logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Brak obrazu z PC na TV przez HDMI - uszkodzony kabel czy TV?

Fiftyy5050 01 Paź 2019 11:13 2952 33
REKLAMA
  • #1 18195747
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich, jestem tu nowy. Spróbuję opisać mój problem.
    Otóż rozchodzi się o obraz przesyłany z komputera na tv poprzez kabel HDMI.
    Komputer startuje normalnie, wszystko cacy, ale na ekranie jest czarne tło.
    Dodam, ze kable zmieniłem, próbowałem na innym tv i to samo. Czasami po kilku restartach zaskoczy normalnie i obraz jest. Żadnych problemów podczas grania nie zauważam, z obrazem jest wszystko ok.
    Zauważyłem też, że gdy go włączę a obrazu nie ma, przełączam pilotem "input" z HDMI1 na HDMI2 gdzie mam podłączoną konsolę, i wrócę znowu do HDMI1 i obraz się pojawia. Albo go włączę (tv) i wyłączę to też się pokaże obraz (czasami trzeba tv wyłączać i włączać z 10x). Pomóżcie, bo mi ręce opadły. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18195827
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Zamieniałeś wtyki konsoli i komputera czy będą podobne objawy na złączu HDMI1 gdy będzie podłączona konsola?
  • REKLAMA
  • #3 18196003
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Zmienialem wtyki. Nie zależnie od tego w jakim gnieździe jest kabel od kompa, obrazu brak. Z konsola problemu nie ma. Włączam konsole, włączam tv, obraz z konsoli od razu jest. Teraz wlasie kompa wyłączyłem. Znow nie bylo obrazu. Przeoczyłem na antenę od tv, normalnie program telewizyjny leci. Wracam do hdmi1 (komp) obraz powrocil. Trzymajcie mnie 🤔🤔
  • #4 18196659
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 194
    A na komputerze masz włączone używanie kilku ekranów?
  • #5 18196791
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Nie. Ustawione tylko na jeden ekran. Czasem tez tak jest, ze np kiedy juz wszystko dziala, i zmienię na sygnal od konsoli, żeby sprawdzić np stan pobierania, i chce wrocic spowrotem na hdmi 1, znow brak obrazu. Wylacze tv włącze jeszcze raz, i obraz jest.
  • #6 18196803
    Borygo123
    Poziom 28  
    No i dlatego nic nie widzisz. Skonfiguruj ustawienia wielu monitorów i będziesz widział obraz na TV.
  • REKLAMA
  • #7 18197093
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    Fift....
    Sprobuj na klawiaturze FN F4 służą do przełączania sygnału obrazu
  • #8 18197332
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Wlasnie wszedłem w ustawienia wielu monitorów. I mam ustawiony tylko jeden, jako podstawowy LG. I on jest "priorytetowy"

Dodano po 1 [minuty]:

Nic to nie pomaga:/
    Myślałem, zeby moze bios zaktualizować ...ale raczej to chyba nie ma nic wspólnego..
  • REKLAMA
  • #9 18197339
    Borygo123
    Poziom 28  
    Skonfiguruj wiele monitorów i będziesz miał obraz na TV. To moje ustawienia dla karty NVidia.
    Brak obrazu z PC na TV przez HDMI - uszkodzony kabel czy TV?
  • #10 18197347
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Konsola i pc sa podłączone do tego samego tv. Mam takie opcje : Brak obrazu z PC na TV przez HDMI - uszkodzony kabel czy TV? Brak obrazu z PC na TV przez HDMI - uszkodzony kabel czy TV?
  • #11 18197357
    Borygo123
    Poziom 28  
    A TV masz włączony i ustawione na nim źródło sygnału na te które podłączone jest do komputera? Jakim kablem masz podłączony TV z komputerem (chyba HDMI). Czy tan kabel do komputera podłączony jest do tej samej karty graficznej z której obecnie korzystasz? (zamieść zdjęcie komputera z tyłu, tam gdzie wychodzą wszystkie wtyczki).
  • #12 18197386
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Tak. Mam ustawiony tylko tv, kabel oczywiście hdmi. Próbowałem juz na 3 różnych kablach, i takie same rezultaty. Wtyczka oczywiście podpieta pod gtx (jest tam tylko jedno wejście hdmi na gtx 1080ti)
    Kiedys mialem podobny problem, ale zmieniłem kabel i miesiąc czasu był spokoj. Żadnego problemu z czarnym ekranem.. i teraz od tygodnia znow to samo. Mialem podkrecony i7 8700k do 5.1 ghz... myślałem, ze może proc potrzebuje duzo energii a zasilacz tego nie dostarcza (600w) ale zresetowalem bios, i nic to nie dalo
  • #13 18197399
    Borygo123
    Poziom 28  
    Zamieść zdjęcie tyłu komputera i dokładny model karty graficznej, bo jakoś się nie rozumiemy. Karty graficzne nie mają wejść, mają wyjścia i jeszcze nie spotkałem takiej która by miała tylko jedne wyjście.
  • #14 18197497
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Zle to ujalem. Chodziło mi o jedno hdmi :) reszta to jakies duze wyjścia na ten gruby wtyk ;p nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa. Karta to gtx 1080ti od kfa2. [img-0]

Dodano po 1 [minuty]:

• #15 18197594
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ta karta posiada wyjścia
    3x Display Port,
    1x HDMI.

Telewizor podłącz do HDMI kablem HDMI-HDMI. Monitor do złącza Display Port (DP). W zależności jakie wejścia ma monitor użyj kabla DP-DP lub DP-HDMI (możesz użyć też przejściówek DP-HDMI). Aby włączyć tryb wiele monitorów oba urządzenia muszą być podłączone jednocześnie do komputera.
  • #16 18197601
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Ale ja nie mam monitora. Mam tylko PC podłączony do tv :) o to sie rozchodzi:))
  • #17 18197613
    Borygo123
    Poziom 28  
    A ha. To trzeba było to wyraźnie na początku napisać, bo cały czas myślałem się, że chcesz używać TV jako dodatkowego ekranu. W jakiej kolejności uruchamiasz całą tą instalację? Jeśli najpierw komputer a później przełączasz na TV źródło sygnału na komputer to masz prawo nie widzieć obrazu, gdyż karta nie widzi na czym ma wyświetlać. Włącz w pierwszej kolejności TV, przełącz się na wejście od komputera i wtedy włącz komputer. Powinieneś widzieć obraz.
  • #18 18197616
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Moj błąd.
    Więc robię to w sposób następujący.
    Włączam najpierw tv, źródło sygnalu mam juz ustawione na to z komputera.
    Komputer wlaczam. Pojawia sie brak sygnalu, następnie po 10 sekundach info o braku sygnału znika, i ekran robi sie czarny. I tak sobie mogę czekac do nocy. Dopiero jak zmienie zrodlo, na inne np konsoli,czy anteny, i wrócę spowrotem na źródło z pc, obraz juz jest. Lub jak wylacze i wlacze tv. Dodam jeszcze, ze czasem sie zdarza tak ze kiedy juz mam obraz z pc, i chce zmienić na tv, i po chwili znow zmienię na źródło obrazu z pc, wyskakuje brak sygnalu... nie mam pojęcia zielonego ocb
  • #19 18197635
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    Tyle postów, a nikt nie zapytał jaki model telewizora. Może ma coś z oprogramowaniem i problem jest ogólnie znany dla tego modelu i nic nie da się zrobić.
  • #20 18197674
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    icosie napisał:
    Tyle postów, a nikt nie zapytał jaki model telewizora. Może ma coś z oprogramowaniem i problem jest ogólnie znany dla tego modelu i nic nie da się zrobić.

Tv LG :) przez przeszlo 2 lata nie bylo żadnych problemów. Na źródle sygnalu konsoli, takich problemów nie mam. Obraz jest zawsze
  • #21 18197679
    icosie
    Poziom 34  
    Model, nie firmę, że LG to już sobie znalazłem...

W ustawieniach telewizora nie ma jakiejś opcji dotyczącej HDMI?
    Nie aktualizowałeś sterowników do GTX-a ostatnio?
    Jakiej długości są kable HDMI?
  • #22 18197716
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    icosie napisał:
    Model, nie firmę, że LG to już sobie znalazłem...

W ustawieniach telewizora nie ma jakiejś opcji dotyczącej HDMI?
    Nie aktualizowałeś sterowników do GTX-a ostatnio?
    Jakiej długości są kable HDMI?

Model tv to
    42LS5600-ZC
    Wszystkie opcje jakie sa dostępne przepatrzylem, ale nie ma nic o ustawieniach wejsc hdmi etc.
    Sterowniki mam najnowsze, próbowałem juz nawet na starszych...i to samo. Kabel ma długość 1.5 metra.
  • #23 18197720
    icosie
    Poziom 34  
    No to ciekawe zjawisko, sprawdź jak się zachowuje komputer na jakimś linuxie z LIVE CD.

Jeżeli będzie to samo to nie kwestia sterowników czy ustawień na komputerze, tylko możliwe uszkodzenie karty graficznej.

Też warto by sprawdzić z innym Tv czy problem jest identyczny, zanim będziesz wysyłał kartę do naprawy.
  • #24 18197728
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Na innym tv jest dokładnie ten sam problem. Czyli problem z tv bym wykluczyl... niewiem czy mi teraz przyjmą gwarancję , bo mam blok wodny zalozony... karta ma niespełna 3 miesiące... 3d marki fur marki przechodzi bez problemu z zegarami 2000 max temp. 47 stopni
  • #25 18197737
    icosie
    Poziom 34  
    Jak możesz to potestuj na LIVE CD z Linuxem. Jeżeli tu okaże się, że jest ok, to masz coś ze sterownikami lub Windowsem.
    Jeżeli tu też będzie problem, to zostaje karta, bo reszta już sprawdzona.

No ewentualne przełożenie innej karty i testy.
  • #26 18197747
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Niestety linuxa nie mam...
    Ale byc moze problem tkwi w sterownikach, lub rzeczywiście w windowsie. Niewiem czemu, ale wszystkie programy tj. Daemon, ccleaner itp działają okej. Ale programy użytkowe plyty głownej (rgb fusion, aorus engine, easy tune itp) nie chcą dzialac, tzn program przestał działać. Może rzeczywiście cos z winem lub rejestrem 🤔
  • #27 18197753
    icosie
    Poziom 34  
    LIVE CD z Linuxem ściągasz z internetu, tworzysz bootowalnego pendrive (np. Rufusem) i wybierasz w BIOS, żeby komputer startował z niego.

Płyta główna ma wyjście HDMI? Można spróbować zobaczyć co dzieje się na zintegrowanej karcie graficznej, bo procesor ją ma.
  • #28 18197757
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Tak ma. Tylko wpierw przełącze w biosie te opcje z auto na enabled. Zobaczymy co sie stanie
  • #29 18197950
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ja jeszcze bym podłączył TV do gniazda DP któregoś skrajnego portu.
  • #30 18198022
    Fiftyy5050
    Poziom 6  
    Niestety ten model tv nie obsluguje wejść dp

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem obrazu na telewizorze po podłączeniu komputera przez kabel HDMI. Po kilku próbach i restartach obraz czasami się pojawia, ale często znika. Użytkownik wymienia kable HDMI i testuje na innym telewizorze, jednak problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień wielu monitorów, konfiguracji karty graficznej oraz kolejności uruchamiania urządzeń. Ostatecznie okazuje się, że problemem było uszkodzone gniazdo HDMI na karcie graficznej, a obraz działa poprawnie na wyjściach DisplayPort.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA