logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit WIA 122 - Pralka nie chce ruszyć / miga dioda 1 cyklu prania

Dobrodus 20 Lis 2019 18:53 2061 7
REKLAMA
  • #1 18290271
    Dobrodus
    Poziom 7  
    Witam,

Zazwyczaj po włączeniu pralka zaczynała pranie już po kilku sekundach, Dzisiaj nie ruszyła. Cały czas miga tylko zielona dioda LED pierwszego cyklu prania (ikona z bąbelkami). Domykałem drzwi ale nie pomogło. Włączałem i wyłączałam z prądu. Przekręciłem prawe pokrętło na ikonkę start/stop ale też to nic nie dało. Macie jakiś pomysł co mogło się stać i czy da się to naprawić bez wymiany części?

Gdy włączyłem pralkę po dłuższym odłączeniu od prądu wspomniana dioda już nie miga tylko świeci się cały czas. Ale pralka dalej nie rusza,
  • REKLAMA
  • #2 18290954
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18290988
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4487
    Dobrodus napisał:
    Macie jakiś pomysł co mogło się stać i czy da się to naprawić bez wymiany części?

Ten tekst jest najlepszy. Pozostaje młotek i przecinak :)
    Ewentualnie do sprawdzenia grzałka i szczotki silnika - potrafią zrobić psikusa.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • REKLAMA
  • #4 18293052
    Dobrodus
    Poziom 7  
    Okazało się, że do wymiany jest grzałka i moduł, który już nie jest produkowany więc cała pralka do wymiany?
  • REKLAMA
  • #5 18293089
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6955
    Dobrodus napisał:
    okazało się że do wymiany jest grzałka
    Rozumiem, że została włąściwie pomierzona?
    Dobrodus napisał:
    i moduł
    A z nim co się dzieje? Elektronika ma to do siebie, ze w wielu przypadkach można ją naprawić.
  • #6 18293143
    Dobrodus
    Poziom 7  
    Facet od AGD którego mi polecono odkrył że mechanizm blokowania drzwi włącza się tylko gdy wsadzi się odpowiednio śrubokręt. Później gdy rozkręcił pralkę spędził dobre pół godziny na sprawdzaniu bebechów i stwierdził że grzałka i moduł są uszkodzone i nie da się ich naprawić a jako że takich modułów się już nie produkuje to cała pralka jest do wymiany.
  • #7 18293393
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18293917
    Dobrodus
    Poziom 7  
    Pralka do wymiany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit WIA 122, która nie rozpoczyna cyklu prania, a dioda LED pierwszego cyklu miga. Po kilku próbach, w tym odłączeniu od prądu i sprawdzeniu drzwi, pralka nadal nie działała. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie blokady drzwi oraz grzałki. Ostatecznie serwisant stwierdził, że uszkodzone są grzałka i moduł, które nie są już produkowane, co oznacza konieczność wymiany całej pralki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA