Czy ktoś może mi przesłać schemat wyprowadzeń dla tranz. BDP 285 i 286 i podać zamienniki.Bo babka w sklepie dała mi BD 911 i 912. I nie wiem czy są odpowiednie.
zapewne chodzi o wzmacniacz.jak kolega wspomnial 911,912 za lepsze katalogowo maja 90W i nieco wieksze napiecie.sam zawsze takie pakuje i zawsze dziala.chyba ze masz uwalone driwery to ione od szlagu poleca.
✨ Dyskusja dotyczy schematów wyprowadzeń tranzystorów BDP285 i BDP286 oraz ich zamienników BD911 i BD912. Tranzystory BDP285 i BDP286 mają wyprowadzenia w kolejności BCE patrząc od przodu. BD911 i BD912 są uznawane za lepsze zamienniki o wyższej mocy (około 90W) i większym napięciu katalogowym, często stosowane w stopniach końcowych wzmacniaczy. Alternatywnie można użyć polskich tranzystorów BD395 i BD396. Wzmacniacze z tymi tranzystorami są dość elastyczne pod względem stosowania różnych typów tranzystorów. Wzmacniacze sterujące (drivery) to zazwyczaj tranzystory BD139 i BD140, które są odpowiednie i niezawodne. Temat został uznany za zamknięty po potwierdzeniu zgodności i przydatności zamienników. Wygenerowane przez model językowy.