logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alcatel OT311 - brak wykrywania karty SIM po flashowaniu i wgraniu eeproma

tomasz3003 20 Wrz 2005 00:59 1161 8
REKLAMA
  • #1 1833130
    tomasz3003
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.
    Wkładałem kilka kart i to samo: sprawdź kartę sim..
    Stało się tak po flashowaniu i wgraniu eeproma. Wcześniej był trupem. W programie "alcatel service software" robsona po połączeniu nie pokazywał imeia, tylko napis imei: encrypte czy coś podobnego. Po wgraniu oprogramowania załącza się, ale nie widzi sim.
    Podejrzewam, że to wina eeproma, ale oryginalny ma coś z numerem imei i jak go wgrywam, to telefon nie włącza się.

Czy jest jakiś program, który naprawia tą usterkę?
  • REKLAMA
  • #2 1833369
    seba_666
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Ja raczej stawiałbym na HW - serwisówka do łapy i grzej co trzeba ewentualnie wymień. Nie pamiętam czy w tym szrocie jes filtr od czytnika SIM, ale jeśli jest to grzej właśnie jego chociaż pewnie już dawno po padach i czeka go wymiana. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1833705
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    Nie hw tylko soft - zreanimowałeś bez oryginalnego eeproma to i masz taki komunikat.
  • REKLAMA
  • #4 1834234
    seba_666
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    W takim układzie kolego napisz skąd ma wziąć oryginała skoro oryginał jest uwalony... A do tego co to za historia z tym eepromem w alcatelach? Jakiś gościu wziął po mojej naprawie alcatela do simlocka i też powiedział że bez oryginalnego eeproma nie zrobi. Tak się zastanawiam co ma piernik do wiatraka ale w tym ustrostwie może być różnie bo nie tykam się z regóły alcteli z uwagi na to że: 1) jest to złom, 2)mało kto ma. Proszę o wyjaśnienie.
  • #5 1834546
    sim
    Poziom 28  
    Ocena: 7
    No teraz to już oryginała nie ma, ale przed przeróbkami był i trzeba kopię było zrobić eepka, dograć firmware wrzucić starego eeproma i jest 90% że zadziała.
    Teraz to trzeba jakiegoś reanimatora; klonowanie; etc.
    nie sprawdzałem jaki działa.

Gościu nie chciał ci robić, bo dużo czasu to zajmie i efekt nie pewny.
    Być może są narzędzia nie za free do odbudowy tech-zone w tym modelu, ale teraz to już po czasie.
    10% że flash uszkodzony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1834633
    adelqaa
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    szkoda zabawy... teh uwalony na 99,99% byc moze pomyslales wczesnieej i zczytales?
  • #7 1835804
    tomasz3003
    Poziom 14  
    zczytałem wcześniej eeprom i flash, ale co z tego, jak ten zczytany już miał błędy. Nie odczytywał prawidłowo numeru imei. Jak go wgrywam spowrotem, to telefon wcale się nie chce załączyć. Jak wgrywam z innego dobrego telefonu to startuje, ale nie widzi sim. Szukam sposobu, żeby jakoś programowo zreanimować ten tel, ale jeśli jest tak jak mówicie, to chyba trzeba go zostawić na dawcę organów.
    dzięki za odpowiedzi, może jeszcze ktoś walczył z takim przypadkiem?
  • #8 1985276
    legionalt
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    powinno byc raczej 4.01 a nie 4.10... Na supporcie twistera nie ma takiej wersji mcu, jest 4.01...
  • #9 1986159
    tomasz3003
    Poziom 14  
    Niestety nie dałem rady telefonu przywrócić do czasów młodości. Próbowałem wgrywać soft zjeszcze chyba z 2 innych sprawnych sztuk, ale ciągle nie widział sim. "adelqaa" miał rację, tech-zone uszkodzony, nie udało mi się odbudować. Dziwne te alcatele... Mój poszedł na części.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Po flashowaniu i wgraniu eeproma do telefonu Alcatel OT311 pojawił się problem z wykrywaniem karty SIM – urządzenie wyświetla komunikat „sprawdź kartę SIM”. Przed flashowaniem telefon był nieaktywny, a w programie serwisowym Alcatel Service Software IMEI był zaszyfrowany („imei: encrypte”). Próby wgrania oryginalnego eeproma kończyły się brakiem uruchomienia telefonu, natomiast wgranie eeproma z innego egzemplarza powodowało start, ale brak wykrycia SIM. Dyskusja wskazuje na uszkodzenie pamięci EEPROM, a konkretnie tech-zone, co uniemożliwia prawidłową reanimację urządzenia. Brak oryginalnej, poprawnej kopii eeproma oraz uszkodzenie tech-zone są głównymi przyczynami problemu. Próby naprawy programowej nie przyniosły efektu, a sprzętowe uszkodzenia czy filtr czytnika SIM również są brane pod uwagę, jednak dominującą przyczyną jest uszkodzony eeprom. W efekcie telefon został przeznaczony na części zamienne. Wskazano, że do naprawy potrzebne byłyby specjalistyczne narzędzia do odbudowy tech-zone, które nie są powszechnie dostępne i mogą być płatne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA