logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak podłączyć switch do routera i gniazdka RJ45 w domu?

xelektronikx 16 Paź 2019 22:16 912 4
  • #1 18223238
    xelektronikx
    Poziom 4  
    Ocena: 3
    Witam
    Jako iż do konca roku bedzie podlaczany do mnie swiatlowod, to planuje troche pozmieniac okablowanie w domu
    Narazie w domu jest router ale chce dodac do niego switch
    W domu bedzie podlaczenie do sieci bezprzewodowe i przewodowe wiec router musi byc
    W pokoju nr 1 bedzie switch i router
    Pokoj nr 1 bedzie wyposazony w gniazka 2x rj45
    Pokoj nr 2 bedzie mial takie same gniazdka
    I teraz pytanie jak to wszystko podlaczyc by dobrze i bezproblemowo dzialalo,
    Mam plan aby gniazdka rj45 z pokoju nr 1 polaczyc z gniazdkami rj45 z pokoju nr 2 (oczywiscie kable beda poprowadzone w listwach przypodlogowych)
    Nastepnie do gniazdka w pokoju nr 1 wpiac kable od switcha, aby internet w gniazkach w pokoju nr 2 byl,
    Router narazie zostaje stary -300mbs do czasu podlaczenia swiatlowodu
    Czy kabel wan mam podlaczyc do routera i pierwszy port routera polaczyc z pierwszym portem switcha aby wszystko dzialalo?
    Nie chce niepotrzebnie obciazac routera, gdyz w przyszlosci pojawia tez sie takie gniazdka w innych pokojach,
    Pozdrawiam
  • #2 18223260
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Port LAN w routerze (zazwyczaj jest ich kilka) łączysz ze switchem. Następnie każde gniazdo RJ45 w ścianie łączysz osobnym przewodem ze switchem. Pozwoli to uzyskać maksymalną przepustowość pomiędzy urządzeniami w LAN.
  • #3 18223297
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    Do każdego gniazda osobny kabel. Router - switch 1:1
  • #4 18223301
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    Każde gniazdo w ścianie łączy osobny przewód z portem w switchu. Podwójne gniazdo = dwa kable do switcha i zajęte dwa porty w switchu.
    Switch łączysz jednym kablem z którymś z portów LAN w routerze.
REKLAMA