logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka może być maksymalna moc stacji ładującej dla samochodu elektrycznego?

zbigorro 28 Lis 2019 11:39 1845 9
  • #1 18306665
    zbigorro
    Poziom 7  
    Ocena: 17
    Witam,
    noszę się z zamiarem zakupu auta na prąd.
    Chciałbym w garazu umieścić ładowarkę. Założenie jest następujące: Kabel WLZ 5x10mm2 o długości 21m ułożony jest w peszlu i zakopany w ziemii Od skrzynki rozdzielczej do miejsca na gniazdo 400V gdzie ma być ładowarka jest poprowadzony pod tynkiem przewód 5x4mm2 Mam przydział mocy 15kW i zabezpieczenie przedlicznikowe 25A To akurat chyba jest do obejścia bo z tego co mi mówił energetyk odbierający przyłącze na takim kablu WLZ spokojnie dostanę wiecej. Mam też licznik 2-kierunkowy dla fotowoltaiki ale to chyba nie jest istotne. Ograniczeniem będzie zapewne przewód 5x4mm2. Alternatywnie mogę puścić od skrzynki rozdzielczej grubszy przewód ale to wiąże się z kuciem ścian i chciałbym tego uniknąć. I teraz pytanie jaką moc ładowarki mogę maksymalnie zastosować ?

pzdr
    Z.
  • #2 18306691
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    Większość ładowarek domowych nie przekracza mocy 7kW z tego co czytałem. Taki Nissan Leaf może się ładować z maksymalną mocą 6,6kW, a tylko ładowarki Rapid DC mogą zapewnić moc rzędu 50kW. Tak więc taka typowa domowa ładowarka ma mniejsze zapotrzebowanie na moc niż kuchenka elektryczna.
    Tu masz ciekawy artykuł na ten temat jeszcze: https://elektrowoz.pl/ladowarki/ile-kosztuje-...lektrycznego-jaka-ladowarka-do-hotelu-wywiad/
  • #3 18306839
    zbigorro
    Poziom 7  
    Dziękuję za zainteresowanie i za odpowiedź
    Czytałem ten artykuł. Jest w nim wzmianka że dla zasilania 3x 32 A 22 kW przewód powinien mieć od 5×4,0 mm2 do 5×10 mm2. Stąd moje pytanie jaka ładowarka u mnie by poszła. W domyśle czy parametry mojej instalacji domowej pozwolą na ładowarkę 22kW.

Interesuje mnie ładowarka typu Wallbox marki Rolec o parametrach
    Napięcie/prąd znamionowy: 400VAC/32A
    Moc ładowania (max): 22kW
    ZE Ready 1.2 Akredytowana dla Nissana

Nowy Leaf który się łapie na dopłaty rządowe ma możliwość ładowania do 50kW
  • #5 18306914
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2421
    zbigorro napisał:
    Nowy Leaf który się łapie na dopłaty rządowe ma możliwość ładowania do 50kW

Ale nie z ładowarki domowej a z dedykowaniej, szybkiej ładowarki DC. W domu max 6,6 kW.
  • #6 18306923
    rafalkac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Samochód elektryczny może być ładowany prądem przemiennym AC lub stałym DC. Przy ładowaniu AC ograniczeniem jest wbudowana ładowarka w samochodzie. Leaf w promocji ma ładowarkę 6,6kW-1f, więc instalowanie wallbox-a większej mocy to zbędny wydatek. Moc 50kW, o której wspomniałeś to ładowanie DC i dostępne jest tylko z ładowarek przy trasie, sklepach, stacjach benzynowych.
    Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że do codziennej jazdy wystarczy 6,6kW w domu. Podjeżdżasz pod dom, podpinasz kabel, a rano odpinasz i jedziesz. Przez 7 godz. załadujesz do pełna.
  • #7 18307082
    zbigorro
    Poziom 7  
    Zatem cała moja teoria legła w gruzach . Liczyłem że skoro jest wtyczka Type 2 to da się ogarnąć jakoś domowym sposobem ładowanie nowego Leafa szybciej niż ładowarką wbudowaną. Stąd pomysł na Wallboxa 22kW bo na tyle mniej wiecej szacowałem wydajność instalacji elektrycznej w garażu. Nie pomyślałem, że auto samo ogranicza możliwości ładowania.
  • Pomocny post
    #8 18308533
    robbo_pv
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Leaf ma tylko jednofazowe Type 2 a to oznacza 7kW (typowe 240V 32A) , Przy Type 2 ważna jest moc wbudowanej ładowarki obecnie do 40kW (400Vx63A). CCS i ChadeMo to ładowanie prądem stałym, Wiec twoim rozwiązaniem jest wallbox (Właściwie to ładowarka) z Chademo. Za 30-40tys PLN można kupić nawet uniwersalne CCS/Chademo na 20kW/40kW.
  • #9 18309531
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18309565
    robbo_pv
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Zoe nowe ma ładowarkę 40kW na Type 2. Na jednej fazie jest max 7kW bo nie spotkałem instalacji domowej na jednym obwodzie z 63A. Za to spotkałem 22kW na 3 fazach. I to jest max co można w miarę tanio mieć w domu 3-5 tys PLN

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono maksymalną moc stacji ładującej dla samochodów elektrycznych, zwłaszcza w kontekście instalacji domowej. Użytkownik planuje zakup ładowarki do garażu, mając przydział mocy 15 kW i zabezpieczenie 25 A. Wskazano, że typowe domowe ładowarki nie przekraczają mocy 7 kW, a Nissan Leaf może ładować się z maksymalną mocą 6,6 kW. Użytkownik rozważał ładowarkę Wallbox marki Rolec o mocy 22 kW, jednak ograniczeniem jest wbudowana ładowarka w samochodzie oraz parametry instalacji elektrycznej. Wskazano, że dla większości pojazdów wystarczająca jest moc 6,6 kW, a ładowarki o mocy 22 kW są rzadko stosowane w polskich instalacjach domowych. Dla szybkiego ładowania dostępne są ładowarki DC, które mogą osiągać moc do 50 kW, ale są one przeznaczone do użytku publicznego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA