logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać kod do mikrokontrolera za pomocą USBasp?

Adrianmech 22 Paź 2019 19:45 669 10
REKLAMA
  • #1 18233631
    Adrianmech
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam,
    Chciałbym wykonać taki projekt:

Nie wiem tylko jakiego programu komputerowego użyć do wgrania tego kodu z linku powyżej. Zakupiłem programator USBasp taki jak w załącznikach. Chciałbym żeby współpracował ten program komputerowy z programatorem. Proszę o to by ktoś pomógł mi przejść przez zaprogramowanie mikrokontrolera. Z resztą sobie poradzę. Potrzebne na projekt przejściowy na studia. Jak wgrać kod do mikrokontrolera za pomocą USBasp? Jak wgrać kod do mikrokontrolera za pomocą USBasp?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18233659
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18233911
    Adrianmech
    Poziom 8  
    Będę się wzorować na tym blogu: https://mirekk36.blogspot.com/2015/07/eclipse-start-plus-pierwszy-program.html?m=1

Jutro prawdopodobnie przychodzi płytka stykowa i wyświetlacz więc zobaczymy czy coś wyjdzie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18234166
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18234355
    Adrianmech
    Poziom 8  
    To jest program napisany z użyciem Arduino HAL. USBasp będzie Ci potrzebny tylko do wgrania bootloadera z poziomu Arduino IDE, a później programujesz przez UART, poprzez konwerter UART/USB.

Czy program eclipse sobie z tym poradzi?
  • #7 18234491
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #10 18244615
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat programowania mikrokontrolera za pomocą programatora USBasp. Otrzymuje sugestie dotyczące użycia programów takich jak avrdude, Eclipse oraz Atmel Studio. Wskazano, że USBasp jest potrzebny do wgrania bootloadera z poziomu Arduino IDE, a następnie programowanie można przeprowadzić przez UART z użyciem konwertera UART/USB. Użytkownik informuje, że projekt został zrealizowany na Arduino Nano, co zakończyło się sukcesem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA