JointaVolta
    Poziom 6  
    Słyszałem że aktualizacja systemu nie jest do końca dobra bo wiele rzeczy po niej nie współgra a zależy mi na pełnej optymalizacji systemu.
  • #12 18138963
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Nic o tym nie wiem, w ciągu roku robiłem takie aktualizacje na pewno z pięć razy (z Windows 7-3x, a z Windows 8.1-2x), i nie było żadnych problemów. Ale zrobisz jak chcesz, tylko że stracisz jedną licencję. W jaki sposób byś nie instalował systemu, to tak czy siak musisz zainstalować aktualne sterowniki, dla optymalnej wydajności.
  • #13 18138978
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 18139010
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ja tak robiłem, bo w elektrodzie ktoś, komuś coś takiego polecił, jednak w moim przypadku ten sposób nie zadziałał. Co prawda próbowałem jeden jedyny raz, zadzwoniłem do Microsoftu i tam Pani konsultantka powiedziała że aby uaktualnić system to trzeba to zrobić na już zainstalowanym systemie. Może się coś zmieniło, tylko że próbowałem jakieś 6 miesięcy temu, bo wtedy właśnie to wyczytałem, że tak niby można zrobić. W moim przypadku próba nie powiodła się na komputerze Lenovo (o ile dobrze pamiętam M81, lub E73) z Windowsem 8.1 licencja przypisana do BIOS, naklejki oryginalnie nie było, zmiana właściciel, klucz był przypisany do właściciela z Niemiec, skąd komputer pochodził.
  • #15 18139023
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18139034
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Co za różnica czy z drugiej ręki? Co niby miałoby być z nim robione? Klucz był na stałe przypisany do BIOS, instalacja systemu oryginalnie zainstalowanego przez producenta nie wymagała podawania klucza, tu nie ma możliwości żadnych nielegalnych kombinacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak sformatować komputer przy użyciu płyty lub pendrive'a z systemem Windows 10, oraz czy usunięcie partycji z systemem spowoduje jej sformatowanie. Odpowiedzi wskazują, że opcja "USUŃ" w instalatorze Windows 10 usuwa partycję, a nie ją formatuje. Aby całkowicie wyczyścić dysk, należy najpierw usunąć partycję systemową, co stworzy nieprzydzielone miejsce, a następnie instalator automatycznie utworzy nowe partycje. Użytkownik rozważa również aktualizację z Windows 8.1 do 10, ale obawia się problemów z optymalizacją systemu po aktualizacji. Wskazówki dotyczące aktywacji systemu po czystej instalacji również zostały poruszone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA