logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu

OczkO86 07 Gru 2019 18:00 1716 6
REKLAMA
  • #1 18325321
    OczkO86
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam,
    Drukarka raz pobierze prawidłowo jedną kartkę ze stosu stron, a raz pobierze 2, ale przejdzie. Innym razem pobierze na raz 10 stron.

Szukałem na forum i myślałem, że to rolka pobierająca papier (na środku pod tonerem) - przebieg niecałe 10 000 stron. Po wyjęciu wyczyściłem, obróciłem o 180 stopni, ale problem występuje dalej. Stan rolki wygląda na dobry.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2140743.html

Wyciąg z książki serwisowej:

Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu

Po lewej stronie jest elektromagnes (solenoid) i nie wiem czy to on nie jest odpowiedzialny za problem. Wg książki serwisowej jest wymieniony jako jedna z możliwych przyczyn. Znalazłem coś podobnego na forum, ale nie wiem czy to mi pomoże. Czy ktoś mi może wyjaśnić ideę zastosowania elektromagnesu w tym miejscu i dlaczego usunięcie gąbki mogło by pomóc?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3243857.html#15907559

Poniżej zamieszczam parę fotek z wnętrza mojej drukarki:

Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18325751
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    OczkO86 napisał:
    pobierze 2, ale przejdzie
    Więc do oczyszczenia lub wymiany separator: JC61-01169A. Rolka i selenoid w tym przypadku nic nie zmieni.
  • REKLAMA
  • #3 18326017
    OczkO86
    Poziom 10  
    Masz na myśli, aby wyczyścić gumę na separatorze (9-2)?

Czy twoim zdaniem musiałbym wymienić całą część ze sprężynami i guma oznaczoną jako numer 9 (w swoim podałeś numer części plastikowej, czyli 9-3)? Nie wystarczy wymienić samej gumy 9-2?
    Problem tkwi w tej gumie, czy ta część plastikowa za słabo, że tak powiem dociska? Dlaczego problem tkwi w separatorze?

Czy wymienić samą gumę czy całą część nr 9, to aby to zrobić to będę musiał rozkręcać sporą część drukarki, aby się tam dostać? Nie wymienię tego tak łatwo jak w przypadku rolki podającej?

Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu Xerox Phaser 3117 - pobieranie wielu kartek, rola elektromagnesu
  • Pomocny post
    #4 18326324
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    Sama guma na początek.

Dodano po 2 [minuty]:

OczkO86 napisał:
    Dlaczego problem tkwi w separatorze?
    Pobrało dwie kartki, czyli separacja nie zadziałała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18328068
    piotrek0378
    Poziom 9  
    Wymień gume żeby dobrze wyrywała papier i musowo separator wystarczy przyklejany prostokącik, wtedy to będzie grało.
  • REKLAMA
  • #6 18328683
    OczkO86
    Poziom 10  
    piotrek0378 napisał:
    Wymień gume żeby dobrze wyrywała papier

Masz na myśli gumę rolki pobierającej?
    piotrek0378 napisał:
    musowo separator wystarczy przyklejany prostokącik

Masz na myśli jedynie prostokącik gumowy w separatorze?
  • Pomocny post
    #7 18328887
    piotrek0378
    Poziom 9  
    Tak, rolka + prostokącik gumowy w separatorze.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Xerox Phaser 3117, która sporadycznie pobiera wiele kartek jednocześnie. Po wstępnej diagnozie, podejrzewa rolkę pobierającą papier, którą wyczyścił i obrócił, ale problem nadal występuje. Wskazano na elektromagnes jako potencjalną przyczynę, jednak większość odpowiedzi sugeruje, że kluczowym elementem jest separator papieru, a konkretnie guma w separatorze, która może wymagać wymiany. Użytkownicy zalecają wymianę gumy oraz sprawdzenie całej części separatora, aby poprawić separację kartek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA