logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Polo 1,2 54KM - Rosnący poziom płynu chłodniczego po odkreceniu korka zbiorn

KUBASUL 02 Wrz 2019 09:31 15270 6
REKLAMA
  • #1 18147247
    KUBASUL
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam
    Chciałbym się upewnić pewnej rzeczy...
    Wystawilem wg mnie sprawne aut i na sprzedaż... nic się z nim nie dzieje, normalnie chodzi jak trzeba i wg. Przyjechała kobieta z mechanikiem oglądać auto i wszystko ładnie pięknie do czasu kiedy mechanik odkrecil na goracym silniku (zrobił może z 5km) zbiorniczek płynu na zgaszonym silniku, poziom plynu podniósł się do tego stopnia że zaczął się wylewać, wg mnie to normalny objaw ale wg niego uszkodzona jest uszczelka pod głowicą,
    Może mi ktoś rozjaśnić sytuację? Dodam że później dolalem płynu i na goracym silniku i nawet węże się twarde nie robią kiedy zbiorniczek jest zakrecony. Temperatura nigdy nie przekracza 90 stopni
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18147295
    zenek65
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

W samochodach po około 2000r płyn na gorącym silniku może mieć około 110 stopni C , a na wskaźniku będzie pokazywać 90 .
    Po odkręceniu korka płyn może zacząć wrzeć ze względu na zmniejszone ciśnienie.
    Może to normalna sytuacja, ale może być też uszkodzenie.
    Aby się upewnić, samochód powinien obejrzeć fachowiec.
    Można zastosować jakiś wykrywacz spalin w płynie chłodniczym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18147298
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 18147307
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1659
    KUBASUL napisał:
    mechanik odkrecil na goracym silniku (zrobił może z 5km) zbiorniczek płynu na zgaszonym silniku, poziom plynu podniósł się do tego stopnia że zaczął się wylewać, wg mnie to normalny objaw ale wg niego uszkodzona jest uszczelka pod głowicą,

Nie znam układu chłodzenia w tym samochodzie, ale jeżeli układ ma poduszkę powietrza celowo pozostawioną w układzie przez producenta, to twierdzenie mechanika jest niezasadne - chce zbić cenę. Poza tym jest zasada, że na gorącym silniku z ciśnieniowym układem chłodzenia korka się nie odkręca.
    Dla wyjaśnienia dodaję, że u mnie w megance taka celowa poduszka powietrzna była stworzona w chłodnicy i ona powodowała wzrost ciśnienia w układzie (a tym samym wzrost temperatury wrzenia płynu) po otwarciu się termostatu (jak chłodnica zrobiła się gorąca) i wtedy odkręcenie korka na zbiorniku wyrównawczym mogło spowodować wyrzucenie płynu i przy okazji poparzenie.
  • REKLAMA
  • #5 18147309
    KUBASUL
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    I weź u takiego mechanika samochód zostaw... zdrowe auto by rozgrzebal...
    Dziękuję za szybkie odpowiedzi.
    Myślę że nie ma co kombinować z testerami skoro żadnego ubywania płynu nie ma czy mieszania z olejem ale zobaczymy
  • #6 18147399
    FordFokus123
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Jeśli była by uszkodzona uszczelka pod głowicą to raczej miał byś stan płynu chłodzącego wysoki więcej niż miałeś wlane i płyn zimny był by mętny/ a co do takiego wysokiego ciśnienia w zbiorniku może być korek podciśnienia nie sprawny lub zapowietrzony układ chyba że sprawne jest ogrzewanie w samochodzie to w tedy bym się nie zamartwiał/ zobacz jeszcze jak przejedziesz kilka kilometrów czy nie zagotowało sie w zbiorniku.
  • REKLAMA
  • #7 18147435
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3264
    Normalny objaw jakby wywalało przelewem na zakręcony korku to jest problem. W nim jest zawór ustawiony na 1 bar i takie ciśnienie jest dopuszczalne w układzie powyżej się otwiera i wyrzuca nadmiar kanałem z boku zbiornika. Tak więc jak po ostrej jeździe pod zbiornikiem nie jest mokro to jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wzrastającego poziomu płynu chłodniczego w VW Polo 1.2 po odkręceniu korka na gorącym silniku. Użytkownik zauważył, że po odkręceniu korka płyn zaczyna się wylewać, co mechanik zinterpretował jako możliwy uszkodzenie uszczelki pod głowicą. Uczestnicy dyskusji wskazali, że wzrost poziomu płynu może być normalnym zjawiskiem związanym z ciśnieniem w układzie chłodzenia, a niekoniecznie oznaczać usterkę. Zasugerowano, aby sprawdzić układ chłodzenia pod kątem ewentualnych nieszczelności oraz użyć testera do wykrywania spalin w płynie chłodniczym, jeśli pojawią się inne objawy. Podkreślono również, że na gorącym silniku nie powinno się odkręcać korka od płynu chłodzącego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA