logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana płyty w SONY KD55X9005C - czy potrzebne dodatkowe kroki?

bumi1212 04 Lis 2019 03:13 2022 5
REKLAMA
  • #1 18257226
    bumi1212
    Poziom 1  
    Witam!

W telwizorze Sony kd55x9005c padła mi płyta główna - wg. autoryzowanego serwisu jest do wymiany
    Naprawę wycenili mi na prawie 2 tys. pln (telewizor pół roku po gwarancji). Oczywiście zrezygnowałem z naprawy.

Jestem zupełnie zielony w temacie więc proszę o wyrozumiałość

Czy jeżeli uda mi się zdobyć identyczna, używaną (ale sprawną) płytę z identycznego telewizora, to wystarczy je podmienić?
    Czy po takiej wymianie trzeba jeszcze coś wgrywać do telewizora (jakieś oprogramowanie), czy też w jakiś sposób adoptować drugą płytę komputerem?

Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 18257287
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    Jeśli koledze padła płyta główna, to najtaniej kupić sprawną, używaną i zamontować. Jeśli płyta będzie identyczna, to nie trzeba nic zmieniać w ustawieniach.
    Nie napisał kolega jakie jest oznaczenie płyty. Domniemam, że to 1-894-595-12, lecz niech kolega sobie sprawdzi. Płytę można kupić na znanym portalu aukcyjnym. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 18259341
    bulion24
    Poziom 10  
    Tak, dokładnie ten nr
    Znalazłem taką płytę z dokładnie tego modelu, wygląda identycznie, ale jej nr to 1-894-595-11, a więc różni się ostatnią cyfrą
    Czy będzie ona pasować ?

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 18259660
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ta różnica jest niewielka, jeśli wizualnie jest taka sama chodzi mi o ilość i rozmieszczenie złącz, to powinna zadziałać bez jakiejkolwiek ingerencji w tryb serwisowy. Natomiast nawet jakby trzeba było coś zmienić w trybie serwisowym, to chętnie pomożemy. Nie ma problemu. Pamiętaj tylko żebyś sobie nie uszkodził tej nowej (używanej) płyty podczas rozpakowywania lub samego montażu w TV, a konkretnie chodzi mi o ładunki elektrostatyczne, bo najczęściej takie operacje robi się w pokoju z dywanem. Jak masz zamontowany termopad pod starą uszkodzoną płytą główną, to nie zapomnij go przełożyć na nową płytę, bo często kupuje się płyty bez termopadu. Termopad, to najczęściej taki kloce z takiej miękkiej lepkiej gumy, jakbyś nie wiedział oczywiście :-) Pozdrawiam i powodzenia. Daj znać czy się udało naprawić.
  • REKLAMA
  • #5 18259695
    bulion24
    Poziom 10  
    Dzięki za odpowiedź.
    Niestety sprzedawca tej płyty poinformował mnie, że najprawdopodobniej ta płyta nie będzie pasować do mojego telewizora "bo prawdopodobnie mam inny panel". Trochę mnie to dziwi, że w identycznym modelu telewizora były dwa różne panele... może i tak nie znam się. A na próbę niestety sprzedać mi nie chcą.
    Jak na razie więc pozostaje mi czekać - może gdzieś się taka płyta kiedyś trafi.
    Pozdrawiam!
  • #6 18259777
    tomtim123
    Poziom 37  
    bulion24 napisał:
    Dzięki za odpowiedź.
    Niestety sprzedawca tej płyty poinformował mnie, że najprawdopodobniej ta płyta nie będzie pasować do mojego telewizora "bo prawdopodobnie mam inny panel". Trochę mnie to dziwi, że w identycznym modelu telewizora były dwa różne panele... może i tak nie znam się. A na próbę niestety sprzedać mi nie chcą.
    Jak na razie więc pozostaje mi czekać - może gdzieś się taka płyta kiedyś trafi.
    Pozdrawiam!

To szukaj takiej jak ma być.
REKLAMA