logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Latanie Mavic Mini w strefie lotniska - jak ominąć GPS?

gruszon18 19 Lis 2019 12:52 2652 7
REKLAMA
  • #1 18287477
    gruszon18
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam użytkownikow. Zakupiłem sobie Mavica Mini jako pierwszego drona. Problem polega na tym że nie mogę sobie ni. Koło domu polatać bo mieszkam 10 km od lotniska i jestem w strefie. Co gorsza dosłownie strefa nie daleko się kończy a ja jedynie chciałem się trochę pouczyć latania nim będąc na swoim podwórku bez potrzeby wyjazdu z domu. O ile w domu uruchamialem drona (nie ściągnął lokalizacji Gps) to i w pracy udało mi się nim trochę polatać. Ale w domu mam za mało miejsca a w pracy nie jestem po to aby sobie dronem latać. Czytałem o jakichś aplikacjach na telefon które blokują Gps czy też zmieniają lokalizację ale wydaje mi się że chodzi o odbiornik czy też nadajnik Gps który jest w dronie lub też w aparaturze sterującej. Czy są jakieś sposoby na to? Nie ukrywam że przez to trochę mina mi zrzedła bo liczyłem na fajna zabawę
  • REKLAMA
  • #2 18287506
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 930
    Nie ma, zostaje zagłuszanie sygnału GPS, ale to nielegalne i karalne. W sumie tak samo, jak i łamanie przepisów lotniczych. Nawet nie zdajesz sobie sprawę z konsekwencji...
  • REKLAMA
  • #3 18287669
    gruszon18
    Poziom 11  
    To nie tak ze chce stwarzac zagrożenie czy zakłócać coś. Chodzi mi o lekkie nagiecie reguł.. Coś w stylu jazdy 60 kmh w terenie zabudowanym. Reguły są dla wszystkich, ale nie jestem z tych którzy są na tyle bezmyślni aby je łamać do tego stopnia aby stwarzać zagrożenie. Zwyczajnie nie chce jeździć nie wiadomo gdzie aby sobie dronem móc polatać. Rozumiem gdy restrykcje obejmowały np od 50 metrów w górę gdzie ja nawet nie chciałbym latać na tą wysokość.. To miała być dla mnie hobbistyczna rozrywka a jest faktycznie dla mnie nie osiągalna w tym momencie.
  • REKLAMA
  • #4 18287880
    Dziarski Hank
    Poziom 34  
    Ocena: 930
    Nie naginasz reguł. To niestety jest 0/1 - albo je łamiesz, albo przestrzegasz. Z prawem lotniczym to nie to samo, co z drogowym. Pozostaje Ci chyba zakup modelu bez GPS i "palenie głupa" w razie czego na własne ryzyko.
  • REKLAMA
  • #5 18287981
    1 PAWEL
    Poziom 42  
    Ocena: 1364
    Dron Mavic Mini w opcjach ustawień aparatury nie masz z GPS i bez GPS ?
  • #6 18287982
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    gruszon18 napisał:
    To nie tak ze chce stwarzac zagrożenie czy zakłócać coś. Chodzi mi o lekkie nagiecie reguł.. Coś w stylu jazdy 60 kmh w terenie zabudowanym.

Nie w tym wypadku. Jak cię złapią na drodze, to czeka cię mandat.
    Jak zakłócisz ruch lotniczy, to nawet bez konsekwencji, 3 lata wakacji.

Kolego, naprawdę nie ma problemu, by takiego drona wziąć ze sobą i podjechać gdzieś te parę kilometrów dalej, gdzie będzie pusta łąka, żadnych stref zakazów lotu i ryzyka problemów. Taki dystans pokonasz bez problemu autobusem czy nawet rowerem.

Jak chcesz ćwiczyć latanie w domu, to podłącz swoją aparaturę do komputera, ściągnij sobie symulator modeli RC - są nawet darmowe, a można kupić też wypasiony produkt w sklepie modelarskim - i lataj sobie w domu treningowo.

Widzisz, o ile w ruchu drogowym, przy takim przewinieniu drobnym, możesz liczyć na wyrozumiałość policjanta, to w ruchu lotniczym pracują niestety osoby bez poczucia humoru. Podobno to wymóg przy składaniu CV.
    Naruszasz procedury - nie ma przebacz. W takich wypadkach śledztwo jest obowiązkowe.

Zwróć uwagę, jak ostro policja reaguje, gdy ktoś np. mignie laserkiem pilotom po oczach. Uwierz, że w przypadku naruszenia przestrzeni powietrznej, potraktują to dużo surowiej. I nawet jeżeli nie przylepią ci "wakacji" państwowych, to nie chcesz pokrywać kosztów np. godziny przestoju lotniska, bo sprawdzają czy nie było zagrożenia.
  • #7 18296880
    gruszon18
    Poziom 11  
    Panowie. Z góry dziękuję za aktywność w temacie. Ale żebyśmy się rozumieli. Strefa o której mówię w swoich postach to strefa stworzona przez producenta mojego drona czyli Dji. Wszystko wyszło po czasie. Bo dron jakiego kupiłem był świeżo po premierze i większość "defektów" dopiero wychodzi. Strefy wprowadzili ze względu na bezpieczeństwo ( było w wiadomościach ostatnio ze komuś uciekł dron w Los Angeles albo jakimś innym mieście, nie pamiętam, dron automatycznie wylądował na środku pasa na lotnisku). Geozones bo o tym mowa zwyczajnie to ich wymysł bo chcą zwyczajnie mieć czyste ręce w przypadku jakich kolwiek sytuacji jak właśnie ta z dronem o której wspomniałem. Temat założyłem dlatego że obecnie oprogramowanie drona jest jeszcze w fazach dopracowania. Bo np w modelach wypuszczonych wcześniej była jedna aplikacja do obsługi kilku dronów a Mavic mini ma własną. W tamtej aplikacji jest możliwość uzyskania autoryzacji do lotu w strefie o której mówię. Nie odplatna, bez żadnych problemów jedynie czasowo trzeba to zgłosić. Chodzi o to że aplikacja zwyczajnie nie jest jeszcze przystosowana aby móc zarejestrowac lot drona. Wniosek można wypełnić online przez komputer ale jeszcze nie zaktualizowali swoich baz danych etc etc o model Mavic Mini. Zaciągnąłem języka na forum anglojęzycznym i wiele mi się udało właśnie w tym temacie dowiedzieć. Tak samo jak i wielu innym użytkownikom z Polski bo z kilkoma miałem okazję wymienić spostrzeżenia. I tak jak mowie. Strefa o której mówię, w której mieszkam nie jest nałożona przez przepisy związane z lotnictwem tylko zwyczajnie przez producenta drona bo chcą mieć czyste ręce, dbają o politykę firmy bo w Ameryce miały miejsce incydenty związane z sabotażami na lotniskach z udziałem dronów tejże firmy. I to akurat treść zawarta w cytacie wypowiedzi oficjela z firmy Dji który wypowiedział się właśnie w temacie tych całych stref autoryzacji. I jak najbardziej nie ma problemu pojechać gdzieś. Jedynie dla mnie to jakieś 45 minut jazdy do miejsca gdzie nie będę nikomu zawadzac i nie będę lazic obcemu chłopu po polu. Zwyczajnie nie mam na to czasu. Dron to miało byś hobbystyczne zajęcie wolnego czasu, wyjść na dwór zrobić kilka fotek i do domu. A w taki sposób na tą chwilę muszę poświęcać wolny czas którego mam mało i jechać gdzieś gdzie strefy nie ma. Wystarczyło mi kupić inny model drona, nie ważne czy z GPS czy nie. Innej marki dron z GPS i bym tego tematu nie zakładał. Ta sama sytuacja z dronem bez Gps tylko że gorzej by się nim latalo. A kupić jakiegoś drona Dji ala Dji spark czy każdy inny który korzystał ze starej aplikacji wtedy jedynie komplikacją było by zgłoszenie że chce nim latać w strefie autoryzacji. Dziękuję za odpowiedzi i udzielanie się w temacie. Pozdrawiam
  • #8 18296886
    gruszon18
    Poziom 11  
    Panowie. Z góry dziękuję za aktywność w temacie. Ale żebyśmy się rozumieli. Strefa o której mówię w swoich postach to strefa stworzona przez producenta mojego drona czyli Dji. Wszystko wyszło po czasie. Bo dron jakiego kupiłem był świeżo po premierze i większość "defektów" dopiero wychodzi. Strefy wprowadzili ze względu na bezpieczeństwo ( było w wiadomościach ostatnio ze komuś uciekł dron w Los Angeles albo jakimś innym mieście, nie pamiętam, dron automatycznie wylądował na środku pasa na lotnisku). Geozones bo o tym mowa zwyczajnie to ich wymysł bo chcą zwyczajnie mieć czyste ręce w przypadku jakich kolwiek sytuacji jak właśnie ta z dronem o której wspomniałem. Temat założyłem dlatego że obecnie oprogramowanie drona jest jeszcze w fazach dopracowania. Bo np w modelach wypuszczonych wcześniej była jedna aplikacja do obsługi kilku dronów a Mavic mini ma własną. W tamtej aplikacji jest możliwość uzyskania autoryzacji do lotu w strefie o której mówię. Nie odplatna, bez żadnych problemów jedynie czasowo trzeba to zgłosić. Chodzi o to że aplikacja zwyczajnie nie jest jeszcze przystosowana aby móc zarejestrowac lot drona. Wniosek można wypełnić online przez komputer ale jeszcze nie zaktualizowali swoich baz danych etc etc o model Mavic Mini. Zaciągnąłem języka na forum anglojęzycznym i wiele mi się udało właśnie w tym temacie dowiedzieć. Tak samo jak i wielu innym użytkownikom z Polski bo z kilkoma miałem okazję wymienić spostrzeżenia. I tak jak mowie. Strefa o której mówię, w której mieszkam nie jest nałożona przez przepisy związane z lotnictwem tylko zwyczajnie przez producenta drona bo chcą mieć czyste ręce, dbają o politykę firmy bo w Ameryce miały miejsce incydenty związane z sabotażami na lotniskach z udziałem dronów tejże firmy. I to akurat treść zawarta w cytacie wypowiedzi oficjela z firmy Dji który wypowiedział się właśnie w temacie tych całych stref autoryzacji. I jak najbardziej nie ma problemu pojechać gdzieś. Jedynie dla mnie to jakieś 45 minut jazdy do miejsca gdzie nie będę nikomu zawadzac i nie będę lazic obcemu chłopu po polu. Zwyczajnie nie mam na to czasu. Dron to miało byś hobbystyczne zajęcie wolnego czasu, wyjść na dwór zrobić kilka fotek i do domu. A w taki sposób na tą chwilę muszę poświęcać wolny czas którego mam mało i jechać gdzieś gdzie strefy nie ma. Wystarczyło mi kupić inny model drona, nie ważne czy z GPS czy nie. Innej marki dron z GPS i bym tego tematu nie zakładał. Ta sama sytuacja z dronem bez Gps tylko że gorzej by się nim latalo. A kupić jakiegoś drona Dji ala Dji spark czy każdy inny który korzystał ze starej aplikacji wtedy jedynie komplikacją było by zgłoszenie że chce nim latać w strefie autoryzacji. Dziękuję za odpowiedzi i udzielanie się w temacie. Pozdrawiam

Dodano po 1 [minuty]:

Znalazłem rozwiązanie w internecie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Mavic Mini napotkał problem z lataniem w pobliżu lotniska, gdzie obowiązują strefy geograficzne ograniczające dostęp do lotów dronami. Wskazano, że nielegalne jest zagłuszanie sygnału GPS, a łamanie przepisów lotniczych może prowadzić do poważnych konsekwencji. Użytkownik rozważał możliwość uzyskania autoryzacji do lotu w strefie, jednak zauważył, że oprogramowanie drona jest w fazie dopracowania. Wskazano na alternatywne rozwiązania, takie jak korzystanie z symulatorów RC do ćwiczenia umiejętności latania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA