logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować WiFi w przełącznikach Zamel przez ESP8266?

madiz08 08 Gru 2019 16:22 2511 18
  • #1 18327234
    madiz08
    Poziom 14  
    Ocena: 172
    Zamówiłem ostatnio dwa moduły przełączników elektrycznych firmy Zamel do starowania oświetleniem i roletą przez WiFi z telefonu:
    Przy okazji dowiedziałem się, że ta puszka jest sterowana przez ESP8266. Zastanawiałem się jak to może być sterowane przez moje Wifi jeżeli urządzenie nie zna mojego hasła do WiFi, a podobno wszystko jest konfigurowane bezprzewodowo.
    Okazuje się, że zrobili to w bardzo ciekawy sposób:
    1. Po wciśnięciu jedynego przycisku na minimum 5 sekund, urządzenie wchodzi w tryb konfiguracji
    2. Po wejściu w ten tryb w dostępnych sieciach WiFi pojawia mi się otwarte połączenie mające swoją nazwę (np. ZAMEL_ROW-02)
    3. Po połączeniu i wpisaniu w przeglądarce 192.168.4.1 wyskakuje mi okno z możliwością wpisania mojej sieci WiFi i hasła (oraz kilku innych rzeczy)
    4. Po zapisaniu tych zmian i restarcie urządzenia, łączy się ono już z moją siecią WiFi i mogę nim sterowac z telefonu.

Temat zaciekawił mnie, bo często jak robię jakieś układziki na swoim ESP32, to zachodzi potrzeba korekty jakichś parametrów i ich zapamiętania. Aby za każdym razem tego nie robić wgrywając program z Arduino IDE, piszę czasami aplikacje na Visual Studio, komunikujące się przez UART z ESP32. Jednak za każdym razem muszę podejść z komputerem i łączyć się przewodowo.

Czy moglibyście naprowadzić mnie na jakieś strony z taka tematyką, gdzie można o czymś takim się dowiedzieć. Chodzi mi o postawienie sieci WiFi na ESP32, w jaki sposób jest to możliwe?
  • Pomocny post
    #2 18327272
    maly_13
    Poziom 20  
    Ocena: 70
    supla poszukaj jest forum ostatnio dość intensywnie rozwijane
  • Pomocny post
    #3 18327293
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 18327444
    madiz08
    Poziom 14  
    No faktycznie :) Nawet tak samo trzeba wpisać 192.168.4.1. Świetna sprawa, na razie mam przykład z sterowaniem LED (klasyczne ON/OFF), muszę trochę odświeżyć sobie HTML. Widziałem też że są przykłady z gotowymi skryptami ustawiającymi hasło i login do WiFi.
  • Pomocny post
    #5 18327646
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #6 18330558
    pabl0
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    madiz08 napisał:

Czy moglibyście naprowadzić mnie na jakieś strony z taka tematyką, gdzie można o czymś takim się dowiedzieć. Chodzi mi o postawienie sieci WiFi na ESP32, w jaki sposób jest to możliwe?

Dokładnie w ten sam sposób zachowuje się ESP Easy.
  • #7 18346880
    madiz08
    Poziom 14  
    Jeszcze tylko potrzebowałbym jeżeli ktoś wie, jak mogę to co wpisze w Textbox-ie wrzucić do zmiennej typu string na arduino. Mam taki kod:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

i tak wygląda strona 192.168.4.1
    Jeżeli dobrze rozumiem to nazwą tego textboxa jest textbox5:

i jak teraz zamiast tego co zaznaczyłem na czerwono mogę wysłać tekst z textboxa?
    Chciałbym użyć kilka textboxów i wysyłać teksty z nich wszystkich, coś na zasadzie:
    , gdzie później już w arduino porozdzielałbym sobie ten tekst na poszczególne stringi.

Dodano po 26 [minuty]:

Jak próbuje korzystac z jakichś java script-ów to oczywiście błędy kompilacji

Dodano po 5 [godziny] 41 [minuty]:

Panowie, a może udało by sie mi pomóc na podstawie poniższego kodu:

na podstawie strony :
    https://randomnerdtutorials.com/esp32-esp8266-input-data-html-form/
    Powyższy kod pozwala na wyswietlenie na serial monitorze jednego z trzech textboxów, ale jak chciałbym aby jeden przycisk wyswietlał dane z trzech pól to każda moja modyfikacja jest albo błedem, albo nic nie daje
  • Pomocny post
    #8 18348166
    ex-or
    Poziom 28  
    Ocena: 151
    Musisz umieścić wszystkie tagi input (trzy typu text i jeden submit) w jednym formularzu. Zobacz sobie przykład: https://www.w3schools.com/tags/tryit.asp?filename=tryhtml_form_submit
    Oczywiście trzeba także zmodyfikować ify dekodujące odpowiedź bo w tej chwili program spodziewa się tylko jednego parametru w odpowiedzi a otrzyma trzy.
  • #9 18348796
    madiz08
    Poziom 14  
    Faktycznie działa, dzięki :)
  • #10 18351349
    madiz08
    Poziom 14  
    Na poniższym przykładzie udało mi się już stworzyć przejście w tryb konfiguracyjny, na zasadzie access pointu, gdzie mogę wprowadzić nazwę, hasło wifi oraz inne parametry. Jeżeli je wprowadzę, ESP32 resetuje się i wchodzi w tryb pracy, gdzie łączy się już z moja siecią wifi i dodatkowo sterownikiem PLC:

Kolejnym krokiem jaki chciałbym zrobić jest możliwość wysyłania poleceń z przeglądarki lub aplikacji, gdzie dla przykładu wysłanie 192.168.0.85/H spowoduje zapalenie na razie diody. Wcześniej jak robiłem takie rzeczy korzystałem z :

Jednak przy dodaniu czegoś takiego do mojego obecnego kodu powoduje błędy kompilacji informujęce, że :

Jak dla biblioteki AsyncWebServer mogę napisać odczytywanie tego co nadeszło od klienta, a następnie względem tego wykonywac dane działania?
  • #11 18352260
    madiz08
    Poziom 14  
    Może inaczej powinienem zadać pytanie:
    Problem polega na tym, że chciałbym korzystać w dwóch różnych bibliotek w różnych przypadkach, a wszystkie deklaruję na początku.
    1. Jak po włączeniu ESP32 jestem w trybie konfiguracji i chciałym wprowadzic parametry ze strony postawionej na sieci wifi mojego ESP32 to korzystam z ESPAsyncWebServer.h
    2. Jak po włączeniu ESP32 jest w normalnym trybie pracy, czyli połączył się z moim wifi na podstawie wcześniej podanych parametrów w trybie konfiguracyjnym, to teraz chciałbym aby biblioteka ESPAsyncWebServer.h nie była już brana pod uwagę i nie wpływała na błędy kompilacji WiFiClient client = server.available();. W tym momencie chciałbym korzystać ze standardowej biblioteki wifi.h tylko

Zależność czy wchodze w tryb konfiguracji wynika z odczytu EERROMread(0). Jeżeli wartość tego bajtu jest <10 to jestem w zwykłym trybie pracy, a w przeciwnym wypadku w trybie konfiguracyjnym

Czy jest możliwość korzystania z jednej lub drugiej biblioteki w zależności od warunku, lub tez czy można je jakoś zmienic dla takiej potrzeby?
  • Pomocny post
    #12 18352874
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 18353477
    madiz08
    Poziom 14  
    Czyli masz na myśli, że całą ta bibliotekę powinienem wkleić do osobnej funkcji? Nie do końca chyba rozumiem, czy to ma byc na wzór:
  • #14 18353495
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 18353656
    madiz08
    Poziom 14  
    Ok, dziękuję. Dzisiaj już nie będę mógł do tego przysiąść. Jutro rano postaram się solidnie do tego zabrać.
  • #16 18354128
    madiz08
    Poziom 14  
    Na początku uszczupliłem kod do wejścia jedynie w tryb konfiguracyjny:

i w takiej postaci próbowałem to wszystko tak zmodyfikować aby całość była w funkcji konfiguracji.
    W pierwszej kolejności próbowałem przenieść tam stronę HTML, bez sukcesu, ale po zakomentowaniu bibliotek i tego co w funkcji konfiguracji kompilator nie wywalił mi błędów dla konstrukcji HTML, także chyba to mogłoby tak zostać?

Jak wydać funkcja_trybu_konfiguracyjnego() wykonuje się tylko raz, dlatego pętla do-while jest pusta

w końcu zabrałem sie za przeniesienie bibliotek. Na początku spróbowałem po prostu w ten sposób:

Jak zamiast danej biblioteki wkleiłem jej cała zawartość to co chwilę błedy kompilacyjne na brak różnych innych bibliotek

Mógłbyś mnie naprowadzić jak zadeklarować zmienną lokalną 'server', może w tym tkwi problem
  • #17 18354255
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 18354538
    madiz08
    Poziom 14  
    Działa!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)
    Odnośnie tego zapętlenia, to dobrze sobie zdaje sprawę z bezsęsowności, tylko testowo tak zrobiłem, żeby ie wychodzić z tego trybu.
    Czyli #include zawsze na początku kodu, a AsyncWebServer server(80); dałem w funkcji konfiguracji.
    Na razie działa to tak jak moduł firmy ZAMEL:
    1. Jak nie jestem w trybie konfiguracji (a potrzebuję ustawic parametry), to wciskam przycisk na 2 sekundy, po czym do EEPROM(0) zapisywana jest wartość >10 i nastepuje reset ESP
    2. Jak po starcie EEPROM(0) >10, to ESP wchodzi w funkcję konfiguracji, gdzie ładowany jest AsyncWebServer server(80); i mieli nieustannie w do-while
    3. Jak za pomocą przeglądarki wprowadze odpowiednie parametry i klikne zapisz, wszystkie te parametry są zapisywane do EEPROM, w tym EEPROM(0)<10
    4. Po resecie ESP32 sprawdza że EEPROM(0)<10 i wchodzi do funkcji normalnego_trybu pracy, ładując WiFiServer server(80); ze standardowej biblioteki WiFi, łącząc sie z moja siecią lokalną. Moge teraz łączyc się z PLC i oczekiwać na informacje z przeglądarki (chociaz jeszcze tego nie sprawdzałem). Wszystko wykonuje sie w do-while, czyli główna petla loop jest niewykorzystywana.
    W tej petli jest tez sprawdzanie stanu przycisku, który jak przytrzymam na 2s to ESP sie zresetuje i przejdzie w tryb konfiguracji.

Dzięki za pomoc

Dodano po 8 [minuty]:

Własnie zapaliłem i zgasiłem LED-a z przegladarki. Super sprawa wiedzieć, że można korzystac z danej biblioteki w zależności od potrzeby :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat konfiguracji przełączników WiFi firmy Zamel, które wykorzystują moduł ESP8266. Proces konfiguracji polega na włączeniu trybu konfiguracji przez przytrzymanie przycisku przez 5 sekund, co umożliwia połączenie z otwartą siecią WiFi urządzenia. Następnie, po połączeniu z adresem 192.168.4.1, można wprowadzić dane swojej sieci WiFi. W dyskusji poruszono również kwestie związane z używaniem bibliotek do programowania, takich jak IotWebConf i ESPAsyncWebServer, oraz zarządzaniem danymi w EEPROM. Użytkownicy dzielą się przykładami kodu oraz wskazówkami dotyczącymi implementacji i rozwiązywania problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA